1η για τέταρτη χρονιά η Mercedes-Benz στον κόσμο!

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 10:08

1η για τέταρτη χρονιά η Mercedes-Benz στον κόσμο!

Η Mercedes-Benz ξεχώρισε από τον ανταγωνισμό της σε επίπεδο πωλήσεων, για 4η συνεχή χρονιά! Η πολυτελής μάρκα ήταν το 2019 πρώτη στην κατηγορία των premium κατασκευαστών όσον αφορά στις πωλήσεις παγκοσμίως. Η γερμανική μάρκα αύξησε τις ετήσιες πωλήσεις της κατά 1,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τις 2.339.562. παρουσιάζοντας αποτελέσματα – ρεκόρ για ένατη συνεχόμενη χρονιά. Αν προσθέσουμε και τις πωλήσεις smart, το συνολικό νούμερο ανεβαίνει στα 2.456.343 αυτοκίνητα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αγορά της Κίνας, όπου η Mercedes-Benz παρουσίασε αύξηση πωλήσεων σε ποσοστό 6,2%, σπάζοντας ακόμη ένα ρεκόρ!

Το 2019 η Mercedes-Benz διατήρησε την πρώτη θέση ανάμεσα στις premium μάρκες σε πωλήσεις σε πολλές χώρες. Ανάμεσά τους η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ν. Κορέα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ταϊλάνδη, ο Καναδάς, η Ν. Αφρική, αλλά και η Ελλάδα. Τα μοντέλα που της έδωσαν σημαντική ώθηση ήταν η γκάμα των Compact Cars (A-Class, A-Class Sedan, B-Class, GLA, GLB, CLA, CLA Shooting Brake), αλλά και τα SUV. Είναι ενδεικτικό πως ένα στα τρία αυτοκίνητα Mercedes-Benz που πωλήθηκε το 2019 σε όλο τον κόσμο ανήκε στην κατηγορία των SUV! Με τις GLA, GLB, GLC, GLC Coupe, GLE, GLE Coupe, GLS, G-Class και EQC να υπερβαίνουν τις 783.700 μονάδες σε πωλήσεις, η κατηγορία των SUV αποτέλεσε την πιο δυνατή κατηγορία για τη μάρκα. Ηγέτης στη γκάμα SUV ήταν οι GLC και GLE.

Οι συνολικές πωλήσεις των Compact Cars ξεπέρασαν τις 667.000 (+9,5%). Κάτι που σημαίνει πως ένα στα τέσσερα αυτοκίνητα που πούλησε η Mercedes-Benz πέρσι ανήκε στην compact κατηγορία. Πιο αναλυτικά, η A-Class κατέγραψε παγκόσμια αύξηση της τάξης του 12,3% συγκριτικά με το 2018, ενώ με την έλευση της νέας GLB, η οικογένεια των Compact Cars αποτελείται πλέον από 8 μέλη.

Ρεκόρ πωλήσεων κατέγραψαν επίσης οι πωλήσεις της V-Class: περί τις 63.500 μονάδες (+1.2%) του μοντέλου παραδόθηκαν στους αγοραστές τους, με την Κίνα, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και την Ελβετία να αποτελούν τις κυριότερες αγορές για το συγκεκριμένο μοντέλο. Αντίστοιχα, περί τις 15.300 μονάδες της X-Class πωλήθηκαν ανά τον κόσμο, με τις μεγαλύτερες αγορές για το συγκεκριμένο μοντέλο να είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Ν. Αφρική.

Ρεκόρ κατέγραψε και η Mercedes-AMG. Η μάρκα επιδόσεων παρουσίασε αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 11,8% με πωλήσεις άνω των 132.000 οχημάτων. Η εταιρεία με βάση το Affalterbach ξεχώρισε στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την Ιαπωνία. Το 2019 η γκάμα της Mercedes-AMG γνώρισες συνεχή επέκταση και ανανέωση: με 13 διαφορετικές εκδόσεις στην κατηγορία των compact cars και διάφορα επίπεδα επιδόσεων, τις εκδόσεις «35» και «45» κάλυψε πλήρως την παλέτα των μοντέλων αυτών. Επιπλέον, η Mercedes-AMG παρουσίασε εξηλεκτρισμένα μοντέλα SUV, εφοδιασμένα με τεχνολογία EQ Boost με ισχυρή γεννήρια 16kW (22hp) που τροφοδοτεί τη μπαταρία των 48 βολτ, υποστηρίζοντας τον κινητήρα εσωτερικής καύσης δίνοντας ώθηση σε χαμηλές ταχύτητες και εξασφαλίζοντας αυξημένες επιδόσεις. Τέλος, οι κινητήρες των μοντέλων «45» ανανεώθηκαν με αποτέλεσμα ο 2λιτρος, τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας να αποτελεί τον πιο ισχυρό κινητήρα που έχει κατασκευαστεί για οχήματα παραγωγής.

Η Mercedes-Benz έχει μπει σε τροχιά επίτευξης του στόχου εκπομπής μηδενικών ρύπων CO2 εντός 20 ετών, με το πρόγραμμα “Ambition 2039” που ανακοινώθηκε πέρσι. Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV, η EQC έκανε το ντεμπούτο της πρώτα στην Ευρώπη και στη συνέχει στην Κίνα και την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού το 2019. Το επόμενο μοντέλο που θα υποδεχτεί στη γκάμα της η Mercedes EQ θα είναι η EQV, το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο πολλαπλών χρήσεων της Mercedes-Benz που θα συνδυάζει την μηδενική εκπομπή ρύπων με την αποδοτικότητα, την υψηλή λειτουργικότητα και τον όμορφο σχεδιασμό. Επιπλέον, η ανανεωμένη, αμιγώς ηλεκτρική γενιά των smart είναι ήδη έτοιμη για παραγγελίες και σηματοδοτεί την πλήρη μετατροπή της smart σε εταιρεία αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, ούσα πρωτοπόρος στις αστικές μετακινήσεις. Μέχρι το τέλος του 2020, συνολικά 5 πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα και περισσότερες από 20 εκδόσεις μοντέλων plug-in hybrid θα ενταχθούν στην παγκόσμια γκάμα οχημάτων της Mercedes-Benz.

Μέχρι το 2025, η Mercedes-Benz αναμένει ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών της μοντέλων θα αποτελούν το 15-20% των συνολικών της πωλήσεων, ενώ για την Ευρώπη, υπολογίζεται ότι πάνω από το 40% των οχημάτων της θα μπορούσε ήδη να παραδοθεί στους καταναλωτές ως xEVs (plug-in hybrid και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα). Στόχος για το 2030 είναι τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της (plug-in hybrid και αμιγώς ηλεκτρικά) να αποτελούν τουλάχιστον το 50% των συνολικών παγκόσμιων πωλήσεών της.