Πουλάτα: Τι αποφασίστηκε στη συνάντηση – συζήτηση των κατοίκων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 07:19

Πουλάτα: Τι αποφασίστηκε στη συνάντηση – συζήτηση των κατοίκων

 Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/7  το απόγευμα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα, η συνάντηση – συζήτηση των κατοίκων των Πουλάτων. Αντικείμενο της άτυπης αυτή λαϊκής συνέλευσης, ήταν η προετοιμασία για την Ιερά Πανήγυρη επί της επικείμενης εορτής του πολιούχου μας, καθώς και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο ο κύριος όσο και ο Κοιμητηριακός Ναός του χωριού μας.

Οι παριστάμενοι στη συζήτηση αποφάσισαν ότι θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι εργασίες καθαρισμού τόσο εντός του Ναού όσο και στον προαύλιο χώρο του, ενώ θα γίνουν καθαρισμοί και αποψιλώσεις σε κοινόχρηστους χώρους, όπως η πλατεία και το Κοινοτικό Γραφείο. Επιπλέον αποφασίστηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο κέρασμα των πιστών μετά την ολοκλήρωση του πανηγυρικού εσπερινού στις 26 Ιουλίου. Αντιθέτως, ανήμερα της εορτής του Αγίου, θα προσφερθούν καφές και γλυκά σε όλο το εκκλησίασμα και φυσικά στον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριο που αναμένεται να χοροστατήσει στην πρωινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας μας, κυρία Γεωργία Φλαμιάτου στην τοποθέτησή της, ανέφερε πως όλο το προηγούμενο διάστημα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πραγματοποιηθεί εφέτος το παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού μας, που τόσο έχει λείψει σε όλους μας, ωστόσο η απόφαση του Δήμου Σάμης είναι να μην οργανωθούν πανηγύρια υπό την αιγίδα του αυτό το καλοκαίρι. Επιπλέον οι αρμοδιότητες της ίδιας, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των Τοπικών Κοινοτήτων, δεν της επιτρέπουν να αναλάβει την οργάνωση η Κοινότητα, καθώς απαιτείται προηγούμενη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής, οι οποίοι μπορούν να οργανώσουν εκδηλώσεις χωρίς να απαιτείται ειδική έγκριση από τον Δήμο. Μάλιστα στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πουλάτων, κύριος Σπύρος Μαζαράκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα σοβαρά γραφειοκρατικά και φορολογικά εμπόδια, που ουσιαστικά καθιστούν πρακτικά αδύνατη την οργάνωση του πανηγυριού από τον Σύλλογο.

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι η κυρία Φλαμιάτου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έστω και την τελευταία στιγμή λύση και να καταφέρουμε να αναβιώσουμε το πλέον ιστορικό πανηγύρι ολόκληρης της Δημοτικής μας Ενότητας. Οψόμεθα…

Εκτενής συζήτηση έγινε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο Ιεροί Ναοί των Πουλάτων, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη κατάρρευση μικρού τμήματος της αγιογράφησης της οροφής του Ναού του Αγίου Παντελεήμονα, λόγω κυρίως της υγρασίας που είναι εμφανής τόσο στην εντός και εκτός Ναού τοιχοποιία, όσο και στην οροφή του. Για τον σκοπό αυτό αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία ερανική επιτροπή που θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα από κατοίκους, ετεροδημότες και πιθανούς δωρητές, ώστε να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης των φθορών πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. Σύντομα μάλιστα αναμένεται να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, ώστε να υπάρξει ενημέρωση όλων, πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία και να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που θα συγκεντρωθεί.

Τέλος αποφασίστηκε η επόμενη δημόσια συνάντηση – συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τα Πουλάτα, να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, ώστε να είναι εφικτή η παρουσία και των ετεροδημοτών μας.

Και μπορεί η συμμετοχή στην χθεσινή μάζωξη να μην ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αριθμητικά, ωστόσο υπήρξε ουσιαστική, ελήφθησαν αποφάσεις και άπαντες συνομολόγησαν ότι ήταν μία πολύ καλή αρχή που δημιουργεί σοβαρές προσδοκίες για το μέλλον. Άλλωστε σε μικρές Κοινότητες όπως η δική μας, οι συλλογικές δράσεις αποτελούν σχεδόν μονόδρομο.

Πηγή: poulatakefalonias.gr


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250