Το ποδόσφαιρο χωρίς φιλάθλους, είναι τίποτα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 17:30

Το ποδόσφαιρο χωρίς φιλάθλους, είναι τίποτα

«Το ποδόσφαιρο χωρίς φιλάθλους δεν είναι τίποτα. Θα μπορούσε να είναι το καλύτερο παιχνίδι στον κόσμο, αλλά αν δεν υπάρχουν άνθρωποι να το παρακολουθήσουν, γίνεται τίποτα. Οι οπαδοί είναι ο βιοπορισμός του παιχνιδιού» — Τζοκ Στάιν*.

Δεν ήταν μια περίεργη στιγμή να είσαι ποδοσφαιρόφιλος κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Το όμορφο παιχνίδι για το οποίο όλοι τρελαινόμαστε ήταν πολλή διαφορετικό.

Η απουσία οπαδών που ζητωκραύγαζαν στο γήπεδο ανέδειξε και εξακολουθεί να υπογραμμίζει πόσο σημαντικοί είναι σε αυτό το όμορφο παιχνίδι. Οι οπαδοί είναι η μόνη σταθερά στο ποδόσφαιρο. Αν και τώρα επιτρέπονται σε όλα τα γήπεδα στον κόσμο, δεν είναι το ίδιο. Ενώ οι ποδοσφαιριστές μπορεί να παίζουν το όμορφο παιχνίδι, οι οπαδοί είναι αυτό που κάνει το παιχνίδι όμορφο. Η ατμόσφαιρα, οι αντιπαλότητες, οι παραδόσεις, οι οπαδοί επηρεάζουν το παιχνίδι όσο κανένας άλλος.

Μάνατζερ, προπονητές και παίκτες έρχονται και φεύγουν, αλλά οι οπαδοί παραμένουν μέχρι το τέλος. Οι σύλλογοι που υποστηρίζουμε, οι εθνικές ομάδες που υποστηρίζουμε, δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικές οντότητες, αλλά και ο τρόπος ζωής μας. Η αγάπη ή η υποστήριξη δεν σβήνει ακόμα κι αν η ομάδα δεν κερδίζει ή βρίσκεται στον πάτο του πρωταθλήματος, πάρτε για παράδειγμα την Άρσεναλ, η οποία ήταν σούπερ φαβορί στις στοιχηματικες εταιριες, να κατακτήσει την Premier League, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε.

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που παρακολουθήσατε έναν αγώνα, παρακολούθησα έναν φιλικό αγώνα μεταξύ της Ινδίας και της Νότιας Κορέας στο Αχμενταμπάντ, αν και υπήρχαν μόνο 7000–8000 οπαδοί, η ατμόσφαιρα με τρόμαξε. Τώρα σκεφτείτε αν ένας τέτοιος αριθμός μπορεί να δημιουργήσει τέτοιο αντίκτυπο τι γίνεται με μέρη όπου το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία. Οι φίλαθλοι τρελαίνονται για έναν αγώνα και τα γήπεδα είναι γεμάτα. Λέγεται ότι όταν η Μπορούσια Ντόρτμουντ παίζει εντός έδρας, δεν παίζει με 11 παίκτες, αλλά με τον 12-δωδέκατο (το κίτρινο τοίχο) να είναι οι οπαδοί. Η φιλοξενούμενη ομάδα μπορεί να νιώσει την πίεση των φιλάθλων και πολλές φορές να υποκύψει σε αυτήν, άλλωστε στην συντριπτική πλειοψηφία είναι φαβορί στις στοιχηματικες εταιριες.

Το όμορφο παιχνίδι χτίστηκε πάνω στο πάθος και τα συναισθήματα των φιλάθλων. Ο Covid-19 έχει κάνει όλους να συνειδητοποιήσουν τη σημασία των φιλάθλων όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά σε κάθε παιχνίδι. Είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο παιχνίδι. Τώρα που τους επιτρέπεται να μπουν στα γήπεδα για να υποστηρίξουν και να ζητωκραυγάσουν για τους συλλόγους και τις χώρες τους, φαίνεται ότι ο κόσμος του ποδοσφαίρου επιστρέφει στην κανονικότητα. Το Euro 2020 ξεκίνησε επίσης μετά από αναμονή ενός έτους με οπαδούς στα γήπεδα, κάνοντάς μας να νιώθουμε ξανά ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι ποτέ απλώς ένα παιχνίδι, είναι συναίσθημα.

*Ο Τζοκ Στάιν ήταν Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής και προπονητής. Ήταν ο πρώτος προπονητής βρετανικής ομάδας που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, με τη Σέλτικ το 1967. Ο Στάιν οδήγησε επίσης τη Σέλτικ σε εννέα διαδοχικά πρωταθλήματα Σκωτίας Λιγκ μεταξύ 1966 και 1974.




00 inkefalonia general ad 300X250