Π. Καππάτος: Ομιλία στη Βουλή για το ν/σ του Υπ. Ανάπτυξης – ''Εθνικός στόχος η δραστική μείωση της φοροδιαφυγής''

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 14:01

Π. Καππάτος: Ομιλία στη Βουλή για το ν/σ του Υπ. Ανάπτυξης – ''Εθνικός στόχος η δραστική μείωση της φοροδιαφυγής''

Ψηφίστηκε από τη βουλή το νομοσχέδιο για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων φορολογίας εισοδήματος των πολυεθνικών και τις παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ομιλία μου μεταξύ άλλων ανέφερα ότι: «Ως κυβέρνηση έχουμε αποδείξει από την προηγούμενη θητεία μας ότι στηρίζουμε έμπρακτα την υγιή επιχειρηματικότητα.

Με την ίδια προσήλωση θα συνεχίσουμε να το κάνουμε διότι οι επιχειρήσεις αποτελούν την καρδιά της ελληνικής οικονομίας.

Δεν νοείται κάποιοι να πληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους και κάποιοι να μην τις πληρώνουν.

Έχοντας τηρήσει στο ακέραιο όσα δεσμευτήκαμε απέναντι στις επιχειρήσεις και προσδοκώντας στην επιχειρηματική ηθική, οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης. Αφενός η επιδίωξη του κέρδους των επιχειρήσεων είναι θεμιτή αφετέρου όμως θα πρέπει να συμβαδίζει με τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας στην οποία λειτουργεί, δίχως να καταπατείται το κοινωνικό συμφέρον.

Η οικοδόμηση μιας παραγωγικά ισχυρής και δημοσιονομικά υγιούς οικονομίας αποτελεί εθνικό στόχο, προκειμένου να συνεχιστούν τα βήματα προόδου που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Με κοινή όμως προσπάθεια.

Πολιτείας-Επιχειρήσεων-Κοινωνίας

Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς, όμως η θέλησή μας να φτάσουμε στον τελικό προορισμό για τη δραστική μείωση της φοροδιαφυγής είναι απολύτως ισχυρή».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία μου παρακάτω:

{https://www.youtube.com/watch?v=29Glc60gSlg}

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, 

Κύριε Υπουργέ, 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, 

Επί της ουσίας σκοπός του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρεις παρεμβάσεις.  

Πρώτον με την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής και εταιρικής διαφάνειας μέσω της δημόσιας υποβολής δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος των πολυεθνικών ομίλων και κατά περίπτωση ορισμένων αυτόνομων επιχειρήσεων, οι οποίες αναλαμβάνουν δραστηριότητες στην χώρα μας.

Δεύτερον υποχρεώνει τις κεφαλαιουχικές εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.  

Τρίτον, δημιουργεί ένα ειδικότερο πλαίσιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους προστατεύοντας έτσι τον καταναλωτή.

Αυξάνοντας με αυτούς τους τρόπους τη διαφάνεια των πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με τις δραστηριότητές τους. 

Με το ίδιο νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της συμμετοχής ακατάλληλων προσώπων στη διοίκηση των εταιρειών. 

Θεσπίζεται το Μητρώο Αποκλεισμένων Διευθυντών, το οποίο έχει ως σκοπό την προστασία προσώπων που αλληλεπιδρούν με εταιρείες ή υποκαταστήματα εταιρειών, μέσω της αποτροπής οποιασδήποτε δόλιας ή καταχρηστικής συμπεριφοράς, απορρίπτοντας τον διορισμό φυσικού προσώπου ως διευθυντή εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον την προηγούμενη συμπεριφορά του εν λόγω προσώπου στην επικράτεια αλλά αξιοποιώντας και πληροφορίες που παρέχονται και από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Επιπλέον, ορίζονται με σαφήνεια οι λόγοι αποκλεισμού, καθώς και η διάρκεια αυτού, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Και για να γίνω πιο σαφής όσον αφορά το πρώτο σκέλος: 

Στη χώρα μας έχουμε θυγατρικές επιχειρήσεις ή υποκαταστήματα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Αν αυτά τα υποκαταστήματα ή οι θυγατρικές επιχειρήσεις έχουν τζίρο πάνω από 8 εκατομμύρια και πάνω από 40 εργαζόμενους, τότε υποχρεούνται να ανακοινώνουν όχι μόνο τα δικά τους φορολογικά αποτελέσματα, αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας τους. Είτε αυτή έχει έδρα άλλη χώρα της Ευρώπης είτε έχει έδρα σε Τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ.   

Από την ψήφιση του σημερινού σχεδίου νόμου πρέπει να ανακοινώνονται τα στοιχεία των επιχειρήσεων που ανέφερα τα οποία σχετίζονται με:

τη φορολογία εισοδήματος, 

την επωνυμία της τελικής μητρικής επιχείρησης, 

την περιγραφή της φύσης των δραστηριοτήτων της μητρικής, 

τον αριθμό των εργαζομένων συνολικά (μητρικής και θυγατρικής), 

τα έσοδα, 

το άθροισμα του κύκλου εργασιών, 

το ύψος των κερδών ή ζημιών προ φόρου.

Όλα αυτά μαζί βοηθούν στη διαφάνεια.

Και όλα αυτά επίσης βοηθούν και στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ως εκ τούτου, η ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου των φόρων εισοδήματος των πολυεθνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση της εταιρικής αποφυγής και την προώθηση της εταιρικής ευθύνης, έχοντας θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

Σχετικά τώρα με το δεύτερο σκέλος, την υποβολή ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από κεφαλαιουχικές εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αφορά εταιρείες που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα και λαμβάνουν χρηματοδότηση από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα, με τη σύναψη κάθε μορφής δανείων. Αλλά και όσες κινητές αξίες τους έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη χώρα.

Τέλος, αναφορικά με το τρίτο σκέλος του σχεδίου νόμου την θέσπιση ρυθμίσεων στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Καθιερώνεται ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως το τέλος του έτους και θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά από το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρισμού.

Είναι μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει τους ανατιμητικούς κινδύνους, καθώς ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη μείωση των τιμών. 

Στο ειδικό τιμολόγιο θα μεταφερθεί το σύνολο των καταναλωτών με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια σταθερής τιμής και όσους επιλέξουν να υπαχθούν σε άλλο τιμολόγιο που προσφέρει ο προμηθευτής. 

Η τελική τιμή του ρεύματος, στο πλαίσιο του ειδικού τιμολογίου, θα ανακοινώνεται από τους προμηθευτές έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα και θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής τιμής προμήθειας και του μηχανισμού διακύμανσης. 

Όλα τα τιμολόγια θα αποστέλλονται στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να τα συγκρίνουν έως την 5η ημέρα κάθε μήνα.  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι 

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω σε όσους μας παρακολουθούν ότι ως κυβέρνηση έχουμε αποδείξει από την προηγούμενη θητεία μας ότι στηρίζουμε έμπρακτα την υγιή επιχειρηματικότητα. 

Με την ίδια προσήλωση θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και σε αυτή την κυβέρνηση διότι οι επιχειρήσεις αποτελούν την καρδιά της ελληνικής οικονομίας. 

Έχοντας τηρήσει στο ακέραιο όσα δεσμευτήκαμε απέναντι στις επιχειρήσεις και προσδοκώντας στην επιχειρηματική ηθική, οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης. Αφενός η επιδίωξη του κέρδους των επιχειρήσεων είναι θεμιτή αφετέρου όμως θα πρέπει να συμβαδίζει με τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας στην οποία λειτουργεί, δίχως να καταπατείται το κοινωνικό συμφέρον. 

Δεν νοείται κάποιοι να πληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους και κάποιοι να μην τις πληρώνουν. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που προϋποθέτει πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό. Καθημερινά σε αυτήν εδώ την αίθουσα αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά χρόνιες παθογένειες ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την κοινωνική συνοχή.

Στο πλαίσιο αυτό η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής είτε προέρχεται από πολυεθνικές επιχειρήσεις που συζητούμε σήμερα είτε από φυσικά πρόσωπα αποτελεί άμεση προτεραιότητά μας.

Η οικοδόμηση μιας παραγωγικά ισχυρής και δημοσιονομικά υγιούς οικονομίας αποτελεί εθνικό στόχο, προκειμένου να συνεχιστούν τα βήματα προόδου που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. 

Με κοινή όμως προσπάθεια. 

Πολιτείας-επιχειρήσεων-κοινωνίας  

Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς, όμως η θέλησή μας να φτάσουμε στον τελικό προορισμό για τη δραστική μείωση της φοροδιαφυγής είναι απολύτως ισχυρή. 

Ευχαριστώ.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250