Μεγάλη πίεση στο Νοσοκομείο Αργοστολίου - Τι αναφέρει ο υποδιοικητής στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 12:20

Μεγάλη πίεση στο Νοσοκομείο Αργοστολίου - Τι αναφέρει ο υποδιοικητής στον COSMOS 96,5

O υποδιοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς Χρήστος Παυλάτος φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα την Κεφαλονιάς την τρέχουσα περίοδο.

«Έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων, την οποία προσπαθούμε να ισορροπήσουμε. Το προσωπικό έχει μείνει στα νούμερα που όλοι ξέρουν. Έχουμε μια πνευμονολόγο η οποία επικουρείται από του παθολόγους (τον κο Κουρούκλη που είναι μόνιμος και τον κο Χριστοδουλάκη που κάνει κάποιες εφημερίες)».

«Η κλινική covid είναι πλήρης από ασθενείς. Είχαμε 11 κλίνες και προσθέσαμε άλλες τρεις για τους ασθενείς που δεν παρουσιάζουν σοβαρή εικόνα. Συνολικά είναι 14 κλίνες. Αυτό που βλέπω σαν γενική εικόνα, είναι ότι η κύρια πηγή των κρουσμάτων είναι τα παιδιά. Βλέπω ενήλικες θετικούς, οι οποίοι λένε ότι είχαν το παιδί τους στο σπίτι θετικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο ακούμε πολύ συχνά. Πάντως βλέπω μια χαλάρωση την οποία θεωρώ λάθος. Δηλαδή το να πηγαίνεις εκδρομή, με ήδη θετικά κρούσματα και λεωφορεία γεμάτα εγώ το βλέπω σκανδαλώδες».

«Ο κόσμος πρέπει να φοράει παντού την μάσκα του. Αν βέβαια κάποιος περπατάει μόνος του… Αλλά καλό είναι σε όλους τους χώρους να φοράμε μάσκα. Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες, αν κολλήσουν,  θα το περάσουν ελαφρά, αλλά κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει μακροπρόθεσμα. Δηλαδή δεν είναι τόσο απλό, περνάς covid με υψηλό πυρετό μερικές μέρες, μπορεί αυτό να έχει επιπτώσεις αργότερα. Το σπουδαιότερο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι θε μπουν στο σπίτι και θα κολλήσουν και τους υπόλοιπους και κάποιοι από τους μεγαλύτερους θα την “πατήσουν” άσχημα».

«Αναφορικά με τις πέντε μέρες που πρέπει κάποιος να τίθεται σε καραντίνα (εφόσον βρεθεί θετικός), έχει αποδειχθεί ότι μετά τις πέντε μέρες η δυνατότητα μετάδοσης πέφτει αρκετά. Τώρα αν είναι αρκετές οι πέντε μέρες ή έπρεπε να είναι περισσότερες… Οι οδηγίες μιλάνε για πέντε μέρες. Στην αρχή της πανδημίας ήταν 15 μέρες και αυτό γιατί θέλανε  να καλύψουν κάθε πιθανότητα μετάδοσης, ακόμα και ένα πολύ μικρό ποσοστό».

«Στο Νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη πίεση και όλο αυτό που συμβαίνει είναι εξουθενωτικό. Είχαμε και κάποια κρούσματα στο προσωπικό. Βέβαια, όλοι είναι εμβολιασμένοι, χωρίς σοβαρά συμπτώματα και αμέσως απομονώνονται. Όσοι θέλουν να έρθουν στο Νοσοκομείο, θα κάνουν τεστ πριν μπουν και το προσωπικό ελέγχεται κάθε 2 μέρες».

«Χρειάστηκε και τις προηγούμενες μέρες να διακομίσουμε έναν ασθενή. Εμείς δεν έχουμε και δυνατότητα επέκτασης της κλινικής covid, όχι από πλευράς χώρου αλλά προσωπικού. Δεν μπορούμε να καλύψουμε περισσότερους ασθενείς. Αυτό που προσπαθούμε είναι να μην διώξουμε κόσμο εκτός Κεφαλονιάς. Ένα μεγάλο ποσοστό, όσων νοσούν είναι εμβολιασμένοι αλλά είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας και γι’ αυτό είναι και πιο ήπια τα συμπτώματά τους».

«Τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται με σχολαστικότητα. Δεν είναι ακόμα ώρα  για να χαλαρώσουμε εντελώς. Δηλαδή όπως είπαμε μάσκες όπου μπορούμε, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στις άκρως απαραίτητες και να προσέχουμε τα παιδιά. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να κολλήσει και 2 και 3 φορές και επίσης μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Ανά πάσα στιγμή προκύπτει και ένα νέο στέλεχος.




00 inkefalonia general ad 300X250