Σπιτικά ντόνατς φούρνου - Λαχταριστά γλυκά για ένα πλούσιο πρωινό

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 07:32

Σπιτικά ντόνατς φούρνου - Λαχταριστά γλυκά για ένα πλούσιο πρωινό

Στο μπολ του μίξερ ρίχνετε το ζεσταμένο γάλα και τη μαγιά, τα ανακατεύουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Προσθέστε το αβγό, τη ζάχαρη, το μαλακό βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι κι ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν.

Κοσκινίζετε το αλεύρι σιγά- σιγά και χτυπάτε σε μεσαία ταχύτητα για 8 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη αφράτη κι ελαστική. Λαδώνετε ένα μεγάλο μπολ ή χρησιμοποιείτε καθαρό το μπολ του μίξερ.

Μεταφέρετε το ζυμάρι εκεί, σκεπάζετε με πετσέτα ή μεμβράνη κι αφήνετε σε ζεστή θερμοκρασία (στο θάλαμο του φούρνου, σε καλοριφέρ κλπ.) για 1-1 1/2 ώρα, να διπλασιάσει τον όγκο του.

Στρώνετε λαδόχαρτο πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου και με ένα πινέλο περνάτε ελαφρώς με 2 κουταλιές του γλυκού από το μετρημένο λάδι. Αλευρώνετε τον πάγκο, βγάζετε το ζυμάρι και το δουλεύετε ελάχιστα λεπτά εκεί, να αποκτήσει ελαστικότητα.

Χωρίζετε σε 6 κομμάτια και τα μορφοποιείτε σε μπαλίτσες. Μεταφέρετε τα 6 ντόνατς στη λαμαρίνα, τα καλύπτετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε στο θάλαμο του φούρνου για 1 ώρα ακόμη ( ο φούρνος πρέπει να είναι λίγο ζεστός, δεν θέλουμε να ψηθούν, αλλά να φουσκώσουν).

Μετά την 1 ώρα στον φούρνο, βγάζουμε τα ντόνατς και με ένα πινελάκι λαδώνετε την επιφάνεια των ντόνατς με τα υπόλοιπα 2 κουταλιές του γλυκού το λάδι. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν όγκο και να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Για την επικάλυψη
Σε ένα μπολάκι ή πιατάκι ανακατεύω τη ζάχαρη με την κανέλα. Αφού ψηθούν τα ντόνατς, τα ρολάρετε μέσα στο μείγμα, να πάρουν άρωμα και γεύση κανέλας.

Συνοδέψτε τα με παγωτό μπισκότο κρέμα.

Υλικά
Για 2-4 άτομα

Για τη ζύμη
1/3 κούπα ζεστό γάλα
1 κουταλιά του γλυκού ξερή μαγιά
1 μεγάλο αβγό, σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κλωναράκι βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 3/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές του γλυκού λάδι

Για την επικάλυψη
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα

newsbeast.gr