Κεφαλονιά: Ταλαιπωρία για πολίτη από την Σάμη θετικό στον Κορονοϊό – Οι ερωτήσεις που θέτει στο Ε.Σ.Υ.

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 13:56

Κεφαλονιά: Ταλαιπωρία για πολίτη από την Σάμη θετικό στον Κορονοϊό – Οι ερωτήσεις που θέτει στο Ε.Σ.Υ.

Αναγνώστης έστειλε στην ιστοσελίδα μας την παρακάτω επιστολή:  

Με θλίψη παρατηρώ ότι για την υπάρχουσα κατάσταση του COVID-19, δεν ευθύνεται ο ιός αλλά η ελλιπής ενημέρωση του προσωπικού που στελεχώνουν το τοπικό Ε.Σ.Υ.

Στις 29/12 έχοντας θετικό Self test στα χέρια μου μεταξύ 8:30-9:30, κατευθύνθηκα στο κέντρο υγείας Σάμης, ώστε να πραγματοποιηθεί Rapid test, για επιβεβαίωση του αποτελέσματος και για την οποιαδήποτε καθοδήγηση θα μπορούσα να έχω.

Φτάνοντας στο κέντρο υγείας , ενημερώνω την κυρία που ήταν στη ρεσεψιόν για το αποτέλεσμα του Self test μου και πολύ σωστά με παρότρυνε να καθίσω καραντίνα  ( δεκτό και κατανοητό).

Εν συνεχεία τη ρωτάω αν θα ακολουθήσει κάποιο Rapid test , ώστε να επιβεβαιώσουμε το αποτέλεσμα για να καταχωρηθεί στο σύστημα αν και εφόσον αυτό είναι θετικό. Η απάντηση ήταν να μην ακουμπάω το μάρμαρο του παραθύρου και να περιμένω απέναντι στο πεζούλι το γιατρό. Ο γιατρός , πέρασε καλημέρισε πολύ ευγενικά και έφυγε. Μετά από μερικά λεπτά εμφανίζεται μία υγειονομικός με τον απαραίτητο πάντα ιατρικό εξοπλισμό, με φωνάζει προς το μέρος της και μου διενεργεί το Rapid test στο εξωτερικό παγκάκι του κέντρου υγείας , το οποίο μετά από μερικά λεπτά βγαίνει θετικό.

Και από δω και πέρα ξεκινάει το τραγελαφικό της όλης κατάστασης.

Αφού επιβεβαιωνόμαστε ότι είμαι θετικός, ξεκινάει ένας ολιγόλεπτος διάλογος αποστάσεως 6+ μέτρων. Ποιο είναι το ΑΜΚΑ μου, ένα κινητό τηλέφωνο και να καθίσω καραντίνα 10 ημέρες.

Και ενώ φεύγει η υγειονομικός ,την ρωτάω αν με την διαδικασία του (+)Rapid Test μπορώ να εκδώσω πιστοποιητικό νόσησής ή πρέπει να πραγματοποιηθεί PCRtest .Η απάντηση ήταν ότι είμαι καλυμμένος να κάτσω καραντίνα, και είτε να περιμένω να μου συνταγογραφήσει εκείνη την στιγμή, είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης μία φαρμακευτική αγωγή !

Παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας κατευθύνθηκα μόνος μου προς Γ.Ν. Αργοστολίου πληροφορούμενος μέσω των πληροφοριών του Ε.Ο.Δ.Υ ότι από τις 2 Δεκεμβρίου 2021,το πιστοποιητικό εκδίδεται αποκλειστικά ύστερα από διαγνωστικό έλεγχο PCR.

Φτάνοντας στο θυρωρείο του Γ.Ν. Αργοστολίου ενημέρωσα για τον λόγο της επίστεψης μου, την διενέργεια PCRtest και την προηγούμενη κατάσταση.

Η απάντηση που πήρα ήταν να απευθυνθώ σε ιδιώτη .

Και ερωτώ :

  • Πώς χορηγεί και συνταγογραφεί κάποιος την οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, χωρίς κάποια εξέταση; Χωρίς να παρθεί ένα στοιχειώδες ιατρικό ιστορικό ;Χωρίς να ερωτηθεί ο ασθενής για τυχόν αλλεργίες; Χωρίς καν να ερωτηθεί αν εμφανίζει κάποια συμπτώματα;  Χωρίς κάποια ακρόαση;

(Πήγα στο Κέντρο Υγείας Σάμης ως ασυμπτωματικός).

  • Θα ήθελα να ρωτήσω στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου, πώς διατίθενται τα PCRtest και με πια κριτήρια . Όταν ένας νοσούντας μεταβαίνει από μία δημόσια υγειονομική δομή του νησιού μας για την επιβεβαίωση νόσησης κοβιντ που πλέον είναι απαραίτητη η εκτέλεση PCRtesr.Η οδηγία είναι να τους παροτρύνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια για την εκτέλεση του PCRtest;
  • Κλείνοντας , το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να ενημερωθεί για τη σωστή διαχείριση περιστατικών, όπως επίσης και ότι η έκδοση πιστοποιητικού ή γενικότερης νόσησης γίνεται μόνο εφόσον πραγματοποιηθεί PCRtest .

Τουλάτος Γ. Παναγιώτης

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ