Παναγής Σωτήρας: ‘’Καλή και η συμπάθεια, αλλά στο διά ταύτα τι γίνεται’’ – Νέα Γενική Συνέλευση των Αγροτών στην Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 16:13

Παναγής Σωτήρας: ‘’Καλή και η συμπάθεια, αλλά στο διά ταύτα τι γίνεται’’ – Νέα Γενική Συνέλευση των Αγροτών στην Κεφαλονιά

Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος του  Αγροτοκτηνοτροφικού  Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Σωτήρας για την γενική συνέλευση του συλλόγου την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 21.30 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης στο Αργοστόλι και την κλιμάκωση των ενεργειών τους μετά και από την ατελέσφορη όπως χαρακτηρίζουν συνάντηση εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Την Πέμπτη καλούμε ως Σύλλογος σε γενική συνέλευση όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για να συζητήσουμε κατ αρχάς με τα μέλη μας το τι έχει ειπωθεί με τον Πρωθυπουργό αλλά και τοπικά με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουρή.

Βλέπαμε προς τα πού πάει η βάρκα και απ ότι φαίνεται το λάθος βαρέλι έξυσε ο Πρωθυπουργός, γιατί υπάρχει και άλλο βαρέλι, αυτό που δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, αυτό που δίνει για φρεγάτες κι αεροπλάνα κλπ. Με νέες κινητοποιήσεις θα ζητήσουμε να ικανοποιηθούν το κόστος παραγωγής (ανέλυσε τα όσα ειπώθηκαν σχετικά με το ρεύμα από τον Πρωθυπουργό και το ότι δεν δίνεται ρεύμα στους οφειλέτες), να αλλάξει η νέα ΚΑΠ που δίνει έμφαση στα συνεργατικά σχήματα που δεν ευνοούν τους μικρούς παραγωγούς, το αφορολόγητο πετρέλαιο. Το ποίο θετικό που βγήκε από την συνάντηση της Επιτροπής Μπλόκων με τον Πρωθυπουργό, που και πάλι δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες μας , είναι αυτό με το ρεύμα. Όλα τα άλλα ότι θα δοθούν προκαταβολές μέσα στον Μάρτιο για τον ΕΦΚ κλπ , δεν είναι αυτό που ζητάμε εμείς, εμείς ζητάμε θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου και μας παρέπεμψε στο 2025. Αυτά είναι ελιγμοί της Κυβέρνησης σε αυτά τα οποία δέχεται.

Καλή και η συμπάθεια, όπως και η συμπάθεια που πήραμε και εδώ στην Αντιπεριφέρεια, αλλά στο διά ταύτα τι γίνεται».  

Ο κ Σωτήρας αναφέρθηκε στην συνάντηση με τον Περιφερειάρχη την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου που έγινε μεν σε καλό κλίμα, αλλά άφησε αιχμές για τη καθυστέρηση στην κατασκευή λιμνοδεξαμενών και σε άλλα έργα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα , ενώ σε άλλους τομείς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως τις Υδατοκαλλιέργειες κλπ και σημείωσε ότι όλα αυτά δείχνουν τον προσανατολισμό της Περιφέρειας.

Στην συνέχεια έκανε αναφορά για μία ακόμα φορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι για τα βοσκοτόπια, ανέλυσε τα προβλήματα εν γένει του πρωτογενούς τομέα συμπεριλαμβανομένων και των αλιέων –στα αλιευτικά καταφύγια, στις περιοχές NATOURA- στη μη ύπαρξη ζώνης επισκευής σκαφών- στις επιδοτήσεις που δεν πάνε στην παραγωγή αλλά στο ζωικό κεφάλαιο και στο επιχειρούμενο ξεκλήρισμα του μικρού παραγωγού.

Εν κατακλείδι, ανέδειξε την υφιστάμενη οργή και αγανάκτηση που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα και την συμπόρευση με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και την κλιμάκωση τους και κάλεσε τα μέλη του συλλόγου να προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και στην Κεφαλονιά.

Στόχος είναι να πάρουν όπως δήλωσε όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις σε σχέση με το ρεύμα, τις επιδοτήσεις την νέα ΚΑΠ κλπ και αυτό το οποίο θα μπορούσε να κατευνάσει ίσως τις υπάρχουσες κινητοποιήσεις θα ήταν η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-705311308?si=e0dd1dea13f94bb39ceafcd987b0344e&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250