Μηνύματα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023 19:58

Μηνύματα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΑΠΠΑΤΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένειά μας όπου Γης. 

Σήμερα 25η Μαρτίου εορτάζουμε 202 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που οδήγησε το 1830 στο ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος. 

Η Επανάσταση του 1821 είναι σπουδαίο γεγονός για την παγκόσμια ιστορία. Ήταν ο προάγγελος μιας νέας εποχής. Η Ελλάδα έγινε το πρώτο έθνος-κράτος σε ένα κόσμο που κυριαρχούσαν πολυεθνικές Αυτοκρατορίες, όπως η Οθωμανική. Το παράδειγμά μας ακολούθησαν και τα άλλα έθνη τις επόμενες δεκαετίες. 

Η Επανάσταση άντεξε, παρά τις δυσκολίες. Η ανεξάρτητη Ελλάδα τα κατάφερε. Από μια ασήμαντη και φτωχή επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821, είναι σήμερα ένας φάρος δημοκρατίας, ελευθερίας και προόδου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. 

Τιμούμε τη θυσία των προγόνων μας, από τα νερά του Ιονίου ως τις ακτές του Λιβάνου και από το Δούναβη ως τη Μικρά Ασία. Τιμούμε τους Κεφαλλήνες και Ιθακήσιους που προσέφεραν με κάθε τρόπο στην Επανάσταση. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα ως ελάχιστη οφειλή στη μνήμη τους. 

Χρόνια Πολλά!

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου, μέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εκφράζει την ιστορία και την ψυχή του ελληνισμού.

Είναι συνώνυμο των ιδανικών της ελευθερίας, του πάθους για την πατρίδα και των εθνικών και θρησκευτικών αξιών.

Είναι ο μεγάλος σταθμός του αγώνα για την Ανεξαρτησία από τον Οθωμανικό ζυγό.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με μεγάλη υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη τιμά την συμμετοχή των Επτανησίων στον μεγάλο Αγώνα του 1821. Οι Επτανήσιοι προσέφεραν καταφύγιο στους επαναστατημένους αδελφούς τους, βοήθησαν οικονομικά και διπλωματικά τον Αγώνα, εργάστηκαν στο εξωτερικό για την υποστήριξη της εξέγερσης του ελληνικού λαού, ενώ βρέθηκαν στα πεδία των μαχών στην επαναστατημένη Ελλάδα με γενναιότητα και θάρρος.

Δύο μεγάλες μορφές που εμψύχωσαν και στήριξαν τον Αγώνα, ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός και ο πρώτος κυβερνήτης του ελεύθερου ελληνικού κράτους Ιωάννης Καποδίστριας είναι τέκνα της Ιόνιας γης. 

Η 25η Μαρτίου είναι μια βαριά παρακαταθήκη για όλες τις γενιές των Ελλήνων που μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Για αυτό η χώρα μας πολέμησε πάντα μαζί με τον ελεύθερο κόσμο για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των καταπιεσμένων και των απειλούμενων.

Ζήτω η Ελλάδα! 

Χρόνια πολλά με πίστη στην δύναμη του Έθνους μας!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΑΥΛΟΣ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

“25η Μαρτίου”, διπλή γιορτή, για την πατρίδα μας, για τον ελληνισμό, για την Ορθοδοξία. 

Ημέρα χαράς, ημέρα τιμής του αγώνα των προγόνων μας για μια ελεύθερη Ελλάδα.

Η Επανάσταση του 1821 ήταν ένας αγώνας που απέδειξε ότι η πίστη στη Ελευθερία και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα. 

Το «Ελευθερία ή Θάνατος» θα ηχεί πάντα στη συνείδηση μας ως σάλπισμα εθνικής αφύπνισης και προσφοράς.

Δυστυχώς, η επέτειος του ’21 εορτάζεται φέτος υπό την σκιά του πρόσφατου γεγονότος των Τεμπών, που συγκλόνισε το Πανελλήνιο και είχε σαν αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας. 

Η ελευθερία και η υγεία είναι τα υπέρτατα αγαθά της ζωής μας και για αυτά πρέπει να αγωνιζόμαστε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση.

Είναι αυτονόητο ότι, κάθε λαός που έχει συνείδηση της ιστορικής του αποστολής ερευνά το παρελθόν του, με απόλυτη αντικειμενικότητα, ελέγχει τη μορφή του, εντοπίζει τα σφάλματα και τις αδυναμίες του και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επανόρθωσή τους. 

Τιμούμε τους Ήρωες του 1821, παραδειγματιζόμαστε από τον αγώνα τους και προσβλέπουμε  το δίδαγμα του 1821 να είναι οδηγός στα δημιουργικά βήματα όλων μας  για ένα καλύτερο αύριο και μια Ελλάδα φωτεινή για τις επόμενες γενιές.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!!!

Χρόνια Πολλά Κεφαλονιά & Ιθάκη!

 

Παύλος Σκλαβούνος

Η σημερινή ημέρα, ημέρα διπλής εορτής, ευαγγελίζεται το καλό νέο της έλευσης τού Σωτήρος στη Θεομήτορα, αλλά και την έναρξη τού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων πριν από 202 χρόνια.

Οι αγώνες για την ελευθερία, όπως και κάθε αγώνας για τη διεκδίκηση της όποιας αρετής, όπως η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία, δεν πυροδοτούνται (μόνο) από το φόβο και τον εξαναγκασμό αλλά κυρίως από την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης και τη συναίσθηση τού χρέους και της ευθύνης απέναντι στην παρούσα και τις επόμενες γενιές.

Ας κρατήσουμε αναλλοίωτα και ανόθευτα μέσα μας, ας καλλιεργήσουμε και, κυρίως, ας οικοδομήσουμε το παρόν και το μέλλον μας πάνω στα ιερά και τα όσια της φυλής μας, χωρίς προσκόμματα αλλά με ανοιχτό πνεύμα για να προχωρήσουμε δυναμικά και ενωμένοι προς ένα δημιουργικό αύριο.

Τιμή και Δόξα στους αγωνιστές της Ελευθερίας!

Χρόνια Πολλά στην Πατρίδα μας!

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!

Χρόνια Πολλά στους Κεφαλλήνες και Ιθακησίους Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες!

Παύλος Σκλαβούνος

Πρόεδρος Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά.

 


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250