10 τροφές για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 09:01

10 τροφές για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Εκτός από τα σταυρόλεξα και τα Sudoku, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τη νόσο του Alzheimer και μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν… ρεβίθια, καρύδια και κουνουπίδι.

Εκτός από τροφές ικανές να μας αποτοξινώσουν ή να μας κάνουν να κάψουμε μερικές θερμίδες παραπάνω, υπάρχουν και μερικές άλλες που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εγκεφαλική μας λειτουργία. Εκτός από τα σταυρόλεξα και τα Sudoku, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τη νόσο του Alzheimer και μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν… ρεβίθια, καρύδια και κουνουπίδι.

Τροφές που ενισχύουν με θρεπτικά συστατικά τους νευρώνες, ενισχύουν τη δράση των νευροδιαβιβαστών και προστατεύουν από τον εκφυλισμό των κυττάρων, είναι αυτές που πρέπει να αναζητήσετε στο σουπερ μάρκετ και να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή αν θέλετε να έχετε «μυαλό – ξυράφι» μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Κάρυ

Η κουρκούμη είναι το μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ και στη μουστάρδα το κίτρινο χρώμα τους και περιέχει το βασικό συστατικό που είναι και το κύριο αντικείμενο πληθώρας νευρολογικών ερευνών. Αυτές οι έρευνες έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ κουρκουμίνης και της ενίσχυσης της μνήμης, της επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer και της υποβοήθησης της διαδικασίας παραγωγής νέων εγκεφαλικών κυττάρων.
Οι ίδιες έρευνες, έχουν δείξει πως η κουρκούμη φροντίζει για την υγεία των αμυλοειδών πλακών, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην νόσο του Alzheimer, ενώ περιορίζει τις φλεγμονές σε νευρικά και εγκεφαλικά κύτταρα.

Σέλερι

Το 2010, παρουσιάστηκε επιστημονική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας συνέδεαν συστατικό που συναντάται στο σέλερι, με τα χαμηλά ποσοστά στην απώλεια της μνήμης λόγω γήρατος. Η περί ης ο λόγος, λουτεολίνη, έχει αντιφλεγμονώδη δράση στην περιοχή του εγκεφάλου, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη ενός κύκλου εκφυλιστικών αλλαγών που οδηγούν στη σταδιακή απώλεια της μνήμης. Το σέλινο είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές λουτεολίνης, μαζί με τις πιπεριές και τα καρότα.

Μπρόκολο και κουνουπίδι

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η έλλειψη του στοιχείου της χολίνης, συνδέεται με προβλήματα στο νευρικό σωλήνα του ατόμου ενώ η δράση της ενισχύει την υγεία των νευροδιαβιβαστών, ενισχύοντας τοιουτοτρόπως τη λειτουργία της μνήμης. Η χολίνη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι του βοδιού, αλλά ένας ευκολότερος τρόπος να την εντάξετε στη διατροφή σας είναι μέσα από το μπρόκολο και το κουνουπίδι που περιέχουν 182 και 177 mg χολίνης αντίστοιχα, σε 140 γραμμάρια μόνο.

Καρύδια

Με τρόπο άγνωστο ακόμα για τους επιστήμονες, τα Ω-3 λιπαρά οξέα, δρουν προστατευτικά για τον εγκέφαλο και ενισχύουν τη δράση των νευροδιαβιβαστών. Έρευνα που έχει διεξαχθεί σε άτομα προχωρημένης ηλικίας έδειξε πως εκείνοι που είχαν στο αίμα τους μεγαλύτερες ποσότητες Ω-3 λιπαρών, εμφάνιζαν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου και είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και γνωστικότητας.
Τα εν λόγω λιπαρά, εκτός της εγκεφαλικής τους δράσης, κάνουν πολύ  καλό στην καρδιά και στην καλή κυκλοφορία του αίματος, ωφελώντας και με αυτό τον τρόπο εμμέσως τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα Ω-3 λιπαρά, τα βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στο σολομό, αλλά είναι πιο εύκολο και πιο  οικονομικό να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή λίγα καρύδια, είτε μέσα στις σαλάτες είτε αντικαθιστώντας με αυτά το απογευματινό μας σνακ.
Επιπλέον, τα καρύδια περιέχουν βιταμίνη Β6, που επίσης ενισχύει την καλή μνήμη.

Καβούρι

Τα καβούρια, αν και κανείς δεν το περιμένει, περιέχουν  μεγάλες ποσότητες φαινυλαλανίνης, η οποία είναι απαραίτητη στον οργανισμό για την παραγωγή της ντοπαμίνης, της αδρεναλίνης αλλά και της ορμόνης του θυρεοειδούς.  Για την ακρίβεια, μια μερίδα καβούρια περιέχουν 1840 mg  φαινυλαλανίνης, που ξεπερνά ακόμα και την ημερήσια προτεινόμενη δόση. Τα περισσότερα ψάρια περιέχουν το αμινοξύ, ενώ τα καβούρια περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα της βιταμίνης Β12, παρέχοντας το 192% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης αυτής.

Ρεβίθια

Το μαγνήσιο, δεν είναι ένα συστατικό που συναντάται συχνά στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά παραμένει πολύ σημαντική η πρόσληψή του. Είναι πολύ σημαντικό για την λειτουργία της διαβίβασης των μηνυμάτων στον εγκέφαλο, ενώ μια επιπλέον λειτουργία του θεωρείται πως χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας έτσι σε περισσότερο αίμα να φτάνει στον εγκέφαλο.
Οι δυτικές όμως διατροφικές συνήθειες δεν περιλαμβάνουν το μαγνήσιο σε επαρκείς ποσότητες και δεδομένου ότι το άγχος προκαλεί τη διαρροή μέρους του μαγνησίου από το σώμα, η ανάγκη πρόσληψής του γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Μια πλούσια πηγή του μετάλλου είναι τα φύκια, αλλά επειδή ομολογουμένως δεν τα συνηθίζουμε, μια εναλλακτική λύση είναι τα ρεβίθια, που περιέχουν 220 mg μαγνησίου σε μια μερίδα.

Φαγόπυρο

Μια κούπα φαγόπυρου περιέχει το 25% της ημερήσιας δόσης του φυσικού ηρεμιστικού τρυπτοφάνης, ενώ είναι επίσης ακόμα μια καλή πηγή μαγνησίου, περιέχοντας 229 mg ανά κούπα. Επιπλέον, το φαγόπυρο εφόσον δεν περιέχει γλουτένη, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι ιδανικό υποκατάστατο σιτηρών.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας, που συχνά αφορίζουμε, έχει έναν πολύ καλό λόγο για να ανακτήσει τη χαμένη του αίγλη και αυτός είναι η υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Β12 που βρίσκεται στο μοσχαρίσιο, αρνίσιο και χοιρινό κρέας. Η Β12 ενισχύει τόσο πολύ την εγκεφαλική λειτουργία, σε βαθμό που η έλλειψη αυτής να είναι ικανή να προκαλέσει βλάβη στα νευρικά κύτταρα και τον εγκέφαλο. Η Β12, ενώ βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο μοσχαρίσιο συκώτι, ο συνηθέστερος και ευκολότερος τρόπος να γίνει η πρόσληψή της είναι μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Μαγιά

Η μαγιά είναι μια από τις καλύτερες πηγές της βιταμίνης Β1 και Β6, οι οποίες είναι ευθέως συνδεδεμένες με την εγκεφαλική λειτουργία με πολλούς τρόπους. Η έλλειψη της Β1 συνδέεται με την άνοια, ενώ οι έρευνες έχουν δείξει πως συμπληρώματα της βιταμίνης έχουν τη δυνατότητα να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου του Alzheimer.
Όσον αφορά στη Β6, παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι με τη σειρά τους ενδυναμώνουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και τη μνήμη. Οι δυο βιταμίνες, δεν βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα σε μια συγκεκριμένη τροφή, γι’ αυτό ένας συνδυασμός τροφών, όπως είναι η μπανάνα, τα μαύρα φασόλια, οι φακές, τα αυγά, το χοιρινό και οι ηλιόσποροι, μπορεί να σας παρέχει με επαρκή ποσότητα των Β βιταμινών.

Μύρτιλα

Ακόμα μια από τις πάμπολλες δυνατότητες των μούρων, αφορά τη σύνδεση τους με τη λειτουργία της μάθησης. Μια δίαιτα με αυξημένες ποσότητες μούρων, οδηγεί σε ταχύτερη δυνατότητα μάθησης, οξύτερη σκέψη και καλύτερο μνημονικό. Εκτός αυτού, η αντιοξειδωτική δράση του μύρτιλου, περιορίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών και μειώνει τα συνέπειες στον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες.

click@life




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250