Ο Φώτιος Γαβριελάτος στον COSMOS 96,5 για τις διαρρήξεις σε εκκλησίες της Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2022 09:55

Ο Φώτιος Γαβριελάτος στον COSMOS 96,5 για τις διαρρήξεις σε εκκλησίες της Κεφαλονιάς

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», φιλοξενήθηκε ο Αρχιμανδρίτης Φώτιος Γαβριελάτος και σχολίασε τα φαινόμενα διαρρήξεων τα οποία παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στις εκκλησίες.

«Δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο των ημερών μας αυτό, στην Κεφαλονιά. Έχουν ξεκινήσει να λεηλατούν τις εκκλησίες μας είτε είναι κεντρικές είτε απόμακρες. Φανταστείτε πήγαν στην εκκλησία της Παναγίας στα Αννινάτα που δεν υπάρχει τίποτα εκεί πέρα.  Έχουμε συντονιστεί κάποιοι ιερείς και αδειάζουμε τα παγκάρια, όχι ότι υπάρχει τίποτα το σημαντικό μέσα, αλλά το κάνουμε γιατί το ζητούμενο δεν είναι να βρουν κάτι σημαντικό να πάρουν  αλλά το να σπάσουν το παγκάρι είναι μεγαλύτερη ζημιά. Ένα παγκάρι για να επισκευαστεί θέλει 300 ευρώ, συνεπώς είναι μεγαλύτερη ζημιά. Έχω ειδοποιήσει τους επιτρόπους και αδειάζουμε τα παγκάρια και τα αφήνουμε ανοιχτά πλέον. Επίσης, δεν θα έχουμε τάματα στις εικόνες των ναών μας γιατί και προκαλούμε με αυτόν τον τρόπο και μετά κάνουν την διάρρηξη.

Παλαιότερα, επί Σπυρίδωνος υπήρχε μια εντολή – η οποία είναι ακόμα σε ισχύ – τα τάματα να βρίσκονται σε θυρίδες τραπεζών και εγώ προσωπικά έχω 2 θυρίδες στις οποίες φυλάσσουμε τα τάματα, τα οποία δεν μπορούμε να τα διαφυλάξουμε εντός των ιερών ναών. Οι άνθρωποι έχουν εναποθέσει τα τάματά τους πριν από 40 και 50 χρόνια. Αυτό που γίνεται σήμερα, γινόταν και παλιότερα, αλλά αυτή η μεθοδικότητα και η συνέχει από χωριό σε χωριό, πρέπει να μας αφυπνίσει και να λάβουμε τα μέτρα μας. Ότι αντικείμενο αξίας υπάρχει στους ναούς πρέπει να το αφαιρέσουμε. Τα τάματα είναι ο πόνος και η ελπίδα των ανθρώπων και εγώ πρέπει να το διαφυλάξω».

«Παρόμοια περιστατικά έχουμε και στην Ζάκυνθο και η διαφορά είναι ότι εκεί βεβήλωναν τους Ναούς. Ευτυχώς εδώ δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα, απλώς πηγαίνουν για χρήμα και τάματα. Πάντως συζητάμε με τους επιτρόπους να βάλουμε συναγερμούς στις εκκλησίες και να τους ασφαλίσουμε όσο μπορούμε».




00 inkefalonia general ad 300X250