"Απόπλους": Διαδικτυακή ομιλία για την Προσαρμογή των Παιδιών στο Σχολείο- Εισηγήτρια η Αλεξάνδρα Καππάτου

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 10:32

"Απόπλους": Διαδικτυακή ομιλία για την Προσαρμογή των Παιδιών στο Σχολείο- Εισηγήτρια η Αλεξάνδρα Καππάτου

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ

ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

«Απόπλους»

   

Πρόσκληση συμμετοχής σε διαδικτυακή ομιλία με θέμα “Προσαρμογή των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον (Παιδικός Σταθμός, Προνήπιο-Νήπιο, Α’ Δημοτικού), ο φόβος του αποχωρισμού”. 

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Απόπλους» διοργανώνει διαδικτυακή ομιλία με θέμα “Προσαρμογή των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον (Παιδικός Σταθμός, Προνήπιο-Νήπιο, Α’ Δημοτικού), ο φόβος του αποχωρισμού” με εισηγήτρια την κα Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγο – παιδοψυχολόγο.

Η προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον σηματοδοτεί ένα μεταβατικό στάδιο πολύ σημαντικό τόσο για το ίδιο όσο και για την οικογένειά του και σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλους. Σε αρκετά παιδιά ο φόβος και η ανασφάλεια προκαλούν άρνηση για το σχολείο και το ζητούμενο είναι πώς πρέπει να χειριστούν την κατάσταση γονείς και δάσκαλοι.

Ο παιδικός σταθμός ή το Νηπιαγωγείο, αποτελούν την πρώτη πόρτα των παιδιών στη σχολική ζωή, είναι ο πρώτος αποχωρισμός του γονιού από το παιδί. Η ένταξη του παιδιού στο σχολικό πλαίσιο, δηλαδή το πέρασμα σε μια καινούρια φάση ζωής, ενεργοποιεί μια νέα πραγματικότητα κατά την οποία το παιδί βγαίνει από το στενό και απόλυτα προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον και κάνει τα πρώτα του βήματα σε μια μικρογραφία της κοινωνίας. Ο μικρός μαθητής μαθαίνει να προσαρμόζεται σε μια ομάδα παιδιών, να ανταλλάσσει και να μοιράζεται τα πράγματά του. Παύει να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και απομακρύνεται από την υπερπροστασία των γονιών του, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μοναχοπαίδια.

Αλλά και τα «πρωτάκια» παρότι δεν είναι η πρώτη τους φορά στο σχολείο καλούνται να ανταπεξέλθουν στα καινούργια τους σχολικά καθήκοντα. Το παιδί με την είσοδό του στο Δημοτικό αλλάζει τις συνήθειές του, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να δημιουργηθεί άρνηση, ακόμη και φοβία, για το σχολείο.

Όλα αυτά χρειάζονται υπομονή και επιμονή τόσο από την πλευρά των γονέων όσο και από εκείνη του δασκάλου. Σύμφωνα με την ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου  χρειάζεται πρώτα οι γονείς να έχουν προετοιμαστεί και προσαρμοστεί στην ιδέα του αποχωρισμού  και της νέας αρχής και να αποβάλλουν τις συνήθεις ενοχές ότι από τόσο μικρό το «βάζουν στα βάσανα». Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά είναι διαφορετικό το άγχος των γονιών, όταν το παιδί τους θα πάει πρώτη φορά στο Νηπιαγωγείο και διαφορετικό στην πρώτη Δημοτικού. Όμως και στις δύο  περιπτώσεις όταν μιλάμε να ομαλή  ένταξη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και γεγονότα που έχουν συμβεί στην οικογένεια και μπορεί να επηρεάσουν στην εμφάνιση της άρνησης όπως διαζύγιο γονιών, αλλαγή σχολείου, μετακόμιση, θάνατος αγαπημένου προσώπου. Η καλή σχέση μεταξύ γονιών και εκπαιδευτικών σίγουρα διευκολύνει την κατάσταση και θωρακίζει το παιδί με θάρρος και δύναμη για να γίνει αυτό το μεταβατικό στάδιο όσο πιο ομαλό και ευχάριστο γίνεται.

Η διαδικτυακή ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19:15 – 20:30, μέσω της πλατφόρμας Zoom και αφορά γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι και τη Δευτέρα 16/10/ 2023 μέσω του συνδέσμου

https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZItduytqDMpE9P6fDN2_Cu8QgiSapQx1pkU

όπου θα συμπληρώσουν το ονοματεπώνυμο και το mail τους και θα πατήσουν το κουμπί «Register». Μόλις ολοκληρώσουν τη διαδικασία, θα λάβουν στο mail που δήλωσαν την επιβεβαίωση της συμμετοχής τους μέσω της οποίας μπορούν να συνδεθούν στο σεμινάριο πατώντας το κουμπί «Join Meeting» που βρίσκεται σε ευδιάκριτο γαλάζιο πλαίσιο.

            Για την διευκόλυνση της συμμετοχής σας προτείνεται να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Παρακαλούμε θερμά να χρησιμοποιήσετε υπολογιστή (επιτραπέζιο ή laptop) και να έχετε εγκαταστήσει την τελευταία έκδοση της εφαρμογής του Zoom Client for Meetings την οποία μπορείτε να την κατεβάσετε και να την εγκαταστήσετε από εδώ:

https://zoom.us/download#client_4meeting

Αν δεν θέλετε να το κάνετε εκ των προτέρων, το πρόγραμμα θα εγκατασταθεί αυτόματα μόλις επιχειρήσετε να συνδεθείτε στο σεμινάριο.

  • Εναλλακτικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή στο τάμπλετ ή το κινητό σας μέσω του GooglePlay εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=us.zoom.videomeetings αν έχετε συσκευή Android ή μέσω του AppStore αν έχετε iPhone/iPad εδώ: https://apps.apple.com/us/app/id546505307 .
  • Παρακαλούμε να έχετε δοκιμάσει ότι λειτουργεί το μικρόφωνο και η κάμερα του υπολογιστή σας και να είστε σε μέρος με σταθερή σύνδεση ίντερνετ.

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνείτε στα γραφεία του Κέντρου στο τηλέφωνο 26710-27320 ή να στείλετε e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πόστερ


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250