Ο Διοικητής της Π.Υ. Κεφαλονιάς Χρήστος Ζουναλής στον Inkefalonia 89,2 για την αντιπυρική περίοδο: ''Η βαρύτητα δίνεται στην πρόληψη''

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 04 Μαΐου 2023 09:47

Ο Διοικητής της Π.Υ. Κεφαλονιάς Χρήστος Ζουναλής στον Inkefalonia 89,2 για την αντιπυρική περίοδο: ''Η βαρύτητα δίνεται στην πρόληψη''

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλονιάς Πύραρχος Χρήστος Ζουναλής, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2023 από την 1η Μαίου.

« Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε 1η Μαίου και θα διαρκέσει μέχρι 31 Οκτώβρη. Στο αρχικό της στάδιο έχουμε επικαιροποιήσει τα σχέδια δασών όσον αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι. Την Πέμπτη 4 Μαίου έχουμε μία άσκηση επί χάρτου την «Πυρσός 2023», μια άσκηση καταπολέμησης πυρκαγιάς ,η οποία διοργανώνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα με όλους τους συναρμόδιους φορείς που προβλέπεται σ αυτές τις περιπτώσεις. Το σενάριο προβλέπει μία φωτιά στα Καρδακάτα και θα συμμετέχουν και οι Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας Παλικής και Πυλάρου, οι πλησιέστερες στο σημείο. Στις 15 Μαΐου θα γίνει η άσκηση «Διά Πυρός» που είναι άσκηση πεδίου, όπου θα επιλέξουμε κάποια περιοχή στο νησί για να γίνει η άσκηση στο πεδίο ,σαν να είναι ένα πραγματικό συμβάν. Έχουν προηγηθεί ασκήσεις , στο 4ο Δημοτικό σχολείο, στο Γ.Ν Κεφαλονιάς, στο Ξενοδοχείο MEDITERRANEE και δύο στο αεροδρόμιο.

Ασκήσεις πρέπει να γίνονται, για να βλέπουμε και εμείς τον βαθμό ετοιμότητας τον δικό μας και τον βαθμό συνεργασίας που υπάρχει με τους φορείς οι οποίοι συμμετέχουν».

Ο κ Ζουναλής επίσης αναφέρθηκε:

Στο στελεχιακό δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλληνίας: «Σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλληνίας , είμαστε λιγότεροι από πέρυσι. Ευελπιστώ ότι με τις μεταθέσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά το τέλος Μαίου, θα ενισχυθούμε. Τα οργανικά κενά είναι 15 , έχουν προσληφθεί οι εποχικοί πυροσβέστες από 1η Μαΐου, έχουμε κάνει τον σχεδιασμό μας, έχουμε συντάξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών το οποίο έχει πάρει την έγκριση της Περιφέρειας μας και μ αυτό θα πορευθούμε και ευελπιστούμε αν πραγματοποιηθούν και οι μεταθέσεις ότι θα έχουμε την δυνατότητα να είμαστε επαρκείς. Έχουμε και τα δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ που αναπτύσσονται συνήθως 1η Ιουνίου στο αεροδρόμιο».

Στην βαρύτητα της πρόληψης: « Επειδή η βαρύτητα δίνεται στην πρόληψη, θα πρέπει οι πολίτες του νησιού να ανταποκριθούν σ' αυτό που ζητάμε. Εάν κάποιος αντιληφθεί μία φωτιά, θα πρέπει να ενημερώσει το τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας μας τηλεφωνώντας στο 199, η στο 112, να είναι ψύχραιμος για να δώσει κάποια στοιχεία σε σχέση με το σημείο, με την φορά των ανέμων , με το αν κινδυνεύει κάτι από την πυρκαγιά, το τι καίγεται , κλπ, ώστε ο δεχόμενος την κλήση συνάδελφος, να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για να ξέρει τι δυνάμεις θα ενεργοποιήσει και να δώσει τον αριθμό του τηλεφώνου του για επαλήθευση και ενδεχόμενη καθοδήγηση. Το δόγμα μας είναι, μια φωτιά στο πρώτο λεπτό σβήνει με ένα ποτήρι νερό, στο δεύτερο με έναν κουβά και στο τρίτο θέλει ένα πυροσβεστικό όχημα, οπότε όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο».

Στην εκτός Κεφαλονιάς συνδρομή εάν και εφ όσον κριθεί αναγκαίο: «Όσον αφορά τις δυνάμεις που θα έρθουν από το εξωτερικό, από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό, η διαχείριση τους γίνεται από το εθνικό Κέντρο και συνήθως επιχειρούν σε περιοχές εκεί που εγκαθίστανται, στην Τρίπολη, στην Λάρισα και στην Αθήνα. Εμάς οι δυνάμεις που συνδράμουν σε περίπτωση που χρειαστεί συνδρομή εκτός νησιού, είναι η ΜΟΔΕ της Πάτρας, από την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία».

Στην χαρτογράφηση οδών, μονοπατιών, αντιπυρικών ζωνών στον νομό Κεφαλληνίας: « Έχουν γίνει επιτροπές το προηγούμενο διάστημα, έχει γίνει έλεγχος των δασικών δρόμων, στις υδατοδεξαμενές που υπάρχουν στο νησί και θα πρέπει να γίνει η συντήρηση τους. Έχουμε Συντονιστικό Όργανο την Τετάρτη 10 Μαΐου στην Αντιπεριφέρεια και θα τα δούμε όλα αυτά και όσα μέτρα πρόληψης μπορούμε να λάβουμε συν τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε ένα συμβάν».

Τέλος ο κ. Ζουναλής επεσήμανε: « Η απαγόρευση καύσης από 1ης Μαίου έως 31 Οκτωβρίου, ισχύει για όλες τις ενέργειες των συνανθρώπων μας στην ύπαιθρο, είτε αφορά αγρότες, είτε κτηνοτρόφους, είτε εκδρομείς είτε οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες, ξεκινούν από 300 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 5.000 ευρώ. Θέλει προσοχή».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/zounalis-892?si=ebcf3c3803f447f68f8770fb9f901af5&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

 




00 inkefalonia general ad 300X250