Ευεργετικά για τη μνήμη ηλικιωμένων, κακάο και σοκολάτα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 11:53

Ευεργετικά για τη μνήμη ηλικιωμένων, κακάο και σοκολάτα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σκοτ Σμολ, καθηγητή νευρολογίας και διευθυντή τουΙνστιτούτου Τάουμπ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης,που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Nature Neuroscience",σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ζήτησαν από 39υγιείς εθελοντές ηλικίας 50 έως 69 ετών να κάνουν επί τρεις μήνες διατροφή είτε πλούσια(900 μιλιγκράμ τη μέρα) είτε φτωχή σε φλαβανόλες (10 μιλιγκράμ τη μέρα).

Πριν και μετά τη μελέτη οι εθελοντές υποβλήθηκαν τόσο σε απεικόνιση του εγκεφάλου,όσο και σε τεστ μνήμης. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι είχαν πάρει πολλές φλαβανόλες στηδιάρκεια του τριμήνου, εμφάνιζαν τόσο βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου τους (ιδίωςσε μια περιοχή του ιππόκαμπου, την οδοντωτή έλικα, που σχετίζεται με την μνήμη), όσοκαι καλύτερες επιδόσεις στα μνημονικά τεστ (κατά περίπου 25% σε σχέση με όσους δεν είχανπιει φλαβανόλες).

Όπως είπε ο Σκοτ Σμολ, «αν ένας συμμετέχων (σ.σ. από την ομάδα της υψηλήςκατανάλωσης φλαβανολών) είχε την τυπική μνήμη ενός 60χρονου στην αρχή της μελέτης,μετά από τρεις μήνες το ίδιο πρόσωπο είχε κατά μέσο όρο την μνήμη ενός 30χρονου ή40χρονου». Ανέφερε, πάντως, ότι το εντυπωσιακό αυτό εύρημα πρέπει να επιβεβαιωθεί απόμια επόμενη μεγαλύτερη έρευνα, την οποία ήδη σχεδιάζει να κάνει η επιστημονική ομάδα του.

Είχαν προηγηθεί πειράματα με ποντίκια, που είχαν δείξει ότι οι φλαβανόλες βελτίωναν τηνμνήμη των ζώων. Εκτός από το κακάο, οι φλαβανόλες υπάρχουν στα φύλλα του τσαγιού,καθώς επίσης σε ορισμένα φρούτα (σταφύλια, μούρα κ.α.) και λαχανικά. Οι εν λόγωουσίες, ιδίως η επικατεχίνη, θεωρούνται ότι βελτιώνουν επίσης την καρδιαγγειακή υγεία,προστατεύοντας από εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Το υψηλής συγκέντρωσης μίγμα από φλαβανόλες που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες,ετοίμασε η εταιρεία Mars, που χρηματοδότησε εν μέρει την έρευνα και η οποία παράγεισχετικά προϊόντα σοκολάτας. Πάντως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ποσότητα και το μίγμαφλαβανολών που χρησιμοποίησαν στο πείραμά τους, είναι πολύ διαφορετικά από αυτά πουπεριέχονται στο κακάο και στις σοκολάτες του εμπορίου. Προειδοποίησαν, έτσι, ότι δενπρέπει κανείς να πίνει τεράστιες ποσότητες του εν λόγω ροφήματος ή να τρώει πολλέςσοκολάτες ελπίζοντας να πετύχει τα ίδια οφέλη, διότι, μεταξύ άλλων, θα καταναλώνει επίσηςτα λίπη και τις θερμίδες που αυτές περιέχουν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι, εκτός από τις φλαβανόλες, η σωματική άσκησηβελτιώνει επίσης την μνήμη. Καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, η επιδείνωση της μνήμης τους είναιπολύ συχνό φαινόμενο σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Η φυσιολογική αυτή σταδιακή απώλεια της μνήμης (να μην μπορεί κανείς να θυμηθεί ένα όνομα, πού έχει παρκάρει ή πούέχει βάλει τα κλειδιά του σπιτιού του) συνήθως δεν έχει αισθητή επίπτωση στην ποιότητα της ζωής και είναι ανατομικά και λειτουργικά- διαφορετική κατάσταση από την πολύ σοβαρότερηαπώλεια της μνήμης που συμβαίνει στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πηγή: news.gr