Νίκος Ανδρουλάκης στο Inkefalonia.gr: «Να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή της χώρας, κοιτώντας μόνο μπροστά!»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 09:23

Νίκος Ανδρουλάκης στο Inkefalonia.gr: «Να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή της χώρας, κοιτώντας μόνο μπροστά!»

Συνέντευξη στο Inkefalonia.gr, παραχώρησε ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης, μίλησε για την υποψηφιότητά του, για τους στόχους, τις επιδιώξεις και τις προσδοκίες του από τις εσωκομματικές εκλογές, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα σοβαρά ζητήματα στον κλάδο της Υγείας της Κεφαλονιάς, τα οποία παραμένουν άλυτα εν μέσω πανδημίας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή 

  • Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα κατά την τελευταία δεκαετία, στην οποία έχει γνωρίσει και μια σημαντική «διαρροή» στελεχών και ψηφοφόρων. Μπορεί να τους κερδίσει πίσω και να ανακτήσει την δυναμική του;

«Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι υποψήφιος. Γιατί πιστεύω ότι το Κίνημά μας μπορεί και πρέπει να γίνει ξανά το μέσο έκφρασης και σημείο αναφοράς των προοδευτικών πολιτών της χώρας. Ιδιαίτερα τώρα που οι πολίτες βιώνουν καθημερινά την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της αύξησης των τιμών, ενώ παράλληλα δεν βλέπουν καμία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ευκαιρία μας να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές. Αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν καθεστωτικές νοοτροπίες και πρακτικές που πλήγωσαν τον κόσμο μας, με νέα, αξιόλογα και αξιόπιστα πρόσωπα, όπως επίσης και με ένα συνεκτικό πρόγραμμα που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις για ένα καλύτερο μέλλον του λαού μας».

  • Οι Σοσιαλιστές φαίνεται πως ανακάμπτουν στην Ευρώπη με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νίκη του SPD στη Γερμανία. Μπορεί η Σοσιαλδημοκρατία να πρωταγωνιστήσει ξανά και στην Ελλάδα και να αποτελέσει απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο;

«Είμαι περήφανος Σοσιαλδημοκράτης, γιατί η ιδεολογία αυτή όπου εφαρμόστηκε, επέτρεψε τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις ώστε οι κοινωνίες να περάσουν από την ανασφάλεια στην ευημερία. Η Σοσιαλδημοκρατία, δεν είναι μία ιδεολογία του παρελθόντος, όπως ισχυρίζονταν διάφοροι αναλυτές έως την έλευση της πανδημίας. Αντιθέτως, πιστεύω ότι είναι η απάντηση για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Να μιλήσουμε, δηλαδή, για μία ανταγωνιστική και ανθεκτική στις διεθνείς πιέσεις παραγωγική βάση, με δίκαιη και προοδευτική φορολόγηση του πλούτου, εκεί που παράγεται και όχι σε φορολογικούς παραδείσους. Η πρόσφατη συμφωνία για έναν ενιαίο κατώτατο φορολογικό συντελεστή των μεγάλων επιχειρήσεων, σε παγκόσμια κλίμακα, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, θα καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, ώστε να καταπολεμήσουμε τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες αλλά και να περάσουμε από την εποχή της απόκλισης σε αυτή της κοινωνικής και περιφερειακής σύγκλισης».

  • Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο μεγάλο κύμα διασποράς του Κορονοϊού και υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για το αν τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση είναι αποτελεσματικά. Μπορούμε επιτέλους να «νικήσουμε» την πανδημία και με ποιους τρόπους;

«Η κοινωνία απαιτεί ξεκάθαρες θέσεις και όχι διαχείριση του πολιτικού κόστους, όπως κάνει η κυβέρνηση με διαδοχικά ημίμετρα, που προκαλούν σύγχυση και μεγαλύτερη ανασφάλεια. Ακόμα και η Ιερά Σύνοδος αποδείχθηκε πιο τολμηρή στα μέτρα που έλαβε, σε σχέση τον κ. Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Επαναλαμβάνω την πρότασή μου για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με πολίτες. Απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων και διαρκείς έλεγχοι. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των εμβολιασμών πόρτα-πόρτα με κινητά συνεργεία παντού. Στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης σε περιφερειακό επίπεδο, που θα λαμβάνει υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε, αρκεί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων λαμβάνοντας αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο την προστασία του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής και όχι την ικανοποίηση της εκλογικής πελατείας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δείτε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της Κεφαλονιάς. Είναι απαράδεκτο που εν μέσω πανδημίας η ΝΔ δεν έχει ασχοληθεί με τη λύση των προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι, αλλά και του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου στο Ληξούρι. Με την Κεφαλονιά να είναι ένας από τους πιο δημοφιλής διεθνείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο εν μέσω πανδημίας έπρεπε να έχει ήδη γίνει μία ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχεται, τόσο για τους Κεφαλλονίτες όσο και για τους επισκέπτες του νησιού. Αντιθέτως, η κατάσταση επιδεινώνεται».

  • Και μετά τις εκλογές με ποιον, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ;

«Προτεραιότητά μου είναι να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή της χώρας. Και αυτό δεν θα γίνει λοξοκοιτώντας προς τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κοιτώντας μόνο μπροστά. Αλλάζοντας αυτά που πλήγωσαν τον κόσμο της παράταξης, με ανανεωμένο πολιτικό προσωπικό και αξιόπιστες προγραμματικές θέσεις, πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς».

  • Επιστροφή ή όχι στο ΠΑΣΟΚ και τα παραδοσιακά σύμβολα;

«Δεν θεωρώ ότι τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτά που πλήγωσαν και απομάκρυναν τον κόσμο από το Κίνημά μας. Το αντίθετο. Γνωρίζω πολύ καλά τη συναισθηματική αξία του ονόματος και των συμβόλων μας. Η ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ είναι σπουδαία και ενώνει διαφορετικές γενιές. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να τα συνδυάσουμε μαζί με μία οργανωτική δομή που δεν θα περιθωριοποιεί όλους αυτούς με τους οποίους συναντηθήκαμε και συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Για την αναγέννησή μας, λοιπόν, δεν είναι το όνομα και τα σύμβολα που πρέπει να αλλάξουμε, αλλά τις νοοτροπίες, τις συμπεριφορές και τα λάθη του παρελθόντος».

  • Ποια είναι η προσδοκία σας για το Κίνημα Αλλαγής, πως θα θέλατε να το βρει γενικότερα η 13η Δεκεμβρίου, πέρα από τον νικητή των εσωκομματικών εκλογών;

«Η εκλογική διαδικασία στις 5 και 12 Δεκεμβρίου θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Να γίνουμε επιτέλους ένα θεσμικό κόμμα, που θα λειτουργεί με ενότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία και μία οργανωτική δομή που θα ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω. Μαζί με τους πολίτες που θα συμμετάσχουν στις εκλογές μας να ξεκινήσουμε την αναδιοργάνωση του Κινήματός μας, όπου στο κέντρο θα βρίσκονται οι ίδιοι. Θα προχωρήσουμε από την επόμενη ημέρα με αυτοοργάνωση, πρώτα οι οργανώσεις, μετά τα συνέδρια και το επαναλαμβάνω ξανά σε ανασυγκρότηση από κάτω προς τα πάνω. Αυτό που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές, είναι ποιός θα ξαναχτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό, ποιον απ΄τους έξι μπορούν να εμπιστευθούν οι Έλληνες για να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη ένα κόμμα πρωταγωνιστή».


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250