Σταύρος Σπαθής: «Για μια ακόμη φορά θα την "πληρώσει" η εστίαση – Ως Επιμελητήριο ζητάμε από την Κυβέρνηση να βοηθήσει τους επαγγελματίες»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 20:21

Σταύρος Σπαθής: «Για μια ακόμη φορά θα την "πληρώσει" η εστίαση – Ως Επιμελητήριο ζητάμε από την Κυβέρνηση να βοηθήσει τους επαγγελματίες»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Σπαθής, για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και την επιστολή διαμαρτυρίας που κοινοποίησε τo Επιμελητήριο, στην οποία αναφέρεται η αδήριτη ανάγκη στήριξης όλων των κλάδων που πλήττονται από τα μέτρα.

Σχετικά ο κ .Σπαθής ανέφερε: «Για μια ακόμα φορά ο χώρος της εστίασης θα την πληρώσει. Την προηγούμενη φορά την πλήρωσαν η εστίαση και το λιανεμπόριο, τώρα την πληρώνει η εστίαση. Όπως αναφέρουμε και στην επιστολή διαμαρτυρίας ,το εξιλαστήριο θύμα είναι η εστίαση, αυτή είναι η πραγματικότητα. Για την Κυβέρνηση φταίνε τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ, δεν φταίνε τα ΜΜΜ κι όλα τα υπόλοιπα».

Στην ερώτηση εάν ωφελεί την κυβέρνηση να κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις που τροφοδοτούν την οικονομία ,ο κ. Σπαθής απάντησε: «Στα δύο χρόνια της πανδημίας, οι επιχειρήσεις απέδιδαν στο κράτος ελάχιστα γιατί το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ήταν κλειστά και όταν άνοιξαν δεν είχαν ιδιαίτερα έσοδα. Έτσι όπως το πάνε είναι σαν να μην τους ενδιαφέρει, σαν να ασχολούνται μόνο με τους μεγάλους και για την μικρομεσαία επιχείρηση δεν τους ενδιαφέρει καν αν κλείσει, αν θα μείνει ανοιχτή, αν πληρώνει η δεν πληρώνει. Αυτό το πράγμα που γίνεται ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια και ειδικά τώρα, αυτή τη χρονική στιγμή που το κράτος δεν έχει λεφτά για να δώσει και δεν πάει σε lockdown, αποδεικνύει ότι πηγαίνανε από την αρχή στα τυφλά. Στην αρχή ήταν για αρκετό διάστημα κλειστά τα μαγαζιά, έδιναν τις επιστρεπτέες, κάλυπταν τις αναστολές εργασίας, όλα αυτά ήταν επιδοτούμενα από την Ευρωπαική Ένωση, τώρα συμπεραίνουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, σου λέει η Κυβέρνηση, εγώ παίρνω μέτρα, αν θέλεις μείνε ανοιχτός, κοίταξε εσύ τι σε συμφέρει.»

Ερωτηθείς για το πώς κινήθηκε η αγορά από το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου που εφαρμόσθηκε ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους πολίτες, ο κ .Σπαθής ανέφερε ότι η κίνηση μειώθηκε στο 50% και με τα καινούρια μέτρα ,συνυπολογίζοντας το ενεργειακό κόστος, θα οδηγηθούν πολλές επιχειρήσεις στο να κλείσουν και να ανοίξουν την Άνοιξη ,η όταν πάψουν να ισχύουν τα μέτρα αυτά.

Ως επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης ζητούν όπως ανέφερε ο κ. Σπαθής να σταματήσει η Κυβέρνηση τις υποσχέσεις και να περάσει σε γενναίο κούρεμα χρεών, διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, να επιδοτήσει τα επαγγελματικά δάνεια, να μετατρέψει τις τροποποιημένες επιστρεπτέες σε μη επιστρεπτέες γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να επιστραφούν και αν θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους επαγγελματίες και να μην δημιουργήσει μια νέα γενιά «κόκκινων» ,θα πρέπει να τους στηρίξει με γενναίες αποφάσεις. Σημείωσε δε ,ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι για όλους και όχι για ορισμένους.

Κλείνοντας ο κ.Σπαθής, ασπάσθηκε την ανάγκη να γίνει καταγραφή της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη κατά την περίοδο της πανδημίας, κάτι που είναι ήδη στις σκέψεις του Επιμελητηρίου, για να μελετηθούν οι προοπτικές και τα μέτρα που τυχόν θα πρέπει να ληφθούν. Κατέθεσε δε τον προβληματισμό του, για το ότι εάν δεν κυλήσει καλά η ερχόμενη τουριστική σεζόν, θα είναι καταστροφή.

Τέλος ευχήθηκε το 2022 να τελειώσει η πανδημία, υγεία, δύναμη και ότι καλύτερο στον καθένα σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/spathis-892-2021-dekemvrios?si=522448a7586e4781a88d05ab60907416&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250