Δημήτρης Μαντζουράτος: Με αφορμή το διήμερο των φετινών Ιακωβατείων, με θέμα «Οι σεισμοί: το νησί και οι κάτοικοί του»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2023 10:07

Δημήτρης Μαντζουράτος: Με αφορμή το διήμερο των φετινών Ιακωβατείων, με θέμα «Οι σεισμοί: το νησί και οι κάτοικοί του»

Με αφορμή το διήμερο των φετινών Ιακωβατείων, με θέμα «Οι σεισμοί: το νησί και οι κάτοικοί του»

Το διήμερο των φετινών Ιακωβατείων, με θέμα «Οι σεισμοί: το νησί και οι κάτοικοί του» αφιερωμένο στα 70 χρόνια από τους σεισμούς του 1953, μέσα από μια σύζευξη ιστορίας και τέχνης, έστειλε δυνατά και ηχηρά μηνύματα για την επόμενη μέρα.

Όλες ανεξαιρέτως οι σημαντικές παρεμβάσεις, οι ομιλίες, τα μουσικά και τα χορευτικά δρώμενα  μα κυρίως το εμβληματικό θεατρικό έργο «Ο θάνατος μιας πόλης», βασισμένο στο βιβλίο της Ληξουριώτισσας  συγγραφέως Καίτης Τσιτσέλη σε σκηνοθεσία της χαρισματικής συμπατριώτισσάς μας Σοφίας Δελλαπόρτα και την καταπληκτική ερμηνεία της επίσης χαρισματικής συμπατριώτισσάς μας ηθοποιού Κορίνας Κατσούρη, επιβεβαίωσαν πως το θαύμα της τέχνης μπορεί να γειώνει το συναίσθημα με την αφύπνιση για να γίνουν τα μελλούμενα πιο ανώδυνα.

 Όλη η σκηνοθεσία μα κυρίως εκείνες  οι σκηνοθετικές «κραυγές»  στο τέλος της παράστασης,  δεν αναδείκνυαν απλά και  μηχανιστικά τον πόνο και την οδύνη από  την φυσική καταστροφή,  αλλά την αγωνία και την  φωνή χιλιάδων ανθρώπων για να παρθούν μέτρα ώστε η επόμενη φορά να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη για το λαό.  Να γιατί η Τέχνη πάντα ήταν και είναι όπλο που, δεν μπορεί  φυσικά να αλλάξει από μόνη της τον κόσμο, αλλά μπορεί να επηρεάσει τη συνείδηση, γιατί μιλάει στο συναίσθημα, εγείρει και  συμβάλει στην κατανόηση της πραγματικότητας. Και η κατανόηση της πραγματικότητας μπορεί να στρατεύσει το λαό  για να αγωνιστεί για μια καλύτερη ζωή.

 Αυτές  λοιπόν οι σκηνοθετικές «κραυγές» («..ως ένα ψέμα που μας βοηθάνε να ανακαλύψουμε την αλήθεια…» όπως ευφυώς λέει για την τέχνη ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο), ενώνονται με όλες όσες σήμερα διεκδικούν ασφαλή και επισκευασμένα δημόσια κτίρια και υποδομές που ακόμη χάσκουν από τους «αδελφούς» σεισμούς του 2014 στο Δήμο Ληξουρίου και που «ειρήσθω εν παρόδω» κυβέρνηση, ΠΙΝ και Δήμος Ληξουρίου,  θέλουν να μας κάνουν να τους ξεχάσουμε.

Ως κατακλείδα εκφράζω  εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης,  τις βαθιές ευχαριστίες σε όλους ανεξαιρέτως  τους πρωταγωνιστές και το εφορευτικό συμβούλιο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, που επιβεβαίωσαν, για άλλη μια φορά, ότι ο μικρός μας τόπος διαθέτει σημαντικούς ανθρώπους και στον πολιτισμό, που διακατέχονται από δημιουργική ανησυχία και που πάνε κόντρα στις  άνυδρες οικονομικά συνθήκες που δημιουργούν Κυβέρνηση και τοπική διοίκηση. Πάνε κόντρα στις συνθήκες  κυριαρχίας της εμπορευματοποίησης, του αποπροσανατολισμού, της χειραγώγησης και του ελέγχου της σχέσης Τέχνης και κοινωνίας.

Αυτοί σήμερα δίνουν την μάχη  και αποτελούν πηγή έμπνευσης για την δράση του λαού. Αυτοί και αύριο θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανύψωση του δήμου και των κατοίκων του.

Ληξούρι 8/8/2023                                                                                        

Μαντζουράτος Δημήτρης

Υποψήφιος Δήμαρχος με την Λαϊκή Συσπείρωση




00 inkefalonia general ad 300X250