Αυτοάνοσα νοσήματα: Οι 5 τροφές που μειώνουν την φλεγμονή

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 09:22

Αυτοάνοσα νοσήματα: Οι 5 τροφές που μειώνουν την φλεγμονή

Είναι γνωστό πως ο τρόπος ζωής και η διατροφή μπορούν να επηρεάσουν την πορεία ενός αυτοάνοσου νοσήματος.

Σημαντική είναι η αύξηση των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς τεράστια ανάλυση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», αποκάλυψε ότι 1 στους 10 ανθρώπους πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα συμπεριλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα από διαταραχές κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα εσφαλμένα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα, ιστούς και όργανα, με αποτέλεσμα την φλεγμονή και μια ποικιλία επιπλοκών υγείας. Ουσιαστικά, στους ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να χάνει την ικανότητα να διακρίνει τους εισβολείς από τα υγιή κύτταρα.

Σημαντικό ρόλο παίζει η φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση του νοσήματος. Ο τρόπος ζωής και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρείται ότι μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Πολλές μελέτες, μάλιστα, έχουν διαπιστώσει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και να ρυθμίσει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες προτείνουν την κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής. Μια εξαιρετική επιλογή που θεωρείται πως μειώνει την φλεγμονή είναι η Μεσογειακή Διατροφή. Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή τροφών που αυξάνουν την φλεγμονή και ενεργοποιούν τις ανοσολογικές αποκρίσεις, σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Οι 5 τροφές που μειώνουν την φλεγμονή

  • Λιπαρά ψάρια: Πλούσια σε Ω-3, τα λιπαρά ψάρια μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη δυσκαμψία που προκαλεί η αρθρίτιδας της αρθρώσεις. Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 μερίδες (η κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε 85 – 120 γρ.) λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, όπως είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα και το σκουμπρί.
  • Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι, αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Προτείνεται η κατανάλωση μιας μερίδας ημερησίως στα συγκεκριμένα λαχανικά, που αντιστοιχεί σε 1 – 2 κούπες.
  • Γιαούρτι: Τα προβιοτικά είναι γνωστός «σύμμαχος» του πεπτικού μας συστήματος, προωθώντας την καλή υγεία του στομάχου και του εντέρου και αποτελώντας τροφή για τα «καλά» βακτήρια. Ειδικότερα η ποιότητα της μικροχλωρίδας που ζει στο έντερό μας, έχει διαπιστωθεί πως δε βοηθά μονάχα στην πέψη, αλλά επηρεάζει σημαντικά την υγεία ολόκληρου του οργανισμού. Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients» διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συνδεόταν με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής στο σώμα των ασθενών.
  • Μούρα: Τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μούρων, όπως είναι οι φράουλες, τα ράσπμπερις και τα μπλούμπερις είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, με κυριότερες τις ανθοκυανίνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό θα είναι να τρώτε από 1 κούπα μούρα την ημέρα και ιδανικά να τα εναλλάσσετε κάθε τόσο.
  • Κουρκουμάς: Είναι γνωστό πως τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία είναι πολλαπλά, καθώς το συγκεκριμένο μπαχαρικό βελτιώνει την πέψη, μειώνει τις φλεγμονές αλλά και τον κίνδυνο κατάθλιψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κουρκουμίνη, μια χημική ουσία με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσδίδει στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα της και είναι αυτή που προσφέρει τα περισσότερα οφέλη. Μπορείτε να προσθέτετε λίγο κουρκουμά στο φαγητό σας κάθε μέρα, συνοδεύοντας με λίγο μαύρο πιπέρι για καλύτερη απορρόφηση.

Πηγή: healthstat.gr




16122257999808197650 2

 

 

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250