Το Δημοτικό Σχολείο Δειλινάτων δεν πρέπει να κλείσει !

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 11:20

Το Δημοτικό Σχολείο Δειλινάτων δεν πρέπει  να κλείσει !

Ο Σύλλογος Απανταχού Δειλινάδων συμμεριζόμενος τις ανησυχίες των γονέων και των παιδιών στα Διλινάτα καθώς και προβληματισμένος για το μέλλον του Δημοτικού Σχολείου στο χωριό μας αντιδρά σε κάθε πρόθεση ή μεθόδευση των αρμόδιων αρχών προς την κατεύθυνση κλεισίματος ενός σχολείου που έχει συνεχή πορεία από το 1864. Έχοντας, λοιπόν, την πεποίθηση ότι και εσείς, όπως κι εμείς, αγωνίζεστε για την ανάπτυξη και ευημερία του νησιού μας, και ειδικότερα κάθε χωριού μεμονωμένα, και ότι δεν επιθυμείτε την ολέθρια υποβάθμιση και ερημοποίηση του μεγαλύτερου χωριού της Κεφαλονιάς ζητούμε τα εξής: α) να ενεργήσετε άμεσα, όπως προβλέπει ο νόμος Καλλικράτη, ώστε να γίνει γεωγραφική κατανομή και ανακατανομή μαθητών ∙ γεγονός που θα σήμαινε τη μετατροπή του σχολείου μας σε εξατάξιο.

Καταρχάς, δεν είναι λογικό ούτε πρακτικό οι πιο μικροί σε ηλικία μαθητές των Δειλινάτων αλλά και άλλων κοντινών χωριών, όπως είναι τα Φαρακλάτα, Δαυγάτα, Ραζάτα ακόμη και Κουρουκλάτα, Θηνιά, να διανύουν καθημερινά μεγάλη χιλιομετρική απόσταση και να μη φοιτούν στο κοντινότερο δημοτικό σχολείο –ενώ δε συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι σύμφωνα με το ισχύον προεδρικό διάταγμα 201/1998-.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 1701, τ.Β΄, οι μαθητές δικαιούνται σχολική μεταφορά για το κοντινότερο πολυθέσιο ή ολιγοθέσιο ολοήμερο σχολείο, ακόμη κι αν ανήκουν σε άλλο.

β) Να σκεφτείτε ότι σε εποχή οικονομικής δυσχέρειας, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι, συμφέρει το Αργοστόλι & το δήμο Κεφαλληνίας να μειώσει τα έξοδά του, τα οποία προκύπτουν από τη μετακίνηση μαθητών από τα προαναφερθέντα χωριά με ταξί προς τα δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας. (Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, 15-3-2013, Αρ. Πρωτ.10377, για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών περιφερειακής ενότητας Κεφαλληνίας & Ιθάκης για το σχολικό έτος 2011-2012, απαιτήθηκε ποσό 257.000 ευρώ!). Σε αυτά τα έξοδα θα προσθέτονταν και αυτά της μετακίνησης των μαθητών Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου του χωριού μας, αφού ένα λεωφορείο δεν αρκεί.

γ) Να ευαισθητοποιηθείτε ως προς το Δημοτικό Σχολείο Δειλινάτων, που προσμετρά πολλά χρόνια ζωής και αποφοίτησης πλήθους μαθητών ∙ το οποίο, προκειμένου να επιβιώσει, βάφτηκε φέτος με δωρεά συγχωριανού μας και σε άλλες δύσκολες στιγμές γονείς και συγχωριανοί πλήρωσαν το πετρέλαιο για να ζεσταθούν οι μαθητές.

Κάθε σχολείο που κινδυνεύει να κλείσει – μικρό ή μεγάλο εκπαιδευτικό ίδρυμα- ξέρετε πολύ καλά ότι μόνο προβλήματα, μαρασμό και ζημία μπορεί να αποφέρει. Οι Δειλινάδες είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μείνει ανοικτό το σχολείο μας, όπως πράττουμε τα τελευταία τρία χρόνια, για το καλό του τόπου μας.

Δ.Σ Συνδέσμου Απανταχού Δειλινάδων




00 inkefalonia general ad 300X250