Δημοτικό Σχολείο Πουλάτων ώρα μηδέν…

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Μαΐου 2023 12:14

Δημοτικό Σχολείο Πουλάτων ώρα μηδέν…

Ένα κουφάρι με σοβαρά προβλήματα στατικότητας και μία ετοιμόρροπη στέγη. Αυτά τα δύο στοιχεία συνθέτουν την εικόνα που αντικρίζει όποιος επισκεφτεί σήμερα το κτίριο του πρώην Δημοτικού σχολείου των Πουλάτων. Μάλιστα πρόσφατα αφαιρέθηκαν από αγνώστους τόσο οι υαλοπίνακες και οι πόρτες, όσο και μέρος των μεταλλικών στηριγμάτων της οροφής, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί εκθετικά ο κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης του κτιρίου.

Σήμερα το πρωί η Πρόεδρος της Κοινότητας Πουλάτων, κυρία Γεωργία Φλαμιάτου και τα μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Αγκαλάκι» κύριοι Βασίλης και Παντελής Τουλάτος, μετέφεραν το σοβαρότατο πρόβλημα στο Δήμαρχο Σάμης και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, οι οποίοι και έδωσαν εντολή σε τεχνικό κλιμάκιο να μεταβεί άμεσα στο χώρο, προκειμένου να ελεγχθεί η σοβαρότητα της κατάστασης.

Η αυτοψία, παρουσία της Προέδρου του χωριού μας, κατέδειξε αυτό που όλοι γνωρίζαμε ήδη. Το κτίριο είναι απολύτως ακατάλληλο για κάθε είδους χρήση και επίφοβο να καταρρεύσει. Μάλιστα αύριο το πρωί θα τοποθετηθούν απαγορευτικά για την είσοδο στο κτίριο, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα.

Φυσικά, το ζητούμενο δεν είναι απλώς η απαγόρευση της εισόδου στο χώρο, αλλά η εκπόνηση της σχετικής μελέτης ώστε να αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο τι μέλλει γενέσθαι. Αν δηλαδή το κτίριο επιδέχεται επισκευής ή θα πρέπει να κατεδαφιστεί και στη θέση του να δημιουργηθεί μία νέα υποδομή ικανή να φιλοξενήσει πολιτιστικές και άλλες δράσεις.

Το ιστορικό του προβλήματος

Το Δημοτικό Σχολείο των Πουλάτων είναι ένα μετασεισμικό κτίριο που λειτούργησε μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1980 όπου και έκλεισε, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα Δημοτικά σχολεία της περιοχής μας, λόγω της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού αλλά και της μεταφοράς του συνόλου της σχολικής δραστηριότητας στη Σάμη. Έκτοτε το κτίριο που έχει συνολική επιφάνεια 138 τ.μ. χρησιμοποιήθηκε ως Εκλογικό Κέντρο μέχρι και το 2014 όπου λόγω ακαταλληλότητας παροπλίστηκε.

Στο ενδιάμεσο, είναι αλήθεια πως έγιναν ορισμένες προσπάθειες για την επισκευή του ή την κατασκευή νέου κτιρίου στον ίδιο χώρο, που ωστόσο δεν ευοδώθηκαν. Συγκεκριμένα, το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης, έλαβε ομόφωνα απόφαση για την κατεδάφιση του σχολείου και την κατασκευή στον ίδιο χώρο νέου κτιρίου μικρότερου εμβαδού, προκειμένου να αποδοθεί στην Τοπική Κοινότητα για χρήση κατά το δοκούν. Μάλιστα υπήρξε δέσμευση από τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων για άμεση ένταξη του έργου στο τεχνικό πρόγραμμα του 2010 για εκπόνηση μελέτης και δημοπράτηση.

Δυστυχώς με τη δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου Κεφαλλονιάς, το έργο παρέμεινε σχέδιο επί χάρτου και δεν πραγματοποιήθηκε καμία ουσιαστική παρέμβαση, πλην της αντικατάστασης ορισμένων σπασμένων υαλοπινάκων. Και αυτό παρά τις συνεχείς οχλήσεις των εκάστοτε εκπροσώπων της Τοπικής Κοινότητας που κάθε χρόνο στις τεχνικές τους εκθέσεις αναδεικνύουν το θέμα ως βασική προτεραιότητα για τα Πουλάτα.

Το Δημοτικό Σχολείο στο ελληνικό κοινοβούλιο 

Το Μάρτιο του 2020 το θέμα έφτασε μέχρι και τη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 4812 ερώτηση προς τους τότε Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας και θέμα: «Ανάγκη αποκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου των Πουλάτων Κεφαλονιάς».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να στοιχειοθετήσει την απάντησή του, είχε ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου αλλά και το Δήμο Σάμης, τις αναγκαίες διευκρινίσεις αναφορικά με το ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν έχει συμπεριληφθεί το κτηριακό συγκρότημα στις υπό αξιοποίηση δομές από τα κονδύλια του προγράμματος «ΦιλόΔημος II» και σε ποια άμεσα μέτρα θα προβούν, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από την Κοινότητα Πουλάτων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού για πολιτιστικές και άλλες χρήσεις.

Στην απαντητική του επιστολή προς το Γραφείο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Δήμαρχος Σάμης κ. Γεράσιμος Μονιάς – Νέτης ανέφερε, ότι προϋπόθεση για να ενταχθεί ένα έργο στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» είναι να έχει προηγουμένως ετοιμαστεί η σχετική μελέτη. Ωστόσο, μελέτη για το πρώην Δημοτικό Σχολείο των Πουλάτων δεν υπήρχε και επιπλέον ο Δήμος έχει υποστελεχωμένες υπηρεσίες, δεν διαθέτει τεχνική επάρκεια και συνεπώς δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί έγκαιρα στις ανάγκες μιας τέτοιας μελέτης. Καταλήγοντας, ο κ. Μονιάς ανέφερε πως είναι στις προθέσεις του Δήμου να ενταχθεί το σχολείο του χωριού μας σε πρόγραμμα συντήρησης και επισκευής, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί από την Τοπική Κοινότητα. Ωστόσο η δημόσια αυτή δέσμευση του Δήμου Σάμης δεν μετουσιώθηκε σε πράξη μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Σχολείο να έχει περιέλθει σε άθλια κατάσταση, όπως άλλωστε φαίνεται και στις φωτογραφίες που αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα.

Από την πλευρά μας, ελπίζουμε πως έστω και την δωδεκάτη ώρα θα δρομολογηθεί λύση στο καθολικό και συνάμα δίκαιο αίτημα και το χωριό μας να αποκτήσει επιτέλους ένα χώρο για πολιτιστικές και όχι μόνο δράσεις. Σε συνδυασμό δε με τη συντήρηση του παρακείμενου γηπέδου ποδοσφαίρου που επίσης έχει αφεθεί στην τύχη του, μπορεί να αποτελέσει έναν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού.

Πηγή: poulatakefalonias.gr


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250