Ποιές είναι οι τροφές που δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως λήξουν;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 10:57

Ποιές είναι οι τροφές που δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως λήξουν;

Υπάρχουν τρόφιμα με σύντομη ημερομηνία λήξης, υπάρχουν τα μεσαίας διάρκειας ζωής και υπάρχουν και εκείνα που δεν λήγουν ποτέ -ή σχεδόν ποτέ.

Με την τελευταία κατηγορία θα ασχοληθούμε σήμερα.

 

Να λοιπόν 7 τρόφιμα που μπορείς να έχεις στα ντουλάπια σου ακόμα και για χρόνια:

Μέλι
Μπορεί να «ζαχαρώσει», μπορεί ακόμα και να αλλάξει χρώμα, αλλά το μέλι δεν λήγει στην πραγματικότητα ποτέ! Αν χάσει τη ρευστή υφή του, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το βάλεις σε μπεν μαρί για να επανέλθει!

Αλάτι
Τουλάχιστον 5 χρόνια μπορείς να το κρατήσεις στην κουζίνα σου. Άλλωστε το αλάτι χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό. Προφύλαξέ το ωστόσο από την υγρασία.

Ζάχαρη
Στην ίδια κατηγορία με το αλάτι, η ζάχαρη είναι ένα γνωστό συντηρητικό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να την κρατήσεις κι αυτή καλά κλεισμένη σε ένα δοχείο.

Άσπρο ξύδι
Χάρη στην υψηλή του οξύτητα, το αποσταγμένο άσπρο ξίδι θα παραμείνει ανέγγιχτο από τον καιρό μέχρι την τελευταία σταγόνα.

Μακαρόνια
Τα μακαρόνια ανήκουν στην κατηγορία των τροφών που μπορούν να καταναλωθούν πολύ μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους – αρκεί να φυλάσσονται σε αεροστεγή συσκευασία, σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Εξαίρεση αποτελούν τα ζυμαρικά που έχουν ζυμωθεί με αβγά.

Ρύζι
Αν το κρατήσεις προφυλαγμένο από ζωύφια, το ρύζι δεν πρόκειται να αλλοιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Για την ακρίβεια, στις σωστές συνθήκες το λευκό ρύζι (όπως επίσης το άγριο ρύζι, το arborio, το jasmine και το basmati) μπορεί να μείνει αναλλοίωτο ακόμα και δεκαετίες!

Ξερά Φασόλια
Άλλο ένα δώρο της φύσης που κρατάει... για πάντα. Παράλληλα περιέχουν πρωτεΐνες – κάτι που τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα τρόφιμα της λίστας.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα κάνεις εκκαθάριση στα ντουλάπια της κουζίνας σου, ξανασκέψου το πριν πετάξεις κάποιο από αυτά τα τρόφιμα.




00 inkefalonia general ad 300X250