Πόσο θα κρατήσει η ύφεση των φαινομένων καύσωνα; Περιμένουμε άλλο κύμα; Απαντά ο Γιώργος Τσατραφύλλιας (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 14:45

Πόσο θα κρατήσει η ύφεση των φαινομένων καύσωνα; Περιμένουμε άλλο κύμα; Απαντά ο Γιώργος Τσατραφύλλιας (COSMOS 96,5)

O μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας φιλοξενήθηκε στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και ενημέρωσε για το πως θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες μέρες.

«Από αύριο Πέμπτη θα δροσίσει, σε κάποιες περιοχές περισσότερο και σε κάποιες λιγότερο. Πριν αναφερθώ στις επόμενες μέρες, θα πρέπει να πω ότι η Τετάρτη θα είναι η τελευταία δύσκολη μέρα για την Κεφαλονιά με υψηλές θερμοκρασίες και αρκετή υγρασία. Η αίσθηση θα είναι ακόμα υψηλότερη. Και ο βαθμός επικινδυνότητας για τις πυρκαγιές είναι υψηλός.

Τα καλά νέα είναι ότι από το βράδυ και κυρίως από αύριο ενισχύονται οι άνεμοι. Θα έχουμε έναν δυνατό μαΐστρο που θα φτάσει τα 7 μποφόρ και θα φέρει δροσιά και φαίνεται να κρατάει αυτό μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Αυτός ο καύσωνας που μας ταλαιπωρεί από 12 Ιουλίου σήμερα γράφει την τελευταία του πράξη και από αύριο δεν αναμένεται κάποιο άλλο κύμα καύσωνα για τουλάχιστον 15 μέρες».

Πόσο συχνά θα είναι τα φαινόμενα καύσωνα;

«Αυτοί οι ακραίοι καύσωνες οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη συχνότητα και διάρκεια τα τελευταία χρόνια, είναι το καμπανάκι που μας έλεγαν οι επιστήμονες πριν 40 χρόνια, απλώς ήρθαν πιο νωρίς τα φαινόμενα.  Αν δεν κάνουμε κάτι για το περιβάλλον, σε μερικά χρόνια αυτοί οι καύσωνες θα είναι η καθημερινότητα μας. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ».

Πιο θερμά καλοκαίρια σημαίνουν και πιο ψυχροί χειμώνες;

«Για αυτό δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση και δεν ισχύει. Λέγαμε για παράδειγμα πριν 2 μήνες  – με βάση τα κλιματικά μοντέλα – ότι ο Ιούλιος θα ήταν ήπιος και θα έχει βροχές και συνέβη το αντίθετο. Όταν λοιπόν η προγνωσιμότητα έχει τέτοιο σφάλμα 2 μήνες νωρίτερα, δεν μπορούμε να λέμε για τον χειμώνα και το καλοκαίρι».




00 inkefalonia general ad 300X250