Φαραντούρης στον COSMOS 96,5 με αφορμή το νέο του βιβλίο: Η ΔΕΗ να παίξει το ρόλο που της αναλογεί

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 14:23

Φαραντούρης στον COSMOS 96,5 με αφορμή το νέο του βιβλίο: Η ΔΕΗ να παίξει το ρόλο που της αναλογεί

Στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και στον COSMOS 96,5 φιλοξενήθηκε ο Νικόλαος Φαραντούρης - δικηγόρος παρ' Άρείω Πάγω, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με ειδίκευση στις ευρωπαϊκές σπουδές στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ζαν Μονέ (Jean Monnet) – και μίλησε για την παρουσίαση του βιβλίου του  με τίτλο “Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα. Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Η εκδήλωση πήγε πολύ καλά. Ήταν μια παρουσίαση του βιβλίου μου που οργάνωσαν οι εκδόσεις Παπαζήση, οι οποίες εξέδωσαν και το βιβλίο μου και ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν και ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πολλοί φίλοι και συνάδελφοι με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας και συγκλίνουν οι απόψεις μας, αναφορικά με την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου.

Και αυτό μπορεί να γίνει (η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου) αν υπάρξει πολιτική βούληση και σχεδιασμός. Κλιματική αλλαγή – ενεργειακή μετάβαση, η κοινωνία είναι απέναντι  γιατί δεν μπορεί να δεχθεί πως κάποιες εταιρείες παίρνουν απόφαση να «φυτέψουν» ανεμογεννήτριες, χωρίς οι ίδιοι οι πολίτες να συμμετέχουν στον σχεδιασμό και στην ανταποδοτικότητα. Τα έχουμε δει στην Κεφαλονιά αυτά. Και μιλώντας για ανταπόδοση, δεν εννοώ κάποια ευρώ. Στην Τήλο η κοινωνία επέλεξε τα μέρη για τις ανεμογεννήτριες…

Συζητήσαμε γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε την ακριβότερη τιμή στην ενέργεια, γιατί 5 εταιρείες να έχουν υπερκέρδη. Γιατί η ΔΕΗ δεν παίζει τον ρόλο που της αναλογεί, της στιβαρής Δημόσιας Επιχείρησης για την κοινή ωφέλεια.  Όλα συζητήθηκαν σε ένα διεπιστημονικό πάνελ, υπήρχαν μηχανικοί, οικονομολόγοι και εγώ ως δικηγόρος θεωρώ ότι είχαμε μια καλή επιστημονική εκπροσώπηση στο πάνελ για τα θέματα της ενέργειας. Είχαμε όμως και διακομματική παρουσία.

Το βιβλίο γράφτηκε στην Κεφαλονιά και η εκδήλωση είχε έντονη αύρα Κεφαλονιάς. Χαίρομαι κάθε φορά που αισθάνομαι πως μια προσπάθεια  ή πρωτοβουλία έχει και τη σφραγίδα του νησιού, γιατί αυτό που προηγείται από οποιαδήποτε πρωτοβουλία, είναι η αυτοπεποίθηση στην λήψη των αποφάσεων, να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας…».




00 inkefalonia general ad 300X250