Ο Νικόλας Φαραντούρης προαναγγέλλει την υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 13:34

Ο Νικόλας Φαραντούρης προαναγγέλλει την υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή

Την υποψηφιότητά του για τις ευρωεκλογές προαναγγέλλει με συνέντευξή του στο Dnews ο Νικόλας Φαραντούρης, καθώς την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ, υποψηφιότητες που θα κληθούν να επιλέξουν τα μέλη του.

"Όπως ξέρετε βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή απ’ την δύσκολη μάχη των βουλευτικών εκλογών μέχρι τώρα. Θα είμαι στην πρώτη γραμμή και στη μάχη των ευρωεκλογών", αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Ενέργειας και σύμβουλος επί ευρωπαϊκών θεμάτων του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Ν. Φαραντούρης διαμηνύει πως "δεν το αντέχει η κοινωνία" να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα και θέτει ψηλά τον πήχη, τονίζοντας πως στόχος είναι η πλήρης ανατροπή των συσχετισμών που σήμερα είναι υπέρ της Κυβέρνησης. Παράλληλα, ασκεί κριτική στο ΠΑΣΟΚ: "Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτσι κι αλλιώς ένα κόμμα που δεν χρωστά και δεν εξαρτάται από κανένα. Δεν είμαστε ούτε βολικοί αντίπαλοι για το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη ούτε εκβιαζόμενοι ούτε οφειλέτες κι άρα εξαρτώμενοι από τις τράπεζες. Στις ευρωεκλογές θα αναμετρηθούν μαζί προγράμματα, πρόσωπα και πολιτικές", αναφέρει χαρακτηριστικά.

- Τι θα γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Φαραντούρη; Μπορεί να είναι και τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Το αντέχει να είναι τρίτο κόμμα;

- Δεν το αντέχει η κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέρχεται στις ευρωεκλογές με στόχο την πλήρη ανατροπή των συσχετισμών που σήμερα είναι υπέρ της Κυβέρνησης. Είμαστε κόμμα εξουσίας το οποίο πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο, αλλά το οποίο ανασυντάσσεται και θα εκπλήξει πολύ ευχάριστα τον Ιούνιο, με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία.

Σε μερικές ημέρες βγαίνουν στον αέρα οι καμπάνιες μας για την ακρίβεια και τη στεγαστική πολίτη, πραγματοποιούμε αναπτυξιακά συνέδρια στη Δυτική Μακεδονία, όπου βρέθηκα πρόσφατα κι ένιωσα από πολύ κοντά την αγωνία των κατοίκων της για την ερήμωση, την απαξίωση και την αδιαφορία της Κυβέρνηση 4 χρόνια τώρα, καθώς και στη Θεσσαλία. Κυρίως έχουμε μπροστά μας το συνέδριο του Φεβρουαρίου όπου θα αποτυπωθεί το νέο μας κυβερνητικό πρόγραμμα πάνω στις ανάγκες των πολιτών και των καιρών.

- Μετά τις ευρωεκλογές τι πρέπει να γίνει στο χώρο της προοδευτικής παράταξης;

- Στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν περιμένουμε να περάσουν οι ευρωεκλογές για να ασχοληθούμε με το μέλλον της προοδευτικής παράταξης. Απ’ το χέρι όλων μας περνά το μέλλον της προοδευτικής παράταξης κι εργαζόμαστε συστηματικά σε καθημερινή βάση ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που έχουν οι προοδευτικοί πολίτες από εμάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μέλη του, οι περίπου 200.000 πολίτες που είναι σήμερα ενταγμένοι σε αυτόν και οι οποίοι και στο πλαίσιο του ανοιχτού σε όλες κι όλους προσυνεδριακού διαλόγου καλούνται να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις για το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Με σχέδιο, ενότητα, αλληλεγγύη κι όραμα θα φέρουμε πίσω το χαμόγελο στους ανθρώπους που προσδοκούν στην ελπίδα.

- Με το ΠΑΣΟΚ είστε αντίπαλοι; Μοιάζει οι εκλογές να είναι μεταξύ Κασσελάκη και Ανδρουλάκη «ο θάνατός σου η ζωή μου».

- Αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν, είναι και θα είναι η αναξιοκρατία, οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός και η αδικία της Κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτή ήταν αντίπαλός μας και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όταν οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις απέρριψαν το προσκλητήριο ενότητας που τους απευθύναμε, προτιμώντας να πριονίσουν το κλαδί στο οποίο στέκονταν κι εκείνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτσι κι αλλιώς ένα κόμμα που δεν χρωστά και δεν εξαρτάται από κανένα. Δεν είμαστε ούτε βολικοί αντίπαλοι για το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη ούτε εκβιαζόμενοι ούτε οφειλέτες κι άρα εξαρτώμενοι από τις τράπεζες.

Στις ευρωεκλογές θα αναμετρηθούν μαζί προγράμματα, πρόσωπα και πολιτικές. Θα διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών με το πρόγραμμά μας, με ειλικρίνεια, ρεαλισμό, προοπτική κι αξιοπιστία, γνώση και τχνοκρατική επάρκεια.

- Με τη Νέα Αριστερά είστε απέναντι; Ή μπορεί να ξανασμίξετε στο μέλλον;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προχωρά μπροστά. Θέλουμε να αυξηθεί η δυναμική και παρεμβατικότητά του στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. Δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος του θεατή ή σχολιαστή των εξελίξεων, αλλά του ενεργού διαμορφωτή τους.

Γι’ αυτό και η αναφορά μας βρίσκεται στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη, από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο.

Δεν είναι στόχος μας ο ιδεολογικός απομονωτισμός ούτε να υποδεικνύουμε από άμβωνος στους πολίτες τι πρέπει να κάνουν. Αγκαλιάζουμε όλους τους δημοκρατικού-προοδευτικούς πολίτες και τους καλούμε να συστρατευθούν.

Ο κατακερματισμός των δημοκρατικών δυνάμεων ποτέ δεν βοήθησε τη δημοκρατική παράταξη..

- Οι πληροφορίες μας λένε πως θα είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής. Τις επιβεβαιώνετε;

- Την προσεχή Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανοίγει την πλατφόρμα υποβολής υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές τις οποίες στο τέλος θα κληθούν να επιλέξουν τα μέλη του. Κάνει πράξη, δηλαδή, διαδικασίες άμεση δημοκρατίας και συμμετοχής, όπως ταιριάζει σε ένα σύγχρονο προοδευτικό ευρωπαϊκό κόμμα.

Όπως ξέρετε βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή απ’ την δύσκολη μάχη των βουλευτικών εκλογών μέχρι τώρα. Θα είμαι στην πρώτη γραμμή και στη μάχη των ευρωεκλογών.

Η Ευρώπη είναι, άλλωστε είναι το ακαδημαϊκό, επιστημονικό και πολιτικό εργαστήρι μου, με σπουδές και επαγγελματική δράση για 25 χρόνια ως πανεπιστημιακός κι ως ενεργός δικηγόρος στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Γνωρίζω πώς πρέπει να διεκδικούμε στο κέντρο λήψης των αποφάσεων.

Έχω την τιμή, επίσης, να είμαι σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πέρα από όλα αυτά, πιστεύω στις αρχές και στις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κι αξίζει να δώσουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας για τις ιδέες μας, τον τόπο και την κοινωνία.

(Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και Διευθυντής Μεταπτυχιακών στην Ενέργεια. Είναι Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Πηγή: dnews.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250