Το Εργατικό Κέντρο για το ΤΕΙ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013 20:48

Το Εργατικό Κέντρο για το ΤΕΙ

Το περιβόητο «σχέδιο Αθηνά» πρόκειται απλά για τη συνέχεια της υλοποίησης των στρατηγικών σχεδιασμών του κεφαλαίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει την επανεκτίμηση και εκ νέου προσαρμογή της στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο έδαφος της κρίσης. Αφορά συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων ή ακόμα και Σχολών, με κριτήριο την πιο ουσιαστική στήριξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στους κανόνες της καπιταλιστικής εξόδου από την κρίση.

Οι εξελίξεις με τις συγχωνεύσεις συνδέονται επιπλέον άμεσα με την αναγνώριση των κολεγίων και το άνοιγμα της εκπαιδευτικής αγοράς. Τα νέα Τμήματα που θα δημιουργηθούν από τις συγχωνεύσεις είναι στόχος να είναι πιο ευέλικτα και υπό την ενιαία ομπρέλα της «δια βίου μάθησης», δηλαδή του συστήματος παροχής πιστοποιητικών και σεμιναρίων από ΑΕΙ, ΤΕΙ, κολέγια, ΙΕΚ.

Το βασικό κριτήριο είναι βέβαια η προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων των Τμημάτων, η «προσφορά» τους στην επιχειρηματικότητα και στην παροχή «επιχειρηματικών δεξιοτήτων» που χρειάζονται οι εργοδότες. Είναι άρρηκτα δεμένες με το στρατηγικό σχεδιασμό εξόδου από την καπιταλιστική κρίση, δεμένες με τις εξελίξεις στους διάφορους κλάδους, τους σχεδιασμούς ισχυροποίησης του αστικού κράτους.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να παρουσιάζονται οι διάφοροι αιρετοί εκπρόσωποι των κομμάτων διαχείρισης αυτής της πολιτικής και να δηλώνουν εκ του ασφαλούς την αντίθεσή τους στο κλείσιμο των ΤΕΙ, την διάθεση τους για παραίτηση, και κομματική διαγραφή σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας...

Βλέποντας καθαρά τους φοιτητές ως πελάτες για τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις της περιοχής τους, είτε για να υπερασπιστούν τις συμφωνίες που έχουν συνάψει ήδη με επιχειρήσεις. Διαφημίζουν έτσι τα προγράμματά τους, καθώς ξέρουν ότι τα Ανώτατα Ιδρύματα είναι πόλοι προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, εξοπλισμένοι, με μεγάλες δυνατότητες «καινοτομίας», δηλαδή νέων κερδοφόρων πεδίων για το κεφάλαιο.

Οι υποτιθέμενες «ακομμάτιστες» πρωτοβουλίες σιγοντάρονται και στηρίζονται ανοιχτά από κυβερνητικές και άλλες δυνάμεις, με στόχο τον αποπροσανατολισμό από το κύριο, ότι αποτελούν ραχοκοκαλιά της προσαρμογής της ΑΕ στις μονοπωλιακές επιταγές.«Λύσεις» πάντα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος
Εμείς δίνουμε τη μάχη με άξονα να μην πληρώσει τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης κανένας σπουδαστής και εργαζόμενος. Διεκδικούμε κανένας σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών - να ολοκληρώνει τις σπουδές απερίσπαστος στο Τμήμα που εντάχθηκε - να μην υποχρεωθεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να τελειώσει τις σπουδές του. Να είναι κατοχυρωμένος επαγγελματικά. Καμιά απόλυση προσωπικού. Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει πραγματικά λύση στο ζήτημα των συγχωνεύσεων - κλεισιμάτων Τμημάτων, που μπορεί να απαντήσει από τη σκοπιά των συμφερόντων των παιδιών από φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά και των αναγκών της επιστήμης, είναι η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση με κεντρικό σχεδιασμό. Είναι πρόταση που αναδεικνύει την αναγκαιότητα της Παιδείας των λαϊκών συμφερόντων, που μπορεί να συνδέσει την εκπαίδευση με μια πραγματικά φιλολαϊκή ανάπτυξη.

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο το ΔΣ του ΕΚΚΙ προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας 12.00-15.00, στις 11/3/2013, και προσυγκέντρωση στις 11.30 π.μ στο ΕΚΚΙ, στηρίζοντας την απόφαση των φοιτητών για συλλαλητήριο.

Το Δ.Σ


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ