Τα τρία λαχανικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας αυτό το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο είναι η εποχή για μερικά από τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά.
Πλέον είναι καιρός να πούμε «αντίο» στα καλοκαιρινά λαχανικά και να βάλουμε στο πιάτο μας τα φθινοπωρινά. «Μπορείτε να βρείτε ριζώδη λαχανικά, κονδύλους και σταυρανθή λαχανικά το φθινόπωρο», λέει στο TODAY.com η διαιτολόγος - διατροφολόγος και συγγραφέας Frances Largeman-Roth.
Αυτά τα λαχανικά μπορούν και αναπτύσσονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και συχνά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μετά από τη συγκομιδή τους σε σύγκριση με τα καλοκαιρινά προϊόντα.
«Σκεφτείτε λαχανικά που έχουν μεγαλύτερο βάρος», τονίζει η Largeman-Roth. Αυτά περιλαμβάνουν τις πατάτες, τις κολοκύθες και φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Πολλά φθινοπωρινά λαχανικά είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, από φυτικές ίνες έως βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Επίσης, προσφέρονται για μαγείρεμα σε κρύο καιρό, και για χορταστικές συνταγές όπως σούπες, και μαγειρευτά. Οι διαιτολόγοι συνιστούν να τρώμε μία ποικιλία λαχανικών. «Η κατανάλωση μιας ποικιλίας χρωματιστών λαχανικών σας εξασφαλίζει ένα ευρύ φάσμα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και ισχυρών αντιοξειδωτικών που υποστηρίζουν από την ανοσία έως την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου», σημειώνει στο TODAY.com η Kristen Smith, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες συλλέγονται το φθινόπωρο, αλλά αποτελούν κορυφαία επιλογή για όλο το χρόνο αφού έχουν πλούσια οφέλη στην υγεία, υπογραμμίζει η Largeman-Roth. Στην πραγματικότητα, είναι από τις πιο υγιεινές πατάτες που μπορείτε να φάτε.
«Οι γλυκοπατάτες είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και αρκετές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα», διευκρινίζει η Smith. Είναι γεμάτες με βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, και την καλή όραση. Οι γλυκοπατάτες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε μια μορφή βιταμίνης Α που ονομάζεται βήτα-καροτίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δίνει στη φλούδα τους ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα. «Είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου, συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς», λέει η Largeman-Roth.
Κέιλ
Το κέιλ είναι ένα ακόμη φθινοπωρινό λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. «Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα με βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που βοηθούν στην όραση», αναφέρει η Largeman-Roth. Το κέιλ προσφέρει επίσης βιταμίνες A, C, K, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, παρέχοντας πάνω από το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε ένα φλιτζάνι.
«Είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Κ, η οποία είναι σημαντική για την πήξη του αίματος», προσθέτει η Largeman-Roth. Το κέιλ μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες ή να προστεθεί σε σούπες και smoothies.
Λαχανάκια Βρυξελλών
«Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K, αντιοξειδωτικά και μέταλλα που υποστηρίζουν την ανοσία, την υγεία των οστών και την πέψη», ξεκαθαρίζει η Smith. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι επίσης μια καλή πηγή φυλλικού οξέος.
Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών. Τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να κοπούν ωμά σε σαλάτες, αλλά ένας από τους πιο νόστιμους τρόπους για να τα απολαύσετε είναι ψήνοντάς τα μέχρι να μαλακώσουν.