Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος:Ο πλανήτης μας αργοπεθαίνει

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 00:51

Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος:Ο πλανήτης μας αργοπεθαίνει

Η ανάγκη για την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας, αν μας ενδιαφέρει να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους διαβίωσης. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση στην εποχή που διανύουμε η προστασία του περιβάλλοντος από την επαπειλούμενη καταστροφή του γιατί απαιτεί συντονισμένη δράση και συνειδητή συνεισφορά του κάθε πολίτη ξεχωριστά, αλλά και οικονομικές θυσίες. Πετυχαίνοντας όμως την ισορροπία μεταξύ τεχνολογικής ανάπτυξης και προστασίας περιβάλλοντος εξασφαλίζουμε τα εχέγγυα για ένα ασφαλές μέλλον.

Σήμερα που η έρημος προχωρεί, χιλιάδες στρέμματα δάσους εξαφανίζονται με την χλωρίδα και την πανίδα τους, ωκεανοί μολύνονται με ανεξέλεγκτες πετρελαιοκηλίδες, το πόσιμο νερό λιγοστεύει, το μέλλον που επιφυλάξαμε για τις επερχόμενες γενιές έγινε το δικό μας παρόν.
Συνειδητοποιήσαμε ότι πέσαμε έξω στους υπολογισμούς μας τόσο για το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής όσο και για το χρόνο που προβλέψαμε ότι θα γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της. Κι αναζητούμε αγωνιωδώς τρόπους αποκατάστασης της ισορροπίας που διαταράξαμε, ευχόμενοι να υπάρξει ακόμη χρόνος.

Οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο, ως προϊόν της καύσης των ορυκτών καυσίμων, δημιουργείται κυρίως από την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Μπορεί η πυρηνική ενέργεια, που κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να πλασάρουν ως εναλλακτική στα ορυκτά καύσιμα, να μην παράγει διοξείδιο του άνθρακα, αλλά τα ραδιενεργά απόβλητά της και οι εκατονταετίες που χρειάζεται για να καταστούν ανενεργά, είναι ακόμη πιο ανεπιθύμητα. Το Τσερνομπίλ θερίζει ακόμη.

Το περιβάλλον δεν είναι ακόμη ένα θέμα, που αύριο μπορούμε να ξεχάσουμε και να ασχοληθούμε με κάτι άλλο. Κανένα θέμα, όσο σοβαρό κι αν είναι, δεν μπορεί να μπει πάνω από το περιβάλλον, γιατί πολύ απλά χωρίς το περιβάλλον καταρρέουν όλα τα άλλα. Στη χώρα μας, η περιβαλλοντική συνείδηση, άργησε, όπως άλλωστε και τόσα άλλα, να αναπτυχθεί... Μέχρι πρότινος, εκείνοι που έθεταν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όχι γενικά και αόριστα, αλλά με συγκεκριμένα παραδείγματα, εδώ έξω απ' τα σπίτια μας, ήταν λίγοι και μάλλον απομονωμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία. Συμπολίτες που διαμαρτύρονταν, φώναζαν αλλά ακολουθούσαν ένα μοναχικό δρόμο, αφού τα αντανακλαστικά της κοινωνίας ήταν σχεδόν ανύπαρκτα. Τα πράγματα, ευτυχώς άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν...

Συνειδητοποιούμε ότι είναι πια επιβεβλημένη η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων που συντελούνται, εδώ στη γειτονιά μας.
Τώρα, ξέρουμε και θέλουμε μέτρα και λύσεις για ένα περιβάλλον καλύτερο.

Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος




00 inkefalonia general ad 300X250