Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κεφαλονιάς: "Να αρθούν τώρα οι αναστολές των υγειονομικών"

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 08:47

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κεφαλονιάς: "Να αρθούν τώρα οι αναστολές των υγειονομικών"

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ 

Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει σε χιλιάδες υγειονομικούς ( γιατρούς , νοσηλευτές/τριες, τραυματιοφορείς, πληρώματα ασθενοφόρων, καθαρίστριες, διοικητικούς) εξοντωτικές ποινές θέτοντάς τους σε αναστολή και στερώντας τους το μισθό με το επιχείρημα ότι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Πρόκειται για μια ενέργεια που ελάχιστη σχέση έχει με το ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία και εξυπηρετεί άλλες πολιτικές σκοπιμότητες.

Τη στιγμή που η πανδημία έχει αφήσει πάνω από 27000 θύματα στη χώρα και τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας εξάντλησε τα όριά του μετά από χρόνια περικοπών, υποχρηματοδότησης και εξάλειψης, οι αναστολές εργασίας δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν ως ένα ακόμα χτύπημα στη δημόσια υγεία. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που το υπουργείο προωθεί ένα νομοσχέδιο για την υγεία με το οποίο περιορίζεται η δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλισμένων στις δομές υγείας , αλλά και παράλληλα θα επιτρέπεται στους ιδιώτες να αξιοποιούν τις δομές των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι αναστολές εργασίας λοιπόν εντάσσονται στη γενικότερη λογική αποδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος υγείας που φαίνεται να έχει η κυβέρνηση. Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ οι αναστολές εργασίας (4.700), οι συνταξιοδοτήσεις και οι 2.500 υγειονομικοί που κάθε στιγμή απουσιάζουν επειδή νοσούν, έχουν οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποστελέχωση των δομών υγείας και στην εξάντληση όσων έχουν απομείνει. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ενισχύει το ΕΣΥ το αποδυναμώνει.

Είναι υποκρισία να απειλούνται υγειονομικοί με απόλυση ή να παρατείνεται η εξοντωτική αναστολή εργασίας και να λέγεται ότι αυτό σχετίζεται με τη δημόσια υγεία, τη στιγμή που σταδιακά αίρονται όλοι οι περιορισμοί και η πανδημία λήγει ουσιαστικά με πολιτική απόφαση!

Και αυτή η χρονική στιγμή, κάνει φανερό ότι οι αναστολές εργασίας δεν ήρθαν για να υπηρετήσουν την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως ισχυρίζονται , αλλά, αντιθέτως, ήρθαν για να ανοίξουν τον δρόμο των μαζικών απολύσεων όχι μόνο στο ΕΣΥ, αλλά στο δημόσιο γενικότερα, όπως ακριβώς είχε κάνει το συγκεκριμένο πολιτικό επιτελείο το 2013-2014 με τους εκπαιδευτικούς της β/θμιας. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί , εντείνει τον αυταρχισμό, την καθυπόταξη της κοινωνίας, καθώς και στην ενίσχυση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε :

Να αρθούν άμεσα και οριστικά οι αναστολές όλων των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί και να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν κάνοντας δύο rapid test την εβδομάδα όπως και οι εμβολιασμένοι, να τους επιστραφούν άμεσα οι μισθοί των επτά μηνών της μέχρι τώρα αναστολής τους και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται για τα δεδουλευμένα τους.

Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ




00 inkefalonia general ad 300X250