Μονιάς στον Cosmos 96,5: «Χωρίς έγκριση από το ΚΑΣ, δεν γίνεται καμία παρέμβαση σε Μελισσάνη και Δρογκαράτη – Σημαντική η συνεργασία μεταξύ παρατάξεων»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 09:31

Μονιάς στον Cosmos 96,5: «Χωρίς έγκριση από το ΚΑΣ, δεν γίνεται καμία παρέμβαση σε Μελισσάνη και Δρογκαράτη – Σημαντική η συνεργασία μεταξύ παρατάξεων»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Σάμης Γεράσιμος Μονιάς, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην σημερινή εικόνα του Δήμου Σάμης: « Ο Δήμος Σάμης είναι νεοσύστατος Δήμος, επλήγη και από τον «Ιανό» και προσπαθεί να λειτουργήσει μέσα  στην υγειονομική κρίση που υπάρχει και  την οικονομική που εξελίσσεται και αναπτύσσεται. Μέσα σ αυτό το χρονικό διάστημα προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που προκάλεσε ο «Ιανός», παλεύοντας με την γραφειοκρατία και την υποστελέχωση που έχουμε ως Δήμος. Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει ένα μεγάλο μέρος των αποκαταστάσεων. Τώρα ο Δήμος βρίσκεται στην διαδικασία της υπογραφής σύμβασης για τα τοιχία αντιστήριξης που επλήγησαν από τον «Ιανό». Μέσα στον μήνα θα προχωρήσουμε και στην αποκατάσταση του δρόμου των Μπεκατωράτων και του οχετού που υπάρχει εκεί. Ταυτόχρονα δίνουμε μάχη για να ενταχθούμε σε όλα τα προγράμματα που τρέχουν».

Στην διαπαραταξιακή συνεργασία στην διοίκηση του Δήμου Σάμης: «Είναι σημαντικό, γιατί όλοι πάνω από το κάδρο των παρατάξεων βάζουμε τον Δήμο για να λειτουργεί, να αντιμετωπίσει  τις παθογένειες που υπάρχουν και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έργα ανάπτυξης στον τόπο μας. Αυτό είναι προς τιμή όλων».

Στους δρόμους του Μύρτου και της Άσσου: «Για τον Μύρτο έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση η σχετική με την συνεχόμενη εργολαβία του Υπουργείου Υποδομών  ύψους 3 εκατομ. Ευρώ, που αφορά την γέφυρα του Χειμωνικού και 450 μέτρα του δρόμου του Μύρτου. Είναι έτοιμες ήδη οι μελέτες για το υπόλοιπο κομμάτι του Μύρτου και πρέπει να δοθούν τα χρήματα από την Περιφέρεια με προγραμματική σύμβαση στον Δήμο για να το δημοπρατήσει. Για την Άσσο είναι καθαρά ζήτημα της Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης έχει πει ότι υπάρχει μια εργολαβία και σ αυτή θα ενταχθεί το τοιχίο της Άσσου». 

Στα προβλήματα που δημιουργούνται με την έλλειψη στεγάστρων και τον συνωστισμό  στα σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης: « Άμεσα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Στην Δρογκαράτη δεν είναι τόσο έντονο το πρόβλημα. Στην Μελισσάνη υπάρχει πρόβλημα γιατί εκεί  οι βάρκες μπορούν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών και δεν μπορούν να μπούν πάνω από τις 7 υπάρχουσες. Επειδή πολλά λέγονται και επειδή υπάρχουν δαιδαλώδεις διαδικασίες και δεν ξέρω αυτά τα οποία έχουμε προγραμματίσει πότε θα υλοποιηθούν, εμείς ως Δήμος όταν αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με την  Αρχή Διαφάνειας που έκλεισε τα σπήλαια, με τη Τεχνική Έκθεση του κ. Λέκκα πήραμε την προσωρινή αδειοδότηση να λειτουργήσουν.  Ταυτόχρονα φτιάξαμε τις μελέτες που απαιτούνται για την βραχομηχανική , την στατικότητα ,την εσωτερική αρχιτεκτονική των σπηλαίων και τα έχουμε καταθέσει ήδη στο Υπουργείο. Έχουμε καταθέσει την αρχιτεκτονική των εξωτερικών χώρων και των δύο Σπηλαίων ,για την Δρογκαράτη την οριστική και για την Μελισσάνη την προσωρινή, γιατί εκεί δεν υπάρχει κοινόχρηστος η δημόσιος χώρος. Περιμένουμε τα ΗΝ των Σπηλαίων τα οποία θα τα καταθέσουμε  σε λίγες μέρες στο Υπουργείο και θα πάνε στο ΚΑΣ που θα τα εγκρίνει. Η Αρχιτεκτονική μελέτη της Δρογκαράτης είναι άμεσα εφαρμοστέα , ενώ της Μελισσάνης επειδή είναι προμελέτη, πρέπει μετά το Υπουργείο στο οποίο ανήκουν τα σπήλαια να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις των χώρων που απαιτούνται για να ανασάνει το σπήλαιο και να δημιουργηθούν οι χώροι για τους επισκέπτες. Μετά τις απαλλοτριώσεις θα προχωρήσουμε στην οριστική  αρχιτεκτονική μελέτη του εξωτερικού χώρου και την εφαρμογή της. Από την πλευρά μας το βάλαμε σε προτεραιότητα γιατί το σπήλαιο δεν πρέπει να λειτουργεί όπως το 1964 αλλά με σύγχρονες συνθήκες και να μην εκτίθενται στον ήλιο οι επισκέπτες. Η θέληση του Υπουργείου είναι να το προχωρήσουμε γρήγορα μετά από την έγκριση του ΚΑΣ. Δυστυχώς, αυτά που κάνουμε εμείς σήμερα, έπρεπε να έχουν γίνει χθές ,όμως αυτό το θέμα έχει πάρει τη ρότα του και πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθεί. Ο χώρος της Μελισσάνης είναι «Ακρόπολη». Επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε ερασιτεχνισμούς η παρεμβάσεις χωρίς το ΚΑΣ. Υπάρχουν συχνές καταγγελίες  στον Εισαγγελέα, όπως μία πρόσφατη του Μαρτίου, που μας ζητά ο Εισαγγελέας αν για τους βοηθητικούς χώρους ειδικά της Μελισσάνης , υπάρχουν εγκρίσεις και νομιμοποιήσεις. Με καλεί για απολογία για την λειτουργία των σπηλαίων από το 2014 έως το 2019 , ως καθολικό διάδοχο του Δήμου Σάμης. Η οποιαδήποτε  αυθαίρετη παρέμβαση γίνει, θα καταγγελθεί».

Στην λειτουργία του Μύρτου: «Είμαστε ικανοποιημένοι , ο Μύρτος δουλεύει καλά, οι υπηρεσίες που παρέχει στους λουόμενους είναι άριστες και κάθε χρόνο βελτιωνόμαστε αισθητά όσον αφορά τις υπηρεσίες μας στους επισκέπτες».

Στην καταγγελία της  «Κίνησης Πολιτών Σάμης» αναφορικά με τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων στο Καραβόμυλο: «Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι λόγω των φυσικών καταστροφών και της πανδημίας δεν θα αυξήσουμε ούτε τα ανταποδοτικά τέλη ούτε τα τέλη κοινόχρηστων χώρων. Αντιλαμβανόμαστε τις δύσκολες συνθήκες που οι επαγγελματίες και οι συνδημότες μας αντιμετωπίζουν . Όσον αφορά τα τέλη του Καραβόμυλου, ήταν από τον Δήμο Κεφαλονιάς εδώ και 20 χρόνια 1μιση ευρώ και συνέχισε και με εμάς. Όταν ήρθε ο κανονισμός των κοινόχρηστων χώρων στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, τέθηκε το ερώτημα γιατί στην Σάμη 12 ευρώ πχ και στον Καραβόμυλο 1μιση ευρώ, εγώ θεωρούσα ότι ήταν 15.Ήρθε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με στοιχεία και εγώ δεν μπορούσα να επιμείνω , γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο θα θεωρούσε ότι το εξαπάτησα. Δεν θα μπορούσαν τα 3 μαγαζιά του Καραβόμυλου να πληρώνουν 1μιση ευρώ ,όταν στα Μακριώτικα πληρώνουν 10 ευρώ. Δεν είχα υποσχεθεί ότι θα το αφήσω 1μιση όπως αναφέρουν. Η αύξηση είναι υπερβολική γι αυτούς σε σχέση με πρίν, απλά δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερη από τα Μακριώτικα που είναι 10 ευρώ ,για τις σωστές ισορροπίες και για να υπάρχει μια εναρμόνιση. Τον Νοέμβριο που θα ξανακαθορίσουμε τα τέλη να το δούμε. Τώρα αυτό που αφήνουν να εννοηθεί κάποιοι και αφήνουν να αιωρείται και στον τοπικό τύπο, είναι ότι ο Δήμαρχος κάνει θέλημα. Σε ποιόν; Αυτά είναι μικρότητες».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.    




00 inkefalonia general ad 300X250