«Θα έχουμε αύξηση στις τιμές των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων» - Τι αναφέρει ο πρόεδρος των τυροκόμων για την παραίτηση Κουρή (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 10:07

«Θα έχουμε αύξηση στις τιμές των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων» - Τι αναφέρει ο πρόεδρος των τυροκόμων για την παραίτηση Κουρή (COSMOS 96,5)

O πρόεδρος των Τυροκόμων Νικόλαος Γαλιατσάτος, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» στον COSMOS 96,5 και μίλησε για θέματα που απασχολούν τον κόσμο της τυροκομίας και εξήγησε αν το αυξημένο κόστος, θα επηρεάσει την παραγωγή στην Κεφαλονιά.

«Παρακολουθούμε συνεχώς το κόστος, γιατί μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Πριν 5- 6 χρόνια στην υπόλοιπη Ελλάδα είχαν μειωθεί πολύ οι τιμές του παραγωγού γάλακτος και έτσι είχε γίνει ασύμφορη η παραγωγή και μειώθηκε το ζωικό κεφάλαιο κατά πολύ. Αυτό συνεχίστηκε και τώρα έχουμε και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου οι τιμές έχουν ανέβει πάρα πολύ. Έτσι πανευρωπαϊκά, έχουμε ένα μειωμένο ζωικό κεφάλαιο και μια κρίση που και τα ίδια τα ζώα δεν μπορούμε να τα συντηρήσουμε. Κατ’ επέκταση και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να επιβιώσουν. Όλο αυτό οδήγησε και σε αύξηση της τιμής του γάλακτος και αύξηση της τιμής των γαλακτοκομικών και τυροκομικών. Η παραγωγή όμως είναι ελλειμματική».

«Στην Κεφαλονιά κρατήσαμε ένα επίπεδο στις τιμές και κρατήσαμε «ζωντανούς» τους κτηνοτρόφους. Πλέον όμως έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο, όπου και με αυτές τις τιμές που δίνουμε, δεν «βγαίνουν». Έλλειψη γαλακτοκομικών  προϊόντων δεν θα αντιμετωπίσουμε,  αλλά σίγουρα θα ανέβουν οι τιμές. Φέτος πάντως θα πρέπει να υπάρξουν βοηθήματα  και αποζημιώσεις από το κράτος».

«Οι εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων είναι πολύ περιορισμένες. Όταν μιλάμε βέβαια για εξαγωγές εννοούμε το εξωτερικό. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου 60% πηγαίνει εντός της χώρας, σε άλλες περιοχές».

«Η συνεργασία μας με τον κο Κουρή ήταν άψογη. Προσπαθούσε για το βέλτιστο και έκανε πραγματικό αγώνα. Είχα πει και στον ίδιο, ότι από ένα σημείο και μετά δεν ακουγόταν και η προσπάθεια σταματούσε σε αυτόν. Η παραίτησή του είναι απώλεια, ήταν ένας άνθρωπος του χώρου μας, ήταν γνώστης των θεμάτων μας. Ελπίζω και ο επόμενος να έχει τον ίδιο ζήλο».  




00 inkefalonia general ad 300X250