Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Αλεξανδράτος στον Inkefalonia 89,2 – Τι είπε για τις ιώσεις στα σχολεία, μεταφορά μαθητών, επιτροπή παραβατικότητας και πολλά άλλα (Ηχητικό)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 15:01

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Αλεξανδράτος στον Inkefalonia 89,2 – Τι είπε για τις ιώσεις στα σχολεία, μεταφορά μαθητών, επιτροπή παραβατικότητας και πολλά άλλα (Ηχητικό)

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Γιώργος Αλεξανδράτος, για θέματα που αφορούν στον τομέα ευθύνης του.

Συνοπτικά αναφέρθηκε:

Στις επιπτώσεις του «μείγματος» των ιών που κυκλοφορούν στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας στον νομό μας:« Το ποσοστό της νόσησης των μαθητών μας κυρίως από τις ιώσεις και σε ελάχιστες περιπτώσεις από covid, είναι σε αναμενόμενα επίπεδα. Στο πικ που φτάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, με λεπτομερή αποτύπωση φτάσαμε στο 19%. Σε σχέση με άλλες περιοχές ήμαστε σε καλά επίπεδα. Τηρούνται όλα τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα και είμαστε σε μία διαρκή και αγαστή συνεργασία με τις εκπαιδευτικές δομές , τα στελέχη εκπαίδευσης, τους μαθητές και τους γονείς κυρίως για όλα τα θέματα. Για όσους εκπαιδευτικούς νοσούν το αντιμετωπίζουμε υπηρεσιακά με αποτέλεσμα να λειτουργούν τα σχολεία χωρίς πρόβλημα. Κάθε σχολική μονάδα από την αρχή του χρόνου μεριμνά για την αναπλήρωση των «ξαφνικών» κενών σε διδακτικό προσωπικό, όταν έχουμε μακροχρόνιες άδειες, τότε ζητάμε άμεσα αναπληρωτές. Αναμφισβήτητα μας απασχολούν περισσότερο φέτος οι ιώσεις, παρά ο κορονοϊός. Όσον αφορά τις απουσίες για όσους νοσούν, το Υπουργείο έχει βάλει το 5νθήμερο, αλλά εάν είναι παραπάνω απουσίες αναρρωτικές, τις δικαιολογούν και η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια».

Στην στελέχωση των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας στον νομό μας: «Για πρώτη φορά στην θητεία μου, που είναι η τέταρτη δεκαετία υπηρεσίας, παρατηρώ ότι η στελέχωση των σχολείων έγινε έγκαιρα και με τέτοιας έκτασης πληρότητα, που δεν είχαμε ποτέ. Σ αυτό συνετέλεσε το ότι την τελευταία τριετία διορίστηκαν 25 χιλιάδες εκπαιδευτικοί που είχαν να διοριστούν από το 2010. Παράλληλα είχαμε πολύ έγκαιρα τον Αύγουστο την πρώτη μεγάλη φάση προσλήψεων αναπληρωτών και ακολούθησαν και οι επόμενες, οπότε έχουμε ελάχιστα κενά, τα περισσότερα εκ των οποίων δημιουργούνται από εγκυμοσύνες, η από κάποιες ασθένειες και τα οποία καλύπτονται. Ο τελικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να προσλαμβάνονται αναπληρωτές που θα αναπληρώνουν εκπαιδευτικούς που θα παίρνουν άδειες που δικαιούνται και μέσα από τις νέες προσλήψεις που έρχονται θα καλυφθούν και τα κενά της επόμενης χρονιάς».

Στις μεταφορές των μαθητών: «Περίπου το 97% μεταφέρεται. Από τους 1400 μαθητές, περίπου 40 δεν μεταφέρονται λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, γι αυτό το αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς εργάζεται πυρετωδώς για να καλυφθούν και αυτά τα λίγα παιδιά. Ένα καινούργιο μέτρο που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα , για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών πανελλήνια, δίνει πλέον την δυνατότητα με την τροπολογία της 5ης Ιανουαρίου του 2023 σε ιδιώτες που πληρούν κάποια κριτήρια να αναλάβουν τις μεταφορές και με αποζημίωση το 80% του προβλεπόμενου κοστολογημένου δρομολογίου. Είναι ένα δέλεαρ προκειμένου να επιλυθεί το θέμα αυτό, γιατί έχουμε περιπτώσεις άγονων διαγωνισμών που πάνε πίσω την διαδικασία και πρέπει ο κάθε μαθητής καθημερινά να μεταβαίνει στο σχολείο του».

Στην συνεργασία της Πρωτοβάθμιας με τους Δήμους , την Περιφέρεια και τον Βουλευτή: « Η συνεργασία μας με τους δήμους είναι άψογη και ιδιαίτερα με τον Μητροπολιτικό Δήμο Αργοστολίου που έχει τις περισσότερες σχολικές μονάδες και τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Είναι άψογοι σε όλα τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. Με την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς η συνεργασία μας είναι διαρκής και στην συνεργασία μας με τον Βουλευτή αυτό που συνεχώς βιώνω είναι ότι διακατέχεται από ένα συνεχές ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και πραγματοποιεί έγκαιρες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου».

Στο Ειδικό Σχολείο: « Φέτος είναι άρτια στελεχωμένο, όσο δεν ήταν ποτέ με τόσες ειδικότητες. Οφείλουμε ευχαριστίες στον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο και στον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μαρτίνη που πήραν την απόφαση της μετεγκατάστασης του από τα Περατάτα στο κτήριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Λειτουργεί άψογα σ αυτό τον χώρο που είναι ιδανικός και σε εσωτερικούς και αύλειους χώρους και είναι μέσα στον ιστό της πόλης».

Στην Επιτροπή Παραβατικότητας του Δήμου Αργοστολίου: « Στην πρώτη συνεδρίαση που κληθήκαμε ως στελέχη κάποιων υπηρεσιών , είχα προτείνει να διευρυνθεί το συμβούλιο και έγινε αποδεκτό. Έχουμε από πέντε Υπουργεία υπηρεσίες ,λειτουργεί με ευαισθησία, γνώση, εμπειρία και γίνονται προτάσεις, παρεμβάσεις, συζητήσεις προκειμένου να έχει αποτελέσματα στην πρόληψη που είναι το βασικότερο , ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο και επί της ουσίας την οικογένεια που είναι η καθοριστική βάση. Στην πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είμαστε πλήρως στελεχωμένοι από τις αντισταθμιστικές δομές που παρέχουν αυτή τη στήριξη , ούτως ώστε να μπορέσουμε όλα αυτά εν τη γενέσει τους να τα προλαμβάνουμε και να τα αντιμετωπίζουμε. Η καταστολή είναι το τελευταίο μέτρο σε μεγάλες ηλικίες, που έχει και αυτή τα δικά της αποτελέσματα και είναι και αυτή μια αναγκαιότητα. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι επαΐοντες από πέντε Υπουργεία , κάνουν μια πολύ καλή δουλειά. Είναι ενθαρρυντικό το ότι έρευνα που έγινε στα δύο νησιά μας κατέδειξε ότι είμαστε στους δείκτες παραβατικότητας στην τελευταία θέση στα Ιόνια Νησιά και στην Ήπειρο. Όμως η παραβατικότητα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο των καιρών με πολλά αίτια και παραμέτρους, που θα πρέπει να μην την αφήσουμε να εξελιχθεί.».

Στην λειτουργία ψυχολόγων και Κοινωνιολόγων στα σχολεία : «Σε όλη την Ελληνική επικράτεια όπως και στην δική μας, υπάρχουν επιτροπές Κοινωνιολόγων ,Ψυχολόγων και παιδαγωγών στα ΚΕΔΑΣΥ, οπότε σε όποιο πρόβλημα προκύπτει μέσα στο σχολείο, αμέσως παρεμβαίνει ο Σύμβουλος Σχολικής Εκπαίδευσης και επιλαμβάνεται το ΚΕΔΑΣΥ του θέματος. Έχουμε επιτροπές που περιδιαβαίνουν τα σχολεία μια φορά την εβδομάδα , σε άλλα έχουμε σχολικό Ψυχολόγο μία φορά την εβδομάδα και έχουμε μία πλειάδα μέτρων κυρίως για την πρόληψη που είναι το σημαντικό και μετά για την αντιμετώπιση και την διαχείριση των προβλημάτων».

Στην E-parents, την πλατφόρμα ενημέρωσης των γονέων που Θα λειτουργήσει σύντομα από το Υπουργείο Παιδείας: « Δεν έχουμε ακόμα κάποια ενημέρωση, όμως σε κάθε περίπτωση, είναι ένα εργαλείο θετικό. Η εκτίμηση μου είναι ότι στην εποχή πλέον της τεχνολογίας δεν μπορούμε να είμαστε πίσω και προφανώς μια άμεση ενημέρωση που θα έχει ο κάθε γονιός είναι ένα μέτρο θετικότατο. Όλο αυτό θα είναι αποτέλεσμα επιστημόνων και ειδικών που θα σχεδιάσουν αυτή την πλατφόρμα και τη διαδικασία προκειμένου να είναι αποτελεσματική και μόνο προς την κατεύθυνση βελτιστοποίησης της επικοινωνίας.

Στην παροχή έκπτωσης από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες στα εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τις δομές εκπαίδευσης των νησιών της χώρας, για το σχολικό έτος 2022-2023: « Κάποιες εταιρείες , όχι όλες έδωσαν 50% έκπτωση. Αυτό το θέμα αφορά περισσότερο το Σύλλογο Εκπαιδευτικών να το διεκδικήσουν και έχει κάνει παρεμβάσεις και ο τοπικός σύλλογος, που είναι αρκετά δραστήριος. Το ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς έχει συμβάλει σ αυτό. Παρ όλο που είναι καθαρά συνδικαλιστικό θέμα, εμείς είμαστε Διοίκηση, μπορούμε να το δούμε και να παρέμβουμε εκεί που πρέπει».

Τέλος , ο κ. Αλεξανδράτος δεχόμενος τα συγχαρητήρια για τον αδελφό του Μπάμπη Αλεξανδράτο που ανέλαβε Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Αττικής, ευχαρίστησε θερμά.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-67620470?si=b9e8452b0b1e420d9ff6b4c5056f5f04&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250