Οι άνδρες κόβουν ευκολότερα το κάπνισμα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Απριλίου 2012 09:37

Οι άνδρες κόβουν ευκολότερα το κάπνισμα

Εξηγείται και επιστημονικά το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη άνεση να κόψουν το τσιγάρο από ότι οι γυναίκες.

Και αυτό γιατί... ο γυναικείος εγκέφαλος, σύμφωνα με έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Γέιλ, αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στη νικοτίνη.

Οι ειδικοί πίστευαν έως σήμερα ότι η νικοτίνη προκαλεί εθισμό γιατί τα μόριά της φτάνουν έως τον εγκέφαλο, όπου συνδέονται με ειδικές πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια των κυττάρων τους, προκαλώντας έντονο αίσθημα ευχαρίστησης. Η αλληλουχία αυτή, σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα, αποτελεί τη μία μόνο πλευρά του νομίσματος και δη την ανδρική.

Ο εγκέφαλος των καπνιστών, όντως διαθέτει περισσότερους υποδοχείς νικοτίνης απ' ότι ο εγκέφαλος των μη καπνιστών. Στις γυναίκες, όμως, ισχύει κάτι απρόσμενο, ο εγκέφαλος των καπνιστριών διαθέτει περίπου τον ίδιο αριθμό υποδοχέων νικοτίνης με αυτόν των μη καπνιστριών. «Η διαφορά που εντοπίσαμε είναι πραγματικά μεγάλη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κέλι Κόσγκροουβ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο εθισμός των γυναικών στο τσιγάρο ίσως σχετίζεται περισσότερο με τη μυρωδιά του και τις συνήθειες που το συνοδεύουν, παρά μάλλον με τις επιδράσεις του στον εγκέφαλό τους, κατά την δρα Κόσγκροουβ.

Πηγή: life2day.gr