Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος: Σύσκεψη στη Σάμη για οργάνωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 11:58

Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος: Σύσκεψη στη Σάμη για οργάνωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

            Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης καλεί όλους τους κτηνοτρόφους ,αγρότες και αλιείς του Νομού να παλέψουμε οργανωμένα και συλλογικά με μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και με προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα. Μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε, ήμαστε αποφασισμένοι όλοι μαζί ενωμένοι μια γροθιά να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε λύσεις και κατακτήσεις από την κυβέρνηση που θα μας επιτρέπουν να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να παραμείνουμε στις δουλειές μας.

            Αγρότη, αγρότισσα

            Ξέρουμε πλέον από πρώτο χέρι ότι την ευθύνη για όλα όσα ζούμε την έχει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που εφάρμοσαν αντιαγροτική πολιτική . Έστρωσαν το έδαφος για την νέα ΚΑΠ της ΕΕ, για να μη μείνει τίποτα για τον βιοπαλαιστή αγροτοκτηνοτρόφο αλλά πολλά για τον βιομήχανο της μεταποίησης και τον μεγαλοαγρότη που θα καρπωθεί το δικό μας ξεκλήρισμα.

            Η διαχρονική εφαρμογή αυτής της πολιτικής από όλες τις κυβερνήσεις, σχεδόν ένα χρόνο από τον πόλεμο οικονομικών συμφερόντων στην Ουκρανία, αποδεικνύει ότι δεν φταίει μόνο ο πόλεμος για την ακρίβεια που ζούμε εμείς και όλος ο κόσμος.

            Αντιμετωπίζουμε:

            Το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Το πανάκριβο πετρέλαιο που φέτος κοστίζει περίπου 2 ευρώ από 1,30 πέρσι, το τριπλασιασμό της τιμής του αγροτικού ρεύματος, στα 0,21 ευρώ από 0,07 η KWh, το διπλασιασμό της τιμής στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές. Αυτά μας οδηγούν όχι μόνο να μην έχουμε ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας.

            Την ίδια ώρα, οι τιμές στα προϊόντα μας παραμένουν κάτω του κόστους. Η όποια προσωρινή αύξηση υπάρχει στο γάλα ,εκτός του ότι δεν καλύπτει το κόστος, γίνεται με τον κανόνα των ανοιχτών τιμών που συμφέρει τους εμποροβιομήχανους και εξυπηρετεί τον ανταγωνισμό τους και τα κέρδη τους σε βάρος μας, αλλά και εις βάρος του καταναλωτή.

            Παράλληλα,η νέα ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί από 1/1/2023, θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα και αλλαγές σε επιδοτήσεις και παραγωγή. Έτσι,με πυξίδα τη συγκέντρωση της παραγωγής σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοαγρότες, θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις άμεσες ενισχύσεις.

            Ταυτόχρονα παραμένουμε απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αφού δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα προστασίας της παραγωγής, ενώ και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, τα δε όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

            Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες φτάνουν για να επιδοτούν 370 εκατ. ευρώ για πετρέλαιο σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους και σε εμάς 68 εκατ. ευρώ για μια φορά φέτος, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το είχε κόψει το 2016. Και να τους δώσουν κι άλλα  70 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πάρουν ψίχουλα, όπως έγινε και με τις κορονοενισχύσεις, που από τα 32 δις. ευρώ που τάισε το κράτος τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι εκατοντάδες χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι, πήρανε μόνο 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1%.

            Όλα αυτά δείχνουν πως οι κυβερνήσεις, οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι τράπεζες, κλπ, που εκμεταλλεύονται τον κόπο και την παραγωγή μας, είναι απέναντι μας.

Απαντάμε:

Δυναμώνουμε τον Σύλλογο και βγαίνουμε μπροστά με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα .

            Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Μόνο όταν βγήκαμε μαζικά στον δρόμο του αγώνα με τα αιτήματα που έχουμε, αποσπάσαμε ορισμένες κατακτήσεις. Ακόμα και το κουτσουρεμένο αγροτικό πετρέλαιο ή η όποια ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, που πήραμε πριν λίγο διάστημα, καθώς και η εξαγγελία της όποιας επιδότησης θα δώσουν στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, τα κερδίσαμε στα μπλόκα του Φλεβάρη.

            Πιστεύουμε στο δίκιο των αιτημάτων μας. Αποδείχτηκε ότι η δύναμή μας  πολλαπλασιάζεται όταν παλεύουμε πλάι-πλάι.

            Κοιτάμε κατάματα την πραγματικότητα. Αυτοί που θέλουν να μας κυβερνήσουν θα έρθουν με πλατιά χαμόγελα, θα μας χτυπάνε φιλικά την πλάτη, θα μας σφίγγουν ζωηρά το χέρι, θα ζητήσουν την ψήφο μας στις εκλογές και μετά "θα ακολουθήσουν στον ίδιο ντορό".

            Πρέπει να νιώσουν την αποφασιστικότητα και την δύναμη μας για να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. Αυτό δεν θα συμβεί ούτε με την οργή σε εξ αποστάσεως συζήτηση ,  ούτε με επαναστατικές κορώνες από τα πληκτρολόγια, ούτε πολύ περισσότερο με την αδράνεια.

Έλα μαζί μας - Αυτή είναι η διέξοδος!

Όλοι στους δρόμους!

Θα νικήσουμε!

Όλοι στις κατά τόπους συσκέψεις οργάνωσης των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων.

  • Σάμη Κυριακή 18/12/2023 20:30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

Το ΔΣ

8/12/2022

Ο Πρόεδρος                                                                                      Ο Γραμματέας

Παναγης Σωτήρας                                                                            Νίκος Ζαφειράτος




00 inkefalonia general ad 300X250