Τηλέμαχος Μπεριάτος: Θυμήσου, φέτος το καλοκαίρι κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μόνο αν πραγματικά χρειάζεται!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 12:07

Τηλέμαχος Μπεριάτος: Θυμήσου, φέτος το καλοκαίρι κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μόνο αν πραγματικά χρειάζεται!

Θυμήσου, φέτος το καλοκαίρι κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μόνο αν πραγματικά χρειάζεται!

Με μια επίσκεψη στο ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) του Γ.Ν. Νοσοκομείου ως αφορμή, να υπενθυμίσουμε ότι αν και το φαινόμενο παρατηρείται ολοχρονικά, είναι ακόμη πιο σημαντικό κατά την θερινή περίοδο που ο πληθυσμός αυξάνεται με τους πολλούς επισκέπτες, να μην καλούμε ασθενοφόρο για περιπτώσεις που δεν είναι κρίσιμη η κατάσταση του θύματος, δεν πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό ή ασθένεια, άρα για άμεση ή πολύ σοβαρή απειλή της ζωής.

Όταν βρισκόμαστε με κάποιον τραυματία ή ασθενή του οποίου η κατάσταση αποδεδειγμένα δεν είναι κρίσιμη και δεν απαιτείται η επιτόπια παροχή πρώτων βοηθειών ή/και επείγουσα μεταφορά του σε νοσοκομείο, ούτε ως σχετικά επείγουσα έστω προληπτική διακομιδή, τότε και μόνο τότε, θα πρέπει να μην απασχολούμε το ΕΚΑΒ με ήσσονος σημασίας περιστατικά και να φροντίζουμε οι ίδιοι ή με την βοήθεια φίλων και παρευρισκομένων την μεταφορά στο νοσοκομείο. Βέβαια σε κάθε περίπτωση και ειδικά σε περιπτώσεις αμφιβολίας, πρέπει να επικοινωνούμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες ή και με γιατρό και μόνο αν είναι ξεκάθαρο ότι δεν απαιτείται να απασχολήσουμε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και το πλήρωμά του! 

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το ΕΚΑΒ είναι βεβαίως για διακομιδές σοβαρών περιστατικών αλλά δεν είναι μόνο αυτό.. μπορεί να προσφέρει επιτόπου στο σημείο που βρίσκεται το θύμα πρώτες βοήθειες, οι οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνουν και διαδικασίες Βασικής Υποστήριξης Ζωής!

Ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο όχημα με πλήρωμα 2 ατόμων που είναι εκπαιδευμένοι και έμπειροι διασώστες. Είναι ένα όχημα λοιπόν που μπορεί να σώζει ζωές αλλά και να μεταφέρει τραυματίες ή ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση στις μονάδες νοσοκομειακής περίθαλψης.

Και είναι ένα όχημα με το πλήρωμα του που μπορεί να είναι πιο αναγκαίο σε ένα άλλο περιστατικό και σε μια άλλη περιοχή, και η αναίτια καθυστέρηση που μπορεί να προκαλέσουμε (αν έχουμε βεβαιωθεί ότι πρόκειται σίγουρα για τέτοια), μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για συνανθρώπους μας σε ανάγκη..  

"112” Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης

Εκτός των τριψήφιων τηλεφωνικών αριθμών ανάγκης (166 Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, 199 Πυροσβεστικό Σώμα, 100 Αστυνομία, 108 Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή, Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000) έχει δημιουργηθεί ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης «112» που εκτός από την χρήση ενός μόνο αριθμού, έχει και τα παρακάτω εξαιρετικά χρήσιμα και σημαντικά χαρακτηριστικά:

> Χρησιμοποιείται Πανευρωπαϊκά (Κράτη-Μέλη Ε.Ε.) σε 24ωρη βάση, για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες!  

> Μπορεί να γίνει κλήση από οποιοδήποτε σταθερό τηλέφωνο, δημόσια τηλεφωνική συσκευή χωρίς τηλεκάρτα, αλλά και κινητό τηλέφωνο ακόμη και χωρίς κάρτα SIM ή χωρίς λήψη σήματος!

> Σε περίπτωση που η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν την περιοχή (υπηρεσία εθνικής και διεθνούς περιαγωγής)!

> Αντί τηλεφωνικής κλήσης μπορεί να σταλεί γραπτό μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό ή και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στην διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

> Απαντούν ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

> Η κλήση στο “112” παρέχει την δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος!

Περισσότερες πληροφορίες:

https://civilprotection.gov.gr/112

Όταν καλέσουμε οποιονδήποτε Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης, αρχικά πρέπει να δώσουμε την θέση μας (την θέση του περιστατικού αν οι ίδιοι δεν βρισκόμαστε κοντά) και να εξηγήσουμε τι έχει συμβεί και ποιο είναι το είδος βοήθειας που απαιτείται, αν υπάρχουν τραυματίες και πόσα άτομα μπορεί να χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Και δεν πρέπει να σταματούμε την επικοινωνία αν δεν μας το πει ο εκπαιδευμένος χειριστής με τον οποίο μιλάμε, ώστε να πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται και να μας δώσει οδηγίες. 

Λοιποί τηλεφωνικοί αριθμοί Έκτακτης Ανάγκης στην Ελλάδα

Πληροφορίες:

https://help.unhcr.org/greece/el/where-to-seek-help/emergency-services

Τηλέμαχος Μπεριάτος

Ιούνιος 2023

Ενιαίος Ευρωπαϊκός αριθμός 112 001Ενιαίος Ευρωπαϊκός αριθμός 112 002Ενιαίος Ευρωπαϊκός αριθμός 112 004Ενιαίος Ευρωπαϊκός αριθμός 112 003




00 inkefalonia general ad 300X250