Οι μαθητές του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων μιλούν για την συμμετοχή στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 07 Απριλίου 2023 14:35

Οι μαθητές του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων μιλούν για την συμμετοχή στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2)

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, φιλοξενήθηκαν η Διευθύντρια του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις Μεσοβουνίων Ράνια Τσούτση ,η Φιλόλογος και επιμελήτρια του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κ. Ηρώ Λαδά και οι μαθητές του λυκείου Μεσοβουνίων Κατερίνα Γαλιατσή, Γεράσιμος Καββαδίας και Γεράσιμος Πατρίκιος.

Η κ. Ράνια Τσούτση, η Κατερίνα Γαλιατσή και ο Γεράσιμος Καββαδίας μίλησαν για το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν.

Ράνια Τσούτση (Διευθύντρια του Γυμνασίου): «Καθημερινά από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μας στέλνουν συμμετοχές για άπειρα προγράμματα και πρέπει να επιλέξουμε αυτά τα οποία είναι τα πιο ενδιαφέροντα και τα οποία μπορούμε να διεκπεραιώσουμε. Το Σχολείο μας έχει παράδοση στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και ήδη συμμετέχουμε σε ένα Erasmus, είμαστε στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και στο πρόγραμμα Βουλή των Εφήβων. Παράλληλα συμμετέχουμε και σε μικρότερες δράσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δίνεται μια ευκαιρία στα παιδιά, να κατανοήσουν ότι ο ρόλος μας πλέον δε είναι μόνο ως Έλληνες πολίτες αλλά είναι ως Ευρωπαίοι πολίτες και ως πολίτες του κόσμου ,σε μία κοινωνία που είναι πολυπολιτισμική».      

«Στο Erasmus που είμαστε τώρα, είναι μόνο σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Στο παρελθόν έχουμε πάρει μέρος και στην ανταλλαγή εκπαιδευτικών και μαθητών, το οποίο ήταν πιο δύσκολο στη διοργάνωση και με μεγαλύτερη συμμετοχή χωρών. Τώρα οι εκπαιδευτικοί έχουμε επιλέξει μία συγκεκριμένη θεματολογία, που αφορά την διαχείριση τάξης και το bulling στο σχολείο. Είναι εφτά οι μετακινήσεις, οι εκπαιδευτικοί μας θα μετακινηθούν , θα πάρουν μέρος στα σεμινάρια που είναι εβδομαδιαία και στην συνέχεια θα μεταφέρουν τις καλές πρακτικές πίσω στο σχολείο, για να μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε. Ο στόχος μας είναι να πάρουμε την διαπίστευση, που σημαίνει ότι θα παρουσιάσουμε εμείς ένα project το οποίο αν εγκριθεί, τα επόμενα χρόνια πρίν το 2027,θα μπορούμε να συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα με μία αίτηση όχι χρονοβόρα πιστοποιημένοι όντας.

Στην ουσία θα έχουμε μία κάρτα μέλους».

«Τα μικρά σχολεία σ αυτή τη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία έχουν ένα οικογενειακό κλίμα, αυτό που έχει χαθεί στα τεράστια συγκροτήματα που ο ένας δεν γνωρίζει τον άλλον. Εμείς αν παρουσιαστεί ένα πρόβλημα είμαστε σε άμεση επαφή με τον γονέα , με τον συνάδελφο και με τα παιδιά , για αυτό τα περιστατικά παραβατικότητας και bulling είναι πάρα πολύ περιορισμένα. Το πρόβλημα με το bulling έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις, γι αυτό κι εμείς με το πρόγραμμα Erasmus που κάνουμε τώρα, εστιάσαμε σ αυτόν ακριβώς τον τομέα. Εκεί βέβαια χρειάζεται και η βοήθεια της πολιτείας, γιατί δεν αρκεί μόνο να μάθουμε καλές τεχνικές , πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο που στηρίζει τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών. Έχουμε την ευτυχία να έχουμε στο σχολείο μας και σχολική ψυχολόγο φέτος μία φορά την εβδομάδα, το διεκδικήσαμε και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας μας βοήθησε γιατί το σχολείο μας είναι απομονωμένο».

Κατερίνα Γαλιατσή (μαθήτρια): « Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αναζητούμε την αρνητική και την θετική πλευρά από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως μελετάμε πως οι νέοι σήμερα μπορεί να σφυρηλατήσουν την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Αυτές τις ερωτήσεις τις κάνουμε στους ανθρώπους που συναντάμε από την τοπική αυτοδιοίκηση ,την κεντρική πολιτική και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (Μειμαράκη, Αρβανίτη κλπ). Μέσα από αυτή την διαδικασία στοχεύουμε να μάθουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα θετικά και τα αρνητικά της και που βοηθάει εμάς τους μαθητές και την κοινωνία γενικότερα».

Γεράσιμος Καββαδίας (μαθητής) : « Παράλληλα ερχόμαστε σε επαφή με Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, αιρετούς της Περιφέρειας , των Δήμων, εκπροσώπους τοπικών φορέων και θεσμών. Οργανώνουμε συνεντεύξεις, επεξεργαζόμαστε ψηφιακά το υλικό μας, αρθρογραφούμε, συνεργαζόμαστε με άλλα σχολεία και σταδιακά αναπτύσσουμε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Είναι γεγονός, πως έτσι το σχολείο καθίσταται ανοιχτό στην κοινωνία μας. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, είναι ότι βλέπουμε τις διαφορετικές πλευρές του κάθε βουλευτή, Ευρωβουλευτή κλπ, του κάθε κόμματος στα ίδια ζητήματα, στην ίδια θεματολογία».

Το Σχολείο Μεσοβουνίων συμμετέχει και στην δράση που αφορά την στο διαγωνισμό: "Καν’ το ν’ ακουστεί 2023" του European School Radio με το τραγούδι:

"World΄s Peace"

Σύνδεσμος για την ψηφοφορία: http://vote.europeanschoolradio.eu/contest2023/listeners/el/Song-likes-new.php?sort=id-asc&likio=1 Κωδικός: 8620 -Κατηγορία: Λύκειο -Ευρωπαϊκή Ένωση

Γεράσιμος Καββαδίας (Μαθητής): «Ήταν πάρα πολύ ωραία εμπειρία , μπήκαμε σε μια διαδικασία για πρώτη φορά , η Κατερίνα πρωταγωνιστεί και στο βίντεο κλιπ».

Ράνια Τσούτση (Διευθύντρια του Γυμνασίου): « Μας βοήθησε πάρα πολύ ο μουσικός Νίκος Σπηλιώτης και ο μαθητής Γερασιμάγγελος Αντύπας έγραψε τη μουσική και τους στίχους. Αν μετρούσαμε τον χρόνο για όλα αυτά με τα οποία ασχολούμαστε δεν θα είχε αξία. Είναι άπειρες ώρες, αλλά όταν κάνεις κάτι που αγαπάς και έχεις κοντά τα παιδιά –έχουμε γίνει μία παρέα, μια οικογένεια-, για μας αυτός ο χρόνος είναι διασκέδαση. Μέχρι τις 20 Απριλίου, μπορεί να μπαίνει κάποιος να ακούει το τραγούδι και αυτό κάθε φορά μετράει υπέρ μας. Το προωθούμε όπου μπορούμε και θεωρώ ότι πρέπει να επιβραβευθεί η προσπάθεια των παιδιών και όχι τα μέσα ηχογράφησης, γιατί αυτά ήταν πενιχρά».

Γεράσιμος Καββαδίας (Μαθητής): «Το να έχουμε κοντά μας τους καθηγητές μας και να μας στηρίζουν σε ότι κάνουμε, είναι ειλικρινά κάτι πολύ όμορφο. Αυτό που κάνουμε δεν μπορείς να το αναπτύξεις σε ένα σχολείο μεγάλο οπότε είναι θετικό να είσαι σε ένα μικρό σχολείο. Νιώθουμε πιο άνετα, πιο ελεύθεροι να επικοινωνούμε μαζί τους για τα πάντα και τους νιώθουμε περισσότερο φίλους μας , παρά καθηγητές».

Ράνια Τσούτση (Διευθύντρια του Γυμνασίου): « Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια στις 5 Απριλίου συμμετείχαν μαθητές από το σχολείο μας .Θα διοργανώσουμε και εμείς μία ημερίδα πάνω στο θέμα «Σχολεία Πρέσβεις».

Κατερίνα Γαλιατσή (μαθήτρια):- Για την περίοδο της πανδημίας του covid-19: « Την περίοδο της πανδημίας και με το σχολείο ήταν δύσκολα με την τηλεκπαίδευση και ήταν δύσκολο και με τις παρέες μας. Τώρα που έχουμε επιστρέψει στα σχολεία και με όλα αυτά που οι καθηγητές μας έχουν δώσει την δυνατότητα να ασχοληθούμε, αναπληρώνουμε τον χρόνο που χάθηκε εκείνη την περίοδο».

Ράνια Τσούτση (Διευθύντρια του Γυμνασίου): « Εύχομαι να έχουν όλα αυτά συνέχεια, γιατί το συναισθηματικό δέσιμο που έχω και εγώ αλλά και τα παιδιά που συνδέονται με τους συναδέλφους όταν σπάει δημιουργεί πρόβλημα. Η κ Λαδά( που έχει αναλάβει το πρόγραμμα) μπορεί ξαφνικά να βρεθεί κάπου αλλού. Κάποιοι άλλοι συνάδελφοι είναι φέτος εδώ και του χρόνου κάπου αλλού. Στόχος μας εν γένει είναι τα παιδιά που θα αποφοιτήσουν να μας βλέπουν στον δρόμο και να λένε «κάποτε ήταν ο-η δάσκαλος μου». Το γνωστικό κομμάτι είναι πολύ βαρύ για τα παιδιά , δεν καταλαβαίνω γιατί όλες αυτές οι γνώσεις πρέπει σήμερα να αποστηθίζονται. Στα παιδιά εκτός από γνώσεις πρέπει να δίνουμε δεξιότητες ζωής και να αλλάζουμε στάσεις και αυτό είναι το πιο δύσκολο. Αν εμείς οι εκπαιδευτικοί μπορούμε και βάζουμε το 5% στην προσωπικότητα των παιδιών, τότε έχουμε κάνει κάτι πολύ σημαντικό στην κοινωνία».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-5-4-2023?si=a16d76b710544623b7f8481f1526ba17&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250