Ο απόλυτος οδηγός για τη χρήση του λαδιού καρύδας για τα μαλλιά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Μαΐου 2022 21:06

Ο απόλυτος οδηγός για τη χρήση του λαδιού καρύδας για τα μαλλιά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτό το συστατικό αποκατάστασης

Στη λίστα με τα πιο ενυδατικά και πολυχρηστικά συστατικά ομορφιάς όλων των εποχών, η χρήση λαδιού καρύδας για τα μαλλιά δεν είναι μόνο στην κορυφή της λίστας, αλλά πιθανότατα θεωρείται και ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προϊόντα. Αν και τα οφέλη του είναι προς συζήτηση όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος, για τη διατήρηση των υγιών μαλλιών —ειδικά για εκείνα με ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά— μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το άγιο δισκοπότηρο. 

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, μια μάσκα 30 λεπτών με λάδι καρύδας μπορεί να κάνει θαύματα για να αποκαταστήσει την υγρασία των μαλλιών, ενώ μια ολονύκτια μπορεί να τα προστατεύει για εβδομάδες. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, η δημιουργία μιας σπιτικής μάσκας περιποίησης είναι αρκετά φιλική προς το πορτοφόλι σου - ειδικά επειδή τα περισσότερα συστατικά βρίσκονται στους περισσότερους διαδρόμους παντοπωλείων.

Ποια είναι τα οφέλη του λαδιού καρύδας για τα μαλλιά;
«Η χημική δομή του λαδιού καρύδας βρίσκεται πίσω από την ικανότητά του να προστατεύει τα μαλλιά, επειδή το λιπαρό οξύ που ονομάζεται λαυρικό οξύ απορροφάται εύκολα=, προστατεύοντας τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό στρώμα»
, εξηγεί ο κομμωτής Robin D. Groover.

Εκτός από την προστασία των μαλλιών, αυτά είναι μερικά ακόμη από τα οφέλη του λαδιού καρύδας:

Λειαίνει τα μαλλιά και μειώνει το φριζάρισμα: «Το λάδι καρύδας λειαίνει τα μαλλιά και μειώνει τη φθορά, επειδή δρα ως φράγμα προστασίας από τη φυσική τριβή, τις σκληρές χημικές ουσίες και τις ακτίνες UV», εξηγεί ο Groover.
Διατηρεί τις μπούκλες ενυδατωμένες: Το λάδι καρύδας είναι εξαιρετικό για τα σγουρά μαλλιά, τα οποία είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα. «Το λάδι καρύδας ωφελεί τα σγουρά μαλλιά μαλακώνοντας μέσα και έξω από τις μπούκλες, δίνοντας ένα λείο αποτέλεσμα με λιγότερο φριζάρισμα. Το θρεπτικό αυτό λάδι ενυδατώνει και βοηθά στο σπάσιμο».
Καταπραΰνει την πιτυρίδα: Τα οφέλη για το τριχωτό της κεφαλής δεν σταματούν ούτε εκεί. «Το λάδι καρύδας βοηθάει με την πιτυρίδα, το ξηρό τριχωτό της κεφαλής και το έκζεμα», λέει. «Ενισχύει τα καλά βακτήρια, ενώ είναι αντιφλεγμονώδες και ενυδατικό». 
Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη της τριχόπτωσης: Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έλαιο ενισχύει τις τρίχες, αποτρέποντας με τη σειρά του το σπάσιμο και βοηθώντας τα μαλλιά να φαίνονται πιο γεμάτα. «Το λάδι καρύδας παρέχει λιπαρά οξέα για την προστασία και την πρόληψη της θραύσης ενώ ενθαρρύνει τη διατήρηση του μήκους», προσθέτει. «Το λάδι καρύδας ως θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής σκοτώνει τα βακτήρια και παρέχει μια καθαρή παλέτα για να ευδοκιμήσουν τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Οι βιταμίνες και τα λιπαρά οξέα βοηθούν τα μαλλιά να ανακουφίσουν την ξηρότητα, μια από τις νούμερο ένα αιτίες σπασίματος».

Πώς να το χρησιμοποιήσεις σε ξηρά μαλλιά
Μια μάσκα μαλλιών με λάδι καρύδας χωρίς περιττά στοιχεία θα εμποτίσει τα ξηρά, εύθραυστα μαλλιά με υγρασία. Για να φτιάξεις αυτή την απλή συνταγή, θα χρειαστείς:

2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο λάδι καρύδας
1 κ.σ. μέλι
1 αυγό
Εάν το λάδι καρύδας δεν είναι ήδη σε υγρή κατάσταση, λιώσε το σε μια εστία ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Χτύπησε το αυγό σε ένα ξεχωριστό μπολ και μετά συνδύασε το αυγό με το ζεστό (αλλά όχι πολύ καυτό!) λάδι καρύδας. Πρόσθεσε το μέλι και χτύπησε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αφού χωρίσεις τα καθαρά, βρεγμένα μαλλιά σε τμήματα, κάνε απαλό μασάζ με τη μάσκα μαλλιών σε κάθε τμήμα από τη ρίζα μέχρι τις άκρες. Βεβαιώσου ότι κάθε τμήμα είναι ομοιόμορφα καλυμμένο. Στη συνέχεια, τύλιξε τα μαλλιά σου με σκουφάκι μπάνιου, μπλουζάκι ή πετσέτα για 30 λεπτά.

Ολοκλήρωσε ξεπλένοντας τη μάσκα μαλλιών με νερό και το αγαπημένο σου σαμπουάν. Μπορεί να χρειαστείς δύο ή τρία ξεβγάλματα για να ξεπλύνεις πλήρως τη μάσκα.

Για θαμπά μαλλιά
Για αυτή τη μάσκα μαλλιών θα χρειαστείς:

2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο λάδι καρύδας
1 κ.σ. μηλόξυδο
Αν το λάδι καρύδας δεν είναι ήδη σε υγρή κατάσταση, ζέστανε το μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ανακάτεψε το λάδι με το μηλόξυδο, ανακατεύοντας καλά.

Όταν το μείγμα κρυώσει αρκετά για να λειτουργήσει, εφάρμοσε τη μάσκα σε στεγνά ή βρεγμένα μαλλιά σε τμήματα, καλύπτοντας ομοιόμορφα κάθε τμήμα από τη ρίζα μέχρι τις άκρες. Άφησε να δράσει για 15 έως 20 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνε. Ακολούθησε με το σαμπουάν και το μαλακτικό.

Για κατεστραμμένα μαλλιά
«Το λάδι καρύδας από μόνο του κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι καλό για εξαιρετικά ξηρά ταλαιπωρημένα μαλλιά», λέει ο Groover. Για βαθιά περιποίηση, το μόνο που χρειάζεται είναι δύο κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας.

Αφού ζεστάνεις απαλά το λάδι καρύδας (αν χρειάζεται), άπλωσε το σε νωπά ή στεγνά μαλλιά ως έχει. Στη συνέχεια, τύλιξε τα μαλλιά με μια πετσέτα ή σκουφάκι μπάνιου και φόρεσε το όλη τη νύχτα. (Συνιστούμε να διατηρήσεις τη μάσκα για τουλάχιστον επτά ώρες.) Το πρωί, ξέπλυνε τη μάσκα με το σαμπουάν που προτιμάς και άφησε τα μαλλιά σου να στεγνώσουν.

womenonly.gr




00 inkefalonia general ad 300X250