Παναγής Καππάτος στον Inkefalonia 89,2: «Ο κόσμος πριν πάει να ψηφίσει να συγκρίνει την πολιτική σε πανελλήνιο και τοπικό επίπεδο 2015 - 2019 και 2019 - 2023»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2023 13:06

Παναγής Καππάτος στον Inkefalonia 89,2: «Ο κόσμος πριν πάει να ψηφίσει να συγκρίνει την πολιτική σε πανελλήνιο και τοπικό επίπεδο 2015 - 2019 και 2019 - 2023»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, και αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ Μιχάλη Σταυριανουδάκη στην Κεφαλονιά, στις επιχορηγήσεις των Δήμων και τα έργα που δρομολογούνται,στις επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους, στις δημόσιες εκτάσεις, στον τομέα της Υγείας στον Νομό μας, στην τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, στις επερχόμενες εκλογές, στις εργατικές κατοικίες Ληξουρίου, στην συμπαράσταση της Ελλάδας στους Σεισμόπληκτους της Τουρκίας κα της Συρίας.

«Λόγω των φυσικών καταστροφών δόθηκαν έξτρα χρήματα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη και ο σκοπός της επίσκεψης του κ. Σταυριανουδάκη ήταν να ελέγξει σε ποιο βαθμό απορρόφησης βρίσκονται από τους Δήμους η την Περιφέρεια. Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια έχουν δοθεί στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη 58 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τα 24 εκ.. Ευρώ που έχουν δοθεί στην Περιφέρεια λόγω των φυσικών καταστροφών του Ιανού. Εκτός από τα 24 η Περιφέρεια έχει πάρει και 11 εκατομ. στην Πολιτική Προστασία, που συμπεριλαμβάνονται στα 58. Από την Περιφέρεια δεν έχουν απορροφηθεί αυτά τα χρήματα και γι αυτό τον λόγο με εντολή του Πρωθυπουργού έχει συσταθεί μια Υπουργική Επιτροπή και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Είπαμε να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων , έτσι ώστε οι Δήμοι να εκτελέσουν τα έργα και βρισκόμαστε αυτή την στιγμή στην χρονική φάση να πάρει ο Δήμος Αργοστολίου 4 εκ. ευρώ, ο Δήμος Ληξουρίου 3.600, τα 2 εκ. ευρώ του Δήμου Σάμης , όμως τελικά θα δοθούν 3 εκ. ευρώ για να ολοκληρωθεί ο δρόμος του Μύρτου. Ο Μύρτος θα κοστίσει συνολικά γύρω στα 6 με 6μιση εκατομ, και το έργο θα γίνει από το Υπουργείο Υποδομών. Ζητήθηκε μετ επιτάσεως από τον κ Σταυριανουδάκη μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει αποφασίσει γι αυτές τις προγραμματικές συμβάσεις. Ο κ Σταυριανουδάκης είδε ότι οι Δήμοι έχουν απορροφήσει σχεδόν τα χρήματα και είναι στο στάδιο υλοποίησης των συμβάσεων».

«Ένα μεγάλο έργο συμβασιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ληξούρι ύψους 4 εκ ευρώ για την αγροτική οδοποιία. Ο Δήμος Αργοστολίου απορρόφησε και τέλειωσε όλο το έργο στην αγροτική οδοποιία. Αναμένεται το επόμενο διάστημα η ανακοίνωση ενός μεγάλου έργου για την Σάμη ύψους 3 εκ. ευρώ, για την ύδρευση από το «Αντώνης Τρίτσης». Ξεκινά το έργο για την αλλαγή των αμιαντοσωλήνων στον Δήμο Αργοστολίου ύψους 8 εκ ευρώ και θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και ένα έργο 6 εκατομ. στην περιοχή του παλιού ΚΤΕΛ στην παραλία Αργοστολίου».

« Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν φέτος στους κτηνοτρόφους δόθηκαν ποιο σύντομα από κάθε άλλη χρονιά. Δέχθηκα κάποια παράπονα για αρνητικές αποφάσεις, όμως οι επιτροπές είναι διοικητικές και όχι κυβερνητικές και θα ενημερώσω τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να δούμε τι μπορεί να γίνει για να μην απορρίπτονται οι αιτήσεις».

« Για τις δασικές εκτάσεις είμαι πρωτεργάτης της νομοθεσίας και είναι άδικη η κρητική που ασκείται και η οποία οφείλεται στο ότι κάποιοι δεν έχουν αναγνώσει σωστά τους δύο νόμους που ψηφίσαμε. Έχουμε μεταβολή προς το πολύ θετικό. Οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι υπέρ του πολίτη και όχι υπέρ του κράτους. Τώρα με τους Δασικούς Χάρτες ξέρει ο κάθε ιδιώτης αν είναι η δεν είναι δασικό και αυτά που φαίνονται τώρα ως δημόσια περιουσία, μετά από δήλωση του Δασαρχείου θα καθαρίσουν από μόνα τους, με μια απλή βεβαίωση που παίρνει ο ιδιώτης από το Δασαρχείο, χωρίς να προσφεύγει στα Δικαστήρια.( ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια τα νομοσχέδια)».

«Είμαστε στην περίοδο αλλαγής των αγροτικών γιατρών. Ο Πόρος έχει απόλυτο δίκιο και έχουμε την διαβεβαίωση από τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Σάμης που είναι υπεύθυνος για όλους τους αγροτικούς γιατρούς, ότι όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των νέων αγροτικών γιατρών να καλυφθεί ο Πόρος τρείς φορές την εβδομάδα και με την γιατρό της Σκάλας θα εξυπηρετηθεί και το Ρατζακλί. Στο Γ. Νοσοκομείο έγινε αντικατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα. Στο Μαντζαβινάτειο έχουμε νέο Ακτινολόγο και Οφθαλμίατρο, στο Αργοστόλι έχουμε νέο Διευθυντή στο Ακτινολογικό , περιμένουμε έναν Γυναικολόγο , καλύφθηκε η θέση μιας Μικροβιολόγου, η οποία όμως ως αιρετή στο Ναύπλιο εκμεταλλεύτηκε τον νόμο, οπότε έχουμε μια καλυμμένη ακάλυπτη θέση και αναμένουμε μία Αναισθησιολόγο. Όσον αφορά τις συνταξιοδοτήσεις των γιατρών που έρχονται, θα πρέπει να μεριμνήσουν και να το ζητήσουν οι Διευθυντές των κλινικών. Όσον αφορά το κτηριακό του Νοσοκομείου Αργοστολίου, έχει φύγει η εντολή από το Υπουργείο προς το ΤΑΙΠΕΔ να αναβαθμιστεί με το ποσό των7 εκατομ και θα φτιαχτεί και χώρος για μαγνητικό τομογράφο. Θα προηγηθούν οι αναθέσεις για τα Κέντρα Υγείας Σάμης και Ιθάκης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζαμε ότι δεν θα την ψηφίσει την τροπολογία γιατί επιθυμεί να εισαχθούν στην Βουλή ακραία κόμματα, με μοναδικό σκοπό να μην μπορεί το πρώτο κόμμα να βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ψήφισε παρών, που σημαίνει παρών-απών, δεν έχω άποψη, δεν με ενδιαφέρει η Δημοκρατία και έχει προκαλέσει αυτές τις συζητήσεις ο ίδιος ο κ. Τσίπρας , ο οποίος είχε το θράσος να πει, "Δημοκρατία ή Μητσοτάκης". Δεν μπορείς να αποκαλείς τον Πρωθυπουργό άνθρωπο που δεν εξυπηρετεί τη Δημοκρατία, κανείς πολιτικός μέχρι σήμερα από το 74 και δω δεν είχε το θράσος να πει αυτή την κουβέντα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν αυτή την τροπολογία».

«Σύντομα θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο της ΝΔ για το Νομό μας. Την ημερομηνία τν εκλογών θα την ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πόλωση. Την ΝΔ δεν την ενδιαφέρει η πόλωση, την ενδιαφέρει να προβάλλει το έργο της και να ζητήσει από τον Έλληνα πολίτη να σκεφτεί τι έκανε ως Κυβέρνηση και τι έκανε ως Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ».

« Όταν φέραμε τη τροπολογία 16 Μαρτίου του 2021 για τις εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι δεν την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι εκ των υστέρων ομολόγησαν το λάθος τους. Εμείς εξασφαλίσαμε το ποσό το οποίο ενώ υπήρχε εξασφαλισμένο από την Κυβέρνηση Σαμαρά εξαφανίστηκε κατά την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκαμε 1.600.000 ευρώ, το γκρέμισμα ξεκίνησε, στην συνέχεια προέκυψε ένα πρόβλημα από την Περιφέρεια ως προς την πληρωμή του εργολάβου και ο εργολάβος διέκοψε, όμως το λάθος θα ξεπεραστεί. Έχει γίνει σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και της ΚΤΥΠ για τις μελέτες της ανακατασκευής και των επιδιορθώσεων. Συνεχίζουμε ωστόσο να καταβάλλουμε τα ενοίκια των δικαιούχων και προσπαθούμε να αναπροσαρμοσθούν οι τιμές για όσους θα επιδιορθώσουν τα σπίτια τους».

«Αυτό που συνέβη στην Τουρκία και την Συρία είναι μια μεγάλη τραγωδία και τα λόγια περιττεύουν. Τώρα είναι οι θάνατοι και η ανθρωπιστική κρίση που θα ακολουθήσει μπορεί να κρατήσει χρόνια. Συγχαρητήρια στην Ελλάδα που ήταν η πρώτη που έστειλε βοήθεια. Η Τουρκία για όσους δεν το γνωρίζουν όταν έγιναν οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953 ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν επισιτιστική βοήθεια στην Κεφαλονιά. Πρέπει να είμαστε όλοι στο πλευρό των συνανθρώπων μας και πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια μέσα από τους φορείς και την Εκκλησία που συγκεντρώνουν βοήθεια. Αυτό που είναι τραγικό κι ασύλληπτο, είναι ότι μία μέρα μετά τον καταστρεπτικό σεισμό, η Τουρκία βομβάρδισε την Συρία».

«Επειδή πάμε για εκλογές , θα καλέσω τον κόσμο να συγκρίνει την πολιτική σε πανελλήνιο επίπεδο από το 2014 έως το 2019 και από το 2019 έως το 2023, αλλά και σε τοπικό επίπεδο την ενέργεια του κυβερνητικού εκάστοτε βουλευτή και να βγάλει τα συμπεράσματα του και να ψηφίσει. Να μην ξεχνά και την εντοπιότητα, γιατί όσοι ζούν εδώ πέρα και θα συνεχίσουν να ζούν εδώ , ξέρουν τα προβλήματα του τόπου και ένας από αυτούς είμαι και εγώ και έχει πολύ μεγάλη σημασία το ποιοί ήμασταν πρίν έρθουμε εδώ και ζητήσουμε σταυρό».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-889691608?si=c8f71be7c3124e5590b9953b05cda94a&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250