Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς στον Inkefalonia 89,2: «Καμία γυναίκα να μην αισθάνεται ντροπή και ένοχη για ό,τι της συμβαίνει – Υπάρχει κάποιος που θα την ακούσει και θα την βοηθήσει»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 15:12

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς στον Inkefalonia 89,2: «Καμία γυναίκα να μην αισθάνεται ντροπή και ένοχη για ό,τι της συμβαίνει – Υπάρχει κάποιος που θα την ακούσει και θα την βοηθήσει»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τούς δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου ,μίλησε η Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς Αναστασία Στρακάτου, για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου. 

«Σήμερα 25 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, θεωρώ ότι δώσαμε ένα ηχηρό μήνυμα. Αυτό το μήνυμα « Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη», που προσπαθούμε να περάσουμε τα τελευταία 9 χρόνια που λειτουργεί και το Συμβουλευτικό Κέντρο και που δυστυχώς είναι και πιο επίκαιρο από ποτέ. Τα νούμερα βλέπουμε ότι συνεχίζουν να είναι υψηλά, καταγράφονται ακόμη δυστυχώς γυναικοκτονίες, οπότε χωρίς να το θέλουμε είμαστε επίκαιροι. Φέτος σκεφτήκαμε να συνδιοργανώσουμε τη σημερινή δράση και με τις άλλες Δομές που υπάρχουν στην Κεφαλονιά, τα Κέντρα Κοινότητας Αργοστολίου, Σάμης ,Ληξουρίου και την κινητή μονάδα ΚΕΘΕΑ . Θεωρήσαμε ότι όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε αυτό το μήνυμα».

Η κ. Στρακάτου επίσης αναφέρθηκε:

Στην παρουσία του Σχολείου των Μεσοβουνίων στην εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών (StreetWork) στο Αργοστόλι: « Ήταν πολύ σημαντικό και ωραίο ότι ένα σχολείο από τα Μεσοβούνια, τόσο μακριά, ήρθε να μιλήσουμε από κοντά γι αυτό το θέμα. Είναι ωραίο να ακούς τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς των νέων παιδιών και αυτός είναι και ο λόγος που και εμείς διοργανώνουμε δράσεις και πηγαίνουμε στα σχολεία. Είναι πολύ σημαντικό απο τόσο μικρή ηλικία να μπούν τα παιδιά στην διαδικασία να αναγνωρίσουν έστω σε μία πρώιμη συντροφική σχέση, η φλερτ, τα σημάδια που μπορεί να έχει μια κακοποιητική σχέση και να μάθουν να το απενοχοποιούν όλο αυτό. Να μάθουν το, δεν πρέπει να ντρέπομαι να μιλήσω για όλο αυτό , ούτε και να φοβάμαι, και να μεγαλώσουν μέσα σε μια τέτοια κουλτούρα και γενικά χωρίς έμφυλα στερεότυπα, χωρίς διακρίσεις, γιατί από κει ξεκινούν όλα, αυτή είναι και η βάση για να εμφανιστεί αργότερα και το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών».

Στους προβληματισμούς των νέων παιδιών και τον ρόλο των γονέων: « Συνήθως μας ρωτάνε σε σχέση με αυτό το οποίο βιώνουν , πχ, η συμπεριφορά του άλλου στην σχέση τους αν υποκρύπτει βία, η αν είναι κάτι φυσιολογικό. Πολλές φορές τα όρια δεν είναι διακριτά, οπότε εκεί πρέπει να γίνει μια διάκριση στο που ξεπερνώ τα όρια και αρχίζει μια συμπεριφορά να γίνεται βίαιη και να μην είναι πλέον η σχέση υγιής. Θεωρώ ότι οι γονείς είναι πιο κοντά στα παιδιά τους από ότι παλιότερα, από τη στιγμή που το χάσμα ων γενεών συνεχώς μειώνεται και έχουν περισσότερη ενημέρωση από ότι παλιότερα. Βέβαια υπάρχουν και δυσλειτουργικές οικογένειες, οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερες σήμερα, η να υπήρχε παλιότερα μεγαλύτερος σκοτεινός αριθμός και πλέον να φαίνονται αυτά τα ποσοστά. Προφανώς όταν ένα παιδί προέρχεται από ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον , ένα κακοποιητικό περιβάλλον, σίγουρα θα έχει ερωτήματα και σίγουρα τα πράγματα θα είναι συγκεχυμένα στο μυαλό του. Εμείς μπορούμε να δώσουμε πληροφορίες σε ανήλικο πληθυσμό , όμως δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση, δεν έχουμε ωφελούμενες ανήλικες. Μπορούμε να παρέχουμε πληροφόρηση».

Στις δράσεις του Κέντρου στα Σχολεία: «Και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και φέτος έχουμε προγραμματίσει δράσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια και υπάρχει και μία σκέψη από του χρόνου να υπάρξουν παρεμβάσεις και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στα Δημοτικά μπορείς να μιλήσεις με τον ανάλογο τρόπο για τα έμφυλα στερεότυπα, διαφορετικά θα μιλήσεις στα Γυμνάσια, διαφορετικά στα Λύκεια, διαφορετικά στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων, που έχουμε μια προγραμματισμένη δράση για τον Ιανουάριο. Το κάθε τι προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών».

Στο ποσοστό κακοποίησης γυναικών στην Κεφαλονιά: «Βασιζόμενη στα απολογιστικά της κάθε χρονιάς, βλέπουμε μια ανοδική πορεία στον συνολικό αριθμό των γυναικών που δέχτηκαν κακοποίηση. Υπήρχε μια αύξηση σίγουρα μετά την πανδημία, η οποία έβγαλε στην επιφάνεια αυτά που προϋπήρχαν, λόγω του ότι υπήρξε η συνύπαρξη με τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν , με δουλειές που χάθηκαν κλπ. Σίγουρα μιλάμε για αύξηση, αλλά επίσης επειδή υπήρξε το κίνημα Me Too και όλη αυτή η κινητοποίηση πανελλαδικά, θεωρώ ότι μπήκαν στην διαδικασία και γυναίκες που μέχρι τότε δεν είχαν σκεφτεί να μιλήσουν, να το κάνουν. Η αύξηση έχει να κάνει και με τα δύο και προφανώς και το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών με τα χρόνια έχει αποκτήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τις γυναίκες».

Στο μήνυμα της ύπαρξης και της υπόστασης του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών: «Αυτό που εκπροσωπούμε είναι καμία γυναίκα να μην αισθάνεται ντροπή και να μην αισθάνεται ένοχη για ό,τι της συμβαίνει. Δεν πρέπει η γυναίκα να ντρέπεται γι αυτό που της συμβαίνει, πρέπει να καταλάβει ότι μπορεί κάποιος να την ακούσει , είτε αυτό είναι το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών που αυτό θα ήταν το ιδανικό, είτε κάποιος δικός της άνθρωπος, που πρέπει να ζητήσει βοήθεια. Θα πρέπει να καταλάβει ότι σε καμία γυναίκα δεν της αξίζει να βιώνει την κακοποίηση , ούτε η ίδια, ούτε ενδεχομένως τα παιδιά της εφ όσον υπάρχουν και παιδιά στην οικογένεια. Η ενοχή είναι ένα πρώτο στάδιο, που η γυναίκα θεωρεί ότι για ότι της συμβαίνει εκείνη είναι υπεύθυνη και προκαλεί το θυμό. Αυτό ενοχοποιεί συνεχώς και περισσότερο την γυναίκα που δεν πρέπει να νιώθει καμία ενοχή , που πρέπει να μιλήσει γι αυτό που της συμβαίνει και να καταλάβει ότι μπορεί να δεχθεί βοήθεια. Πέρα από τις παγκόσμιες ημέρες, Θα πρέπει επίσης να έχουμε στο νου μας, ότι πρέπει να πάμε και λίγο πέρα από την Παγκόσμια ημέρα, να πάμε στο κάθε μέρα».

Που θα βρείτε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς

Χαροκόπου 46, Αργοστόλι (Τηλ.Επικοινωνίας:2671020022) E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/25-11-2022a?si=e2f03f7a3e1242c381cc785a74b3ba30&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

 




00 inkefalonia general ad 300X250