Καππάτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για το αρχαιολογικό Μουσείο - Στην ΠΙΝ η ευθύνη της χρηματοδότησης (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 15:33

Καππάτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για το αρχαιολογικό Μουσείο - Στην ΠΙΝ η ευθύνη της χρηματοδότησης (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην αδειοδότηση του φακέλου του  Αρχαιολογικού  Μουσείου Αργοστολίου: «Με τη ανάληψη της Κυβέρνησης  από την  ΝΔ το 2019 ,ξεκινήσαμε την διαδικασία .Αφού  αποφάσισε η Κ. Μενδώνη με τους συμβούλους της  ότι δεν μπορεί να επισκευαστεί -επί 4 μήνες ήλεγχε ένα συνεργείο την στατικότητα του κτηρίου-  έκρινε ότι το κτήριο αυτό είναι ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά, είναι του Κεφαλονίτη αρχιτέκτονα  Πάτροκλου Καραντινού και έχει την μορφή περίπτερου ναού, να κρατήσει το ίδιο σχέδιο εξωτερικά.

Ξεκίνησαν τότε οι διαδικασίες για την αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου που κράτησαν ενάμιση χρόνο. Αφού τέλειωσε η διαδικασία του ρυμοτομικού σχεδίου , ξεκίνησε η μελέτη του μουσείου εσωτερικά και  ολοκληρώθηκε η προμελέτη του κτηρίου. θα φτιαχτεί ένα ολοκαίνουργιο κτήριο ,το ίδιο εξωτερικά , με μεγαλύτερα υπόγεια αναγκαία για την λειτουργία ενός σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου.

Οι αδειοδοτήσεις από την επιτροπή του Μουσείου έχουν ολοκληρωθεί, οπότε έχει τελειώσει η αδειοδότηση του ακινήτου ως μουσείου. Τώρα θα ζητήσουμε να ανοίξει πρόσκληση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έχει συνομιλήσει και η Υπουργός και εγώ με την κ. Κράτσα, η οποία μας είπε ότι θα ήθελε να το εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ. Καλό θα ήταν αν μπορούσαμε να το βάζαμε στο υπάρχον ΕΣΠΑ, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που αποφασίζει και δεν θέλω να ρίξω το μπαλάκι της ευθύνης.

Είναι ένα έργο που θα υλοποιηθεί την επόμενη τετραετία. Εμείς είχαμε καθυστέρηση ενάμιση χρόνο λόγω του ρυμοτομικού σχεδίου, μην ξεχνάμε όμως τα 4μιση χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης  του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έγινε τίποτα».

Στην ενδεχόμενη προσφυγή κατά της απόφασης του Υπουργείου από τους αντιδρώντες στην κατασκευή νέου κτηρίου:: « Σε Δημοκρατία ζούμε και ο καθένας μπορεί να κάνει όποια νόμιμη προσφυγή έχει το δικαίωμα. Αν θέλουν να κάνουν προσφυγή ο καθένας θα αναλάβει και τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία. Η κοινωνία τελικά κρίνει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Το Υπουργείο το οποίο έχει την ευθύνη για την λειτουργία του μουσείου, αποφάσισε αφού εξέτασε το κτήριο την ανακατασκευή του. Θεωρώ ότι έχει υπεύθυνη στάση και θα πάει μελέτη κατασκευή  με μία δημοπρασία. Μπορεί να έχουμε μια περίοδο δύο τριών ετών για να κατασκευαστεί ,αλλά έχουμε αδειοδοτημένο μουσείο πλέον, ενώ μέχρι τώρα δεν είχαμε τίποτα.

Στην ανάδειξη του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου της Κεφαλονιάς: « Θα αναδειχθεί ο σημαντικότερος αρχαιολογικός πλούτος της Κεφαλονιάς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου , και σε συνδυασμό με το «Μουσείο Σκλάβου» που οι εργασίες θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα από τον Δήμο, το ιστορικό κέντρο του Αργοστολίου αναβαθμίζεται. Πέρσι είχαμε τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Σάμης και νομίζω ότι έχουμε μια πολύ σημαντική πρόοδο από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού στο νησί μας. Αναβαθμίζεται η ιστορία της Κεφαλονιάς». 

Στον Τάφο των Τζανάτων : « Προχωρά το έργο και  προβλήματα πάντα θα υπάρχουν. Δεν θα επεκταθώ σ αυτό το θέμα, γιατί έχει καταλήξει  πολύ ενοχλητικό υπάλληλοι του κράτους πέραν της ιδιότητας τους να αναφέρονται σε μένα ως Βουλευτή. Σε κάποιο σημείο πρέπει να μπει ένα τέλος σ αυτούς που ομιλούν και οποίοι ξέρουν ποιοι είναι. Από τη μία έχουμε το Υπουργείο που βοηθά την κατάσταση και από την άλλη έχουμε κάποια άλλα θέματα στην Κεφαλονιά. Το Υπουργείο είναι δίπλα μας, έχω άριστη συνεργασία με την κ. Μενδώνη και τον Γ. Γραμματέα Διδασκάλου,  για αυτό τρέχει το Υπουργείο την Κεφαλονιά. Ζήτησε ο Δήμαρχος της Ιθάκης να ανοίξει ο Αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Αθανασίου και άνοιξε μέσα σε δύο μέρες. Η κ. Μενδώνη έδωσε εντολή στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Κεφαλονιάς να ανοίξει τον χώρο, ο οποίος κακώς έμενε κλειστός».

Στην χρηματοδότηση του Δήμου Ιθάκης με 100.000 ευρώ από το ΥΠΕΣ: « Στην επίσκεψη του κ Τριαντόπουλου και του κ Σταυριανουδάκη στην Ιθάκη  πριν λίγο διάστημα, ζήτησε ο Δήμαρχος 400 χιλιάδες για αποκατάσταση της οδικής ασφάλειας και των δρόμων από τις φυσικές καταστροφές «Ιανός» και «Μπάλος». Μέσα σε δύο εβδομάδες αποφασίστηκαν και έρχονται οι πρώτες 100 χιλιάδες. Είναι η έμπρακτη συμπαράσταση της Κυβέρνησης προς τον Δήμο της Ιθάκης. Έτσι σκέφτεται ο Πρωθυπουργός την συνεργασία του με την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό υποδηλώνει πολλά».

Στην εκτέλεση των έργων  αποκαταστάσεων του «Ιανού» και των γνωστοποιημένων   εν γένει έργων προς εκτέλεση:« Τα έργα για τις αποκαταστάσεις του «Ιανού» έχουν γίνει τα περισσότερα. Στην Αγία Ευφημία έχουν αποκατασταθεί όλοι οι δρόμοι, το ίδιο στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι. Το Αργοστόλι έχει φτάσει σε ποσοστό απορρόφησης 68%,  62% η Σάμη και από το Φθινόπωρο και μετά θα αρχίσουν να εκτελούνται σιγά σιγά , γίνονται συμβασιοποιήσεις αυτό τον καιρό, τα έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από το «Αντώνης Τρίτσης». Το Αργοστόλι έχει έργα 15 Εκατομμυρίων και περιμένει και άλλα χρήματα να εγκριθούν τις επόμενες μέρες. Έχουν πάρει και οι άλλοι Δήμοι αρκετά χρήματα. Το Αργοστόλι περιμένει πολλά ακόμα και όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο.  Το υπουργείο δεν δίνει χρήμα εάν δεν έχει τη σωστή μελέτη. Ο Δήμος Σάμης περιμένει να του εγκριθεί ένα έργο οδοποιίας της τάξης των 850 χιλιάδων ευρώ. Ο κάθε Δήμος που δίνει μελέτες, παίρνει χρήματα. Είναι εύλογο να περιμένει ο κόσμος να δει έργα, όμως  θα τα δει να εκτελούνται από το καλοκαίρι και μετά. Το καλό είναι ότι συνεχώς έχουμε εξελίξεις και για την Κεφαλονιά και για την Ιθάκη. Δεν είναι απλό ότι αδειοδοτήθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου».

Στον τομέα υγείας στην Κεφαλονιά: « Αποκαταστάθηκε η βλάβη του κλιματιστικού στο νοσοκομείο, για τους  αγροτικούς γιατρούς  στον Πόρο και στα Βλαχάτα  έχω ζητήσει από την 6Η ΥΠΕ τον Διοικητή του Νοσοκομείου και τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Σάμης να μην έχουμε φαινόμενα απουσιών και με έχουν διαβεβαιώσει ότι θα καλύπτονται όλο το καλοκαίρι. Η κ. Μοσχονά η Διοικήτρια του Μαντζαβινάτειου  Νοσοκομείου με ενημέρωσε με ποιο τρόπο καλύπτονται τα χωριά του Ληξουρίου και δεν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία. Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, τον ερχόμενο Δεκέμβρη αποφοιτούν  από την  δική μας Σχολή οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων   οι πρώτοι φοιτητές. Με την αποφοίτηση τους αμέσως θα κάνουμε τις ενέργειες για να προκηρυχθούν θέσεις και θα τις καλύψουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για προσλήψεις. Ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ είχε επισκεφθεί το Νοσοκομείο τον προηγούμενο Μάιο για να ελέγξει τα πληρώματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε το καλύτερο δυνατό από πληρώματα. Το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Σάμης δεν ανήκει στο ΕΚΑΒ για να λυθεί μέσω αυτού το πρόβλημα του ενός οδηγού.  Δεν αδιαφορεί το Υπουργείο Υγείας για την υγεία στα νησιά μας. Φέτος τον χειμώνα φέραμε το πλωτό ασθενοφόρο στην Ιθάκη  και οι Ιθακήσιοι νιώθουν ασφαλείς πλέον. Υπάρχουν προβλήματα και στην Ιθάκη, θα συνταξιοδοτηθεί σε λίγο καιρό ένας ειδικευμένος καρδιολόγος και θα δημιουργηθεί ένα κενό, το οποίο πρέπει να καλύψουμε».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250