Τα 5 τρόφιμα που οι διατροφολόγοι δεν θα έβαζαν ποτέ στο στόμα τους [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 11:00

Τα 5 τρόφιμα που οι διατροφολόγοι δεν θα έβαζαν ποτέ στο στόμα τους [εικόνες]

Η διατροφολόγος Χέλεν Μποντ επισημαίνει πως υπάρχουν πολλές τροφές που οι περισσότεροι τις θεωρούν υγιεινές και καθόλου θερμιδοφόρες, με αποτέλεσμα να τις καταναλώνουν αρκετά συχνά. 

 

Ωστόσο, οι διατροφολόγοι τρώνε σπάνια τις παρακάτω λιχουδιές, καθώς μπορεί να φαίνονται υγιεινές, αλλά αποτελούν θερμιδικές «βόμβες».

Η Χέλεν Μπόντ είναι διατροφολόγος και επισημαίνει πως δεν είναι μόνο τα γλυκά και το fast food που παχαίνουν, αλλά και άλλα τρόφιμα και αφεψήματα.

Η Μποντ, λοιπόν, αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ η ίδια και οι συνάδελφοί της.

Σάντουιτς για πρωινό

Τα περισσότερα σάντουιτς φτιάχνονται από τρόφιμα που παίρνεις έτοιμα και τυποποιημένα από το σούπερ-μάρκετ. Παραδείγματος χάριν, τα ψωμάκια μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη απ' ότι νόμιζες, ενώ τα λουκάνικα ή το μπέικον έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Το κουάκερ, το ψωμί ολικής αλέσεως και ένα αυγό, είναι οι καλύτερες επιλογές για το πρωινό σου, σύμφωνα με την Μπόντ.

  • Σούπα (από τις έτοιμες που χρειάζονται μόνο νερό).

Παρ' όλο που οι σούπες θεωρούνται μία υγιεινή επιλογή, οι «έτοιμες» σούπες από το σούπερ μάρκετ «χτυπούν» το καμπανάκι του κινδύνου μιας και έχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού.

«Μερικές κονσερβοποιημένες σούπες είναι αρκετά αλμυρές, πράγμα που σημαίνει πως δεν πρέπει να τις καταναλώνετε συχνά, καθώς το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, τα σκευάσματα αυτά περιέχουν πρόσθετες ουσίες, συντηρητικά και χρώματα».

Smoothies
Μπορεί να νομίζουμε πως τα  smoothies είναι υγιεινοί χυμοί, τους οποίους μπορούμε να πίνουμε άφοβα, ωστόσο τα σάκχαρα από τα  φρούτα που βάζουμε στα smoothies, μπορούν να προσθέσουν εκατοντάδες επιπλέον θερμίδες με αποτέλεσμα να αυξάνεται η  ημερήσια προβλεπόμενη ποσότητα θερμιδών ενός ατόμου.

Επίσης πολλά από αυτά που αγοράζονται από καταστήματα είναι πολύ υψηλά σε θερμίδες και μπορεί ακόμη να περιέχουν γιαούρτι, σιρόπια, ζάχαρη, ακόμα και φυστικοβούτυρο και σοκολάτα.

Λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι
«Αυτά τα τρόφιμα έχουν απογυμνωθεί από την εξωτερική επίστρωση πίτουρου και το εσωτερικό φύτρο κατά τη διαδικασία της άλεσης τους, αφήνοντας μόνο το αμυλούχο ενδοσπέρμιο» είπε η κυρία Μποντ.

Έτσι τα λευκά αμυλούχα έχουν μέχρι και  75% λιγότερα θρεπτικά συστατικά, όπως  βιταμίνη Ε και σελήνιο, από όσον θα είχαν αν ήταν ολικής άλεσης.

Ποπ κορν
Τα ποπ κορν είναι υγιεινά μόνο, όταν τα φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι και γνωρίζουμε πόσο ποσότητα από αλάτι και βούτυρο βάζουμε. Ειδάλλως, έξω είναι πνιγμένα στο βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη.

Λευκή σοκολάτα
Η λευκή σοκολάτα έχει την μικρότερη περιεκτικότητα φλαβονοειδή από τις μαύρη και τη σοκολάτα γάλακτος.
Ουσιαστικά φλαβονοειδή, είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά και έχει αντιοξειδωτική δράση, ενώ βρίσκεται και στο κρασί και προστατεύει τα κύτταρα από κάποια βλάβη. Έτσι η λευκή σοκολάτα, δεν προσφέρει τίποτα άλλο, παρά θερμίδες.

Αναψυκτικά
Ακόμα και αν δεν έχουν καθόλου θερμίδες, δεν σημαίνει πως τα αναψυκτικά είναι «άφοβα». Καταλαμβάνοντας ζαχαρούχα ποτά, σε οποιαδήποτε μορφή, από ανθρακούχα ποτά, φρουτοποτά, αθλητικά και ενεργειακά ποτά, λικέρ, «αθώα» βιταμινούχα νερά, χυμοί φρούτων και smoothies, το να ελέγξουμε τη ποσότητα των θερμίδων που καταλαμβάνουμε είναι πολύ δύσκολο.


iefimerida.gr