Η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη στην Αθήνα (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 09:59

Η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη στην Αθήνα (εικόνες)

Παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου, ολοκληρώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη, με τίτλο “Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα. Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο”.

Το poulatakefalonias.gr βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του… συγχωριανού μας πλέον κυρίου Φαραντούρη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί στενά με τα Πουλάτα, καθώς είναι ιδιοκτήτης τουριστικού συγκροτήματος στο χωριό μας.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίων, δημοσιογράφοι, αλλά και πολλοί Κεφαλλονίτες, όπως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πουλάτων κ.α.

Την παρουσίαση προλόγισε και συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας “Καθημερινή”, κυρία Χρύσα Λιάγγου η οποία έκανε αναφορά στο πανεπιστημιακό, συγγραφικό, αλλά και καλλιτεχνικό έργο του κυρίου Φαραντούρη. Σημείωσε δε, ότι στο βιβλίο ο αναγνώστης πέραν των επιστημονικών αναλύσεων, θα διαβάσει τις προτάσεις του συγγραφέα για την καλύτερη θωράκιση της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας εν γένει, στο πλαίσιο μίας νέας πολιτικής ενέργειας που επιβάλλουν οι καιροί, έτσι όπως τις έχει καταγράψει μέσα από επιστημονική τεκμηρίωση. Επίσης η κυρία Λιάγγου διάβασε μήνυμα του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριου, ο οποίος ανέφερε ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκδήλωση.

Πρώτος μίλησε για το βιβλίο του στενού του πλέον συνεργάτη ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κύριος Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μάλιστα υπογράφει και τον πρόλογο. Στην τοποθέτησή του ο κύριος Τσίπρας ανέφερε πως ο Νικόλας Φαραντούρης μέσα από το βιβλίο του προσπαθεί να δώσει απαντήσεις με λόγο τεκμηριωμένο σε καίρια ερωτήματα που  σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος και το τσουνάμι της ακρίβειας που ταλανίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση οφείλεται τόσο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, όσο και σε ενδογενείς παράγοντες. Για αυτό και απαιτείται ισχυρή δημόσια παρέμβαση. Επιπλέον μίλησε για τις ευθύνες που φέρει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ευθύνες της Ένωσης δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για τις επιλογές των εθνικών κυβερνήσεων. Όπως επισήμανε ο κύριος Τσίπρας, η κρίση έφερε στο προσκήνιο τις δομικές παθογένειες και αδυναμίες που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, όπως επί παραδείγματι η μόνιμη αποβιομηχάνιση της Ευρώπης. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών των επιχειρήσεων παροχής ενέργειας, στις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης της χώρας με την ταυτόχρονη αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει εισέλθει η χώρα. Τέλος, επανέλαβε την πάγια θέση του για στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αλλά και την ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Αναπτυξιακών σχέσεων, κύριος Άγγελος Κότιος που έλαβε ακολούθως το λόγο, αναφέρθηκε στο βιβλίο και στα θέματα που αναλύει, αλλά και προσωπικά στον φίλο και συνοδοιπόρο του στο πανεπιστημιακά πράγματα τα τελευταία 20 χρόνια, χαρακτηρίζοντάς τον Νικόλα Φαραντούρη ως τον… Μέσι του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Τέλος, ο αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κύριος Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στη νέα συγγραφική προσπάθεια του Νικόλα Φαραντούρη, στην ενεργειακή κρίση, στην κλιματική κρίση λόγω και του παρωχημένου μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθούμε και τέλος στην ανάγκη μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη με την κοινωνία στο προσκήνιο. Δηλαδή τους πολίτες να συμμετέχουν ομότιμα και ισότιμα στην παραγωγή ενέργειας.

Η βραδιά έκλεισε με τον συγγραφέα να ευχαριστεί τον εκδοτικό οίκο Παπαζήση για την διοργάνωση, τον πρώην πρωθυπουργό για την παρουσία του αλλά και για την στενή συνεργασία τους, τους συναδέλφους του καθηγητές για τις τοποθετήσεις τους, τη συντονίστρια του πάνελ και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση τιμώντας τον με την παρουσία τους. Ολοκλήρωσε δε την τοποθέτησή του, αναφέροντας ότι η ενέργεια δεν είναι ένα αγοραίο αγαθό, αλλά για την ανάγκη ενεργειακού μετασχηματισμού με την κοινωνία στο επίκεντρο.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Παπαζήση” είναι εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς πραγματεύεται την ενεργειακή κρίση για την οποία, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ευθύνονται οι λανθασμένες προτεραιότητες και η έλλειψη προσανατολισμού στην ενεργειακή πολιτική. Ειδικότερα, ο κύριος Φαραντούρης θεωρεί πως το υψηλό ενεργειακό κόστος οφείλεται τόσο σε εξωγενείς, όσο και σε ενδογενείς παράγοντες, οι οποίοι έχουν καταστήσει σήμερα την Ελλάδα πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη σε όλες τις επιμέρους ενεργειακές αγορές. Μάλιστα θεωρεί ότι οι ενδογενείς παράγοντες προϋπήρχαν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και αναδεικνύουν τις σημαντικές παθογένειες στην οργάνωση και τη στελέχωση της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής και συνακόλουθα την ανάγκη ανασχεδιασμού της. Στο βιβλίο γίνεται επίσης αναφορά σε λανθασμένες πολιτικές επιλογές αναφορικά με το ενεργειακό μείγμα που ακολουθεί η χώρα μας, σε στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, στην απουσία ρυθμιστικής εγρήγορσης και εποπτείας, καθώς και σε ατυχείς χειρισμούς στις εξωτερικές ενεργειακές μας σχέσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κύριος Φαραντούρης είναι Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΜSc in Energy Strategy, Law & Economics στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα Ενέργειας και Ανταγωνισμού.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

 

εικόνα Viber 2022 10 18 09 33 18 834εικόνα Viber 2022 10 18 09 33 18 911εικόνα Viber 2022 10 18 09 33 18 985εικόνα Viber 2022 10 18 09 33 19 762εικόνα Viber 2022 10 18 09 33 19 879εικόνα Viber 2022 10 18 09 33 19 964εικόνα Viber 2022 10 18 09 33 28 149




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250