Σοφία Μαροπούλου στον COSMOS 96,5 για Υπερίωνα : Κάνουμε τα παιδιά λειτουργικά, αυτόνομα και κοινωνικά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:20

Σοφία Μαροπούλου στον COSMOS 96,5 για Υπερίωνα : Κάνουμε τα παιδιά λειτουργικά, αυτόνομα και κοινωνικά

H πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Α.μεΑ. «Υπερίων» Σοφία Μαροπούλου φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και μίλησε  για την  «ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ - ΥΠΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ».

«Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, βέβαια έχουν σταματήσει οι κατασκευές λόγω γιορτών και θα συνεχιστούν αμέσως μετά το πέρας τους. Το πρώτο στάδιο είναι η επιλογή των ωφελούμενων που θα συμπληρώνουν αξιολογότατα τα μόρια που πρέπει να έχουν. Έχουμε βγάλει την προκήρυξη και με μια ανακοίνωση θέλαμε να τονίσουμε στις οικογένειες ότι θα βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά, θα δημιουργήσουμε και μια επιστημονική ομάδα που θα βοηθάει και θα δίνει λύσεις».

«Το θέμα της συμβουλευτικής  των οικογενειών των ΑμεΑ που θα μείνουν στην στέγη, είναι πάρα πολύ σημαντικό και το πρώτο εξάμηνο είναι δοκιμαστικό, καθώς μπορεί να υπάρχουν παιδιά τα οποία να μην μπορούν να μείνουν, να αντιδρούν, να στεναχωριούνται. Θα εξαντλήσουμε όμως κάθε περιθώριο γιατί τα παιδιά που θα επιλεγούν, θα έχουν πραγματικές ανάγκες για να μείνουν εκεί και που το οικογενειακό περιβάλλον δεν μπορεί να τους προσφέρει όσα χρειάζονται».

«Τα παιδιά θα είναι 5.  Τα κριτήρια για την επιλογή είναι πάρα πολλά. Το εισόδημα της οικογένειας, αν είναι εν ζωή και οι δύο γονείς, αν υπάρχει δεύτερο άτομο με αναπηρία στην ίδια οικογένεια, ένα κριτήριο εντοπιότητας (με λίγα μόρια όμως). Θα περνάνε και από αξιολόγηση από την επιστημονική μας ομάδα, αλλά δεν θα επιλέγονται ψυχιατρικά περιστατικά που έχουν νοσηλευτεί σε κλινικές. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ομάδα λειτουργική, η οποία θα μπορεί να αυτονομηθεί στο μέλλον, να κοινωνικοποιηθεί».

«Είναι πολύ οργανωμένο όλο αυτό το εγχείρημα. Ακόμα και το συμβόλαιο που θα υπογράψουν οι γονείς, θα δίνει πάρα πολλές πληροφορίες και διευκρινήσεις και θα ζητείται και από τους γονείς να έχουν μια ανάλογη στάση απέναντι στα παιδιά. Είναι στοίχημα και για εμάς. Όλοι η προσπάθεια, η εκπαίδευση και η προσαρμογή θα ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, που θα εφαρμόζονται από όλους μας».

«Τα πάσης φύσεως ιδρύματα που δέχονται παιδιά, με πάγια εντολή γίνεται και μετακίνηση των χρημάτων των προνοιακών επιδομάτων τους προς το ίδρυμα. Εμείς δεν θα το ξεκινήσουμε απόλυτα έτσι, γιατί δεν θέλουμε να προσθέσουμε ένα ιδιαίτερο άγχος στην οικογένεια. Θα το κάνουμε αργά και σταθερά και στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικογένειας».

«Ξέρουμε ότι θα υπάρξουν ακόμα και συναισθηματικά προβλήματα, αλλά είμαστε έτοιμοι με την επιστημονική μας μονάδα να τα αντιμετωπίσουμε όλα. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος Απριλίου να ξεκινήσουμε την λειτουργεία. Να ξέρει ο κόσμος ότι δεν θα είναι ίδρυμα, θα είναι ένα σπίτι και το περιβάλλον οικογενειακό».




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250