Παναγής Καππάτος : Μετέφερε τα ζητήματα της Κεφαλονιάς στην υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 11:32

Παναγής Καππάτος : Μετέφερε τα ζητήματα της Κεφαλονιάς στην υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών

"Τα νησιά μας αποκτούν τη δική τους φωνή στην Βουλή", τονίζει ο Βουλευτής του Νομού κ. Παναγής Καππάτος

 

 Ως μέλος της ενιαίας Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών, που υπήρχε έως τώρα, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πολύ σημαντική θετική εξέλιξη της διάσπασης της συγκεκριμένης επιτροπής και την δημιουργία δύο νέων αυτοτελών υποεπιτροπών, της υποεπιτροπής νησιωτικών περιοχών και της υποεπιτροπής ορεινών περιοχών.

Έχω την τιμή να είμαι μέλος της Υποεπιτροπής νησιωτικών περιοχών μεταφέροντας απευθείας τα ζητήματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα της νησιωτικότητας.

Στην χθεσινή τοποθέτηση μου για τον προγραμματισμό των εργασιών της Υποεπιτροπής τόνισα την ανάγκη προώθησης και υποστήριξης ενός ολοκληρωμένου μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού προγράμματος για τις νησιωτικές περιοχές με την παράλληλη αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων, έτσι ώστε να θέσουμε τις βάσεις για μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Παρά την εκτεταμένη προσπάθεια που καταβάλλεται έως σήμερα, παραμένουν ορισμένα κοινά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξή των νησιών μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Έθεσα ορισμένες προτάσεις ως προς τη θεματολογία της υποεπιτροπής, οι οποίες αφορούν πρωτίστως το οξύτατο πρόβλημα του δημογραφικού, που έχει αλυσιδωτή αντίδραση στις επιπτώσεις των τοπικών κοινωνιών των νησιωτικών περιοχών, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα ως αντίβαρο στην τουριστική ανάπτυξη, το ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής και την έμφαση στην επίλυση του ζητήματος της στέγης ιδίως για γιατρούς και εκπαιδευτικούς στους νευραλγικούς τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Ακόμη το ζήτημα της ανεπάρκειας του νερού για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ιδίως τους ξηρούς μήνες, που παρότι σε αρκετές περιοχές έχει λυθεί με τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης, όπως για παράδειγμα στην Ιθάκη που το καλοκαίρι του 2022 απέκτησε για πρώτη φορά 24ωρη ύδρευση χωρίς προβλήματα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Νομού μας.

Κλείνοντας υποστήριξα ότι ο ρόλος της αυτόνομης πλέον υποεπιτροπής μπορεί να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, προτείνοντας πιο δυναμικά λύσεις και συγκεκριμένες προτάσεις των νησιωτικών περιοχών προς τα Υπουργεία.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

{https://www.youtube.com/watch?v=QZ3bROALPaA/}




00 inkefalonia general ad 300X250