Προσοχή: Πού, πώς και για πόσο πρέπει να αποθηκεύετε τα τρόφιμα;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015 10:17

Προσοχή: Πού, πώς και για πόσο πρέπει να αποθηκεύετε τα τρόφιμα;

Αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμα σας και διατηρήστε περισσότερο τη διάρκειά τους αλλά και τη γεύση τους...

 

Η σωστή αποθήκευση αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα διατήρησης των τροφίμων στο σπίτι μας.

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο. Για παράδειγμα, οι ντομάτες δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, καθώς ο κρύος αέρας του ψυγείου σταματά τη διαδικασία ωρίμανσης και έτσι χάνεται η γεύση τους.

Πατάτες, κρεμμύδια, βασιλικός, σκόρδο, ψωμί, ελαιόλαδο, καφές, μέλι, μπανάνες και ροδάκινα δεν πρέπει να μπαίνουν ποτέ στο ψυγείο.

Δείτε στο παρακάτω γράφημα τους σωστούς τρόπους διατήρησης των τροφίμων σας.

Κάποιες από αυτές τις προτάσεις θα σας εκπλήξουν!

Διατήρηση του μαγειρεμένου φαγητού στο ψυγείο

  • Διατηρείστε το μαγειρεμένο τρόφιμο σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 5 βαθμών Κελσίου.
  • Μην τοποθετείτε ζεστά τρόφιμα στο ψυγείο. Αφήστε να κρυώσουν τα ζεστά τρόφιμα μέχρι τους 15 βαθμούς Κελσίου ή για περίπου 1 ½ ώρα, πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο.
  • Διατηρείστε τα τρόφιμα σκεπασμένα και σε ξεχωριστές συσκευασίες στο ψυγείο.

Αναθέρμανση

Εάν θέλετε να ζεστάνετε τρόφιμα που έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο, θα πρέπει να τα ζεστάνετε τόσο που να αποκτήσουν θερμοκρασία μεγαλύτερη των 75 βαθμών Κελσίου στο κέντρο τους.

Κανένα τρόφιμο που αλλοιώνεται γρήγορα δεν πρέπει να αναθερμανθεί δεύτερη φορά.

 Προετοιμασία των τροφίμων

Το νωπό κρέας, το νωπό κοτόπουλο ή το νωπό ψάρι μπορεί να έχουν πολλούς μικροοργανισμούς με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται εύκολα όταν δεν συντηρηθούν σε κατάλληλες θερμοκρασίες. Είναι δυνατόν όμως να μολύνουν τα εργαλεία, τις επιφάνειες των πάγκων εργασίας αλλά και τα χέρια σας κατά τους διάφορους χειρισμούς και έτσι να μεταφερθούν οι μικροοργανισμοί και στα άλλα τρόφιμα. Για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν τα χειρίζεστε.

thetoc.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ