Παγώνης στον COSMOS 96,5: « Ο κ. Καππάτος οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είναι ηθικό να εκπροσωπεί funds;»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 20:28

Παγώνης στον COSMOS 96,5: « Ο κ. Καππάτος οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είναι ηθικό να εκπροσωπεί funds;»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και  Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Ποταμιάνος Παγώνης, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην πρόσφατη αντιπαράθεση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με τον Βουλευτή Κεφαλονιάς Ιθάκης Παναγή Καππάτο: «Fake news δεν είναι το γεγονός ότι ο κ. Καππάτος εκπροσωπεί την Do Value ΑΕ που έχει αναλάβει τη διαχείριση των απαιτήσεων που έχουν εκχωρηθεί από την ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK Α.Ε.  (στην MEXICO FINANCE DESIGNATED ACTIVITY COMPANY), γιατί το έχει παραδεχθεί ο ίδιος.  Έχουμε λοιπόν ένα δεδομένο,  ότι ο κ. Καππάτος επιλέγει να είναι με τις τράπεζες και με τα Funds εκείνα, που στοχεύουν στα σπίτια αδύναμων δανειοληπτών. Τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» , η οποία επανήλθε και με 2ο πρωτοσέλιδο της, κάνουν εκτενή αναφορά σε περιστατικά επί της ακροαματικής διαδικασίας εντός Δικαστηρίου. Αυτά εμείς δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε , αν ο κ. Καπάτος θεωρεί ότι αυτά είναι fake news, μπορεί να κάνει το αυτονόητο, να στείλει ένα εξώδικο, ώστε να φανεί πια είναι η αλήθεια και από κει και πέρα και εμείς θα τοποθετηθούμε αναλόγως. Εάν οι πληροφορίες της εφημερίδας είναι ψευδείς, αυτό θα αποδειχθεί εάν και εφ όσον ο κ. Καππάτος καταφύγει στα νόμιμα μέσα».

«Εμείς έχουμε ένα δεδομένο αυτή τη στιγμή και βλέποντας την συνολική εικόνα, ένας εκπρόσωπος του λαού , ένας βουλευτής ενός Νομού με έναν φάκελο παραμάσχαλα ανεβαίνει τα σκαλιά του Ειρηνοδικείου να εκπροσωπήσει ένα Fund και απέναντι του έχει έναν δυστυχισμένο άνθρωπο που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Αυτή είναι εικόνα που μας τιμά, ένας εκπρόσωπος του λαού να επιλέγει να είναι με τους θύτες και όχι με τα θύματα; Νέοι Δικηγόροι που έχουν ανάγκη να δουλέψουν, έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με τα Funds, άρα είναι θέμα επιλογής με ποιους επιλέγεις να είσαι και αυτό δεν απαξιώνει τον κ Καππάτο, απαξιώνει συνολικά το πολιτικό σύστημα. Σε τελευταία ανάλυση ο κ. Καππάτος αδικεί και τον εαυτό του μ αυτά που κάνει. Για μένα θα είχε την υποχρέωση αλλά και για τον ίδιο, και για την πολιτική του σταδιοδρομία αλλά και για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, όταν έγινε βουλευτής, να παραιτηθεί από αυτές τις δραστηριότητες».

« Υπάρχουν δύο ζητήματα, το αν είναι fake news αυτά που γράφει η εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και το αν είναι ηθικό ένας εκπρόσωπος του λαού να εκπροσωπεί ένα Fund απέναντι σε έναν πολίτη που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα. Ο κ. Καππάτος οφείλει όχι με φωνασκίες, γιατί διάβασα τα όσα κοινοποιεί για τον νόμο τάδε του ΣΥΡΙΖΑ κλπ, να ξεκαθαρίσει το τοπίο».

« Ο κ. Καππάτος επικαλείται τον νόμο 4394 του 2015 και παραλείπει  να πει ότι στο άρθρο 3 παράγραφος 9 , υπάρχει ειδική δέσμευση που παρατείνει την προστασία της Α κατοικίας μέχρι τον 12ο του 2016. Λήγοντας αυτή προθεσμία επανέρχεται η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4393 του 2016 και τον νόμο 4319 του 2016, που παρατείνει την προστασία της Α κατοικίας μέχρι 31/12ου του 2017 και όλα αυτά σε συνθήκες μνημονιακές, κάτω από τεράστιες πιέσεις. Αυτές οι παρατάσεις δόθηκαν γιατί προετοίμαζε η τότε κυβέρνηση με τον Υπουργό Σταθάκη τον Νόμο 4549 που ψηφίστηκε στην  Βουλή το 2018 , που έχει παραμείνει στους νομικούς κύκλους ως «Νόμος Σταθάκη –Κατσέλη», ο οποίος δημιουργεί έναν νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της Α κατοικίας και αναγκάζει τα Funds και τις τράπεζες να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο προτού προβούν σε πλειστηριασμούς για να τα βρουν με τους δανειολήπτες.  ΟΝ.4549 του 2018 καταργήθηκε με τον «Πτωχευτικό Κώδικα  του 2020» με τον Ν. 4738 που με βάσει αυτό τον νόμο σήμερα γίνονται πλειστηριασμοί. Ο Ν. 4738 καταψηφίσθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Καπάτος ήταν υπερασπιστής αυτού του νόμου , παρ όλο που όλη η αντιπολίτευση εντόπιζε τότε ότι αυτός ο νόμος θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Σ αυτό τον νόμο ο κ. Καπάτος είχε πει χαρακτηριστικά στην Βουλή 26/10ου του 2020 -«δίνουμε μια  δεύτερη ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες να εκκαθαρίσουν τις όποιες εκκρεμότητες είχαν»  και υπερασπιζόμενος την κυβέρνηση έλεγε ότι –«για την Α κατοικία και τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν τον απάνθρωπο κίνδυνο της έξωσης , προβλέπουμε την πιο αξιοπρεπή λύση». Ποια ήταν η αξιοπρεπής λύση , ότι απελευθέρωνε τους πλειστηριασμούς και καθιστούσε τα Funds ανεξέλεγκτα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς χωρίς καν να ενημερώνουν τους δανειολήπτες; Έχουμε περιστατικά που ο κλητήρας ενημερώνει τους ιδιοκτήτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Μιλά ο κ Καππάτος για τον απάνθρωπο κίνδυνο της έξωσης, όταν  ίδιος εργαζόταν σ αυτό τον απάνθρωπο μηχανισμό.  Εκεί είναι η ένσταση η δική μας και για τις λεπτομέρειες επί των γραφομένων της  εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»  δεν γνωρίζω. Η εφημερίδα ανήκει στην δεξιά πολυκατοικία και δεν ξέρω αν κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σίγουρα δεν πρόσκειται στον κεντροαριστερό χώρο. Αν υπάρχουν εκκρεμότητες με την συγκεκριμένη εφημερίδα, οφείλει ο κ. Καππάτος  να τις λύσει και αν είναι ψευδή αυτά που γράφει , εμείς θα τοποθετηθούμε αναλόγως».

Ο κ. Παγώνης σ αυτό το σημείο επανέλαβε τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και όσον αφορά τον κ. Λαφαζάνη, ανέφερε: « Ο κ. Λαφαζάνης προφανώς να είχε μια άλλη αντίληψη και αποχώρησε πριν τον Σεπτέμβρη του 2015  που έγιναν οι 2ες εκλογές».

Στην κυβερνητική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναέγινε κυβέρνηση όντας ψηφισμένο το 3ο μνημόνιο και έχοντας πλήρη γνώση η Ελληνική κοινωνία που τον ψήφισε ότι θα διαχειριστεί 3ο μνημόνιο. Ξέραμε τον Σεπτέμβριο του 2015, ότι θα ήταν μια δύσκολη 4ετία  που θα ήταν δύσκολο μια προοδευτική κυβέρνηση να ασκήσει το πρόγραμμα της. Ήταν ένας επώδυνος συμβιβασμός , έδωσε την μάχη ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη και Φλεβάρη του 2015 και έχασε. Ηττήθηκε γιατί οι συσχετισμοί της Ευρώπης δεν ήταν ευνοϊκοί και ήμασταν μόνοι μας απέναντι στους δανειστές. Παρ όλα αυτά θεωρώ ότι ο απολογισμός της 4ετίας του ΣΥΡΙΖΑ με τα όποια αρνητικά , έχει αφήσει ένα θετικό πρόσημο. Σε τελευταία ανάλυση, ο ΣΡΙΖΑ κρίθηκε το 2019 και σήμερα κρίνεται η ΝΔ. Το 2019 ήταν η αντιπαράθεση των κομμάτων εκείνη την περίοδο και όλα κρίθηκαν , απαντήθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε ενδεχομένως και τα σφάλματα του. Η ΝΔ κυβερνά 4 χρόνια, θα μιλήσουμε τώρα για τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και την διακυβέρνηση του , η για την διακυβέρνηση της ΝΔ. Τώρα ο κ. Καππάτος και γενικά η ΝΔ , οφείλει να απαντήσει για την διακυβέρνηση της».

Στην επιβεβλημένη πολιτική  προεκλογική αντιπαράθεση: « Θεωρώ ότι ένα τοξικό κλίμα δεν είναι προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και γενικά για την Ελληνική κοινωνία, γι αυτό και εμείς είχαμε πει στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου μας, ότι εντός του Απριλίου θα κάνουμε μια ειδική εκδήλωση όπου θα καλεστεί όλος  ο τοπικός Τύπος, για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα για τα νησιά μας.  Πέρα απ αυτά που λέμε, το ζητούμενο είναι η αντιπαράθεση σε επίπεδο προγραμμάτων και βεβαίως θα αξιολογηθεί και η πολιτική της ΝΔ. Τώρα θα αξιολογήσει η Ελληνική κοινωνία την διακυβέρνηση του κ Μητσοτάκη. Δεν είμαστε των άκρων , αλλά είναι μερικές φορές που όταν αισθάνεσαι την πίεση μιας πραγματικότητας και βλέπεις τον κοσμάκη να αγκομαχά για να βγάλει τον μήνα , τα επιτόκια των δανειοληπτών να  έχουν ανέβει κατακόρυφα, όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη. Έχει υποχρέωση η οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι μετά τις εκλογές, να δει σοβαρά το θέμα των δανειοληπτών και να τους παράσχει εγγυήσεις προστασίας απέναντι σε ένα σύστημα αυθαιρεσιών. Προεκλογικά πρέπει να επανέλθουμε στον ήπιο και προγραμματικό λόγο και ο κ Καππάτος και η ΝΔ, θα κριθούν από τα πεπραγμένα τους και από την συνολική τους παρουσία επί των προβλημάτων των νησιών μας».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250