Γεμιστά ελληνικά και σιναΐτικα, από τα χέρια των Βεδουίνων

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022 23:59

Γεμιστά ελληνικά και σιναΐτικα, από τα χέρια των Βεδουίνων

Ετοιμάστε πρώτοι τα μυρωδάτα γεμιστά της Μονής Σινά! Προδημοσίευση  από το μεγάλο αφιέρωμα του Γαστρονόμου που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή.

 Ιδιαίτερα μυρωδάτα είναι τα γεμιστά της Μονής Σινά. Τη γέμιση που περισσεύει, οι μοναχοί την ψήνουν στο ταψί και τη σερβίρουν σαν πιλάφι φούρνου. Ωραία ιδέα!

30' προετοιμασία

1 ώρα μαγείρεμα 

Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το ταψί

  •  8 σφιχτές μέτριες ντομάτες 
  •  8 κολοκυθάκια μεγαλούτσικα 
  •  8 πράσινες πιπεριές 
  •  περίπου 40 ml ελαιόλαδο 
  •  λίγο αλάτι 

Για τη γέμιση

  •  3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 
  •  4 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια 
  •  6 ώριμες ντομάτες, τριμμένες 
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη 
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη 
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη 
  •  1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος 
  •  400 γρ. ρύζι για γεμιστά (Καρολίνα Σερρών, φάνσυ κ.λπ.) ή ρύζι για ριζότο 
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος 
  •  1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος 
  •  αλάτι 
  •  1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  •  150 ml ελαιόλαδο 

Διαδικασία

Ταψί

  1. Πλένουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια. 
  2. Από τις ντομάτες κόβουμε «καπάκια» από την αντίθετη πλευρά που έχουν το κοτσάνι, γιατί έτσι στέκονται καλύτερα. 
  3. Από τα κολοκυθάκια, κόβουμε μια ροδέλα από το καθένα περίπου 1,5 εκ., την οποία καθαρίζουμε περιμετρικά για να χωράει καλύτερα στο άνοιγμα και να σφραγίζει τη γέμιση.
  4. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα από τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια. 
  5. Την ψίχα από τις ντομάτες τη λιώνουμε στον πολυκόφτη και την προσθέτουμε στις τριμμένες ντομάτες της γέμισης. 
  6. Τρυπάμε τα κολοκυθάκια με ένα μαχαίρι σε 7-8 σημεία το καθένα.
  7. Τακτοποιούμε τα αδειασμένα λαχανικά στριμωχτά σε ένα ταψί που να τα χωράει όλα σχεδόν ακριβώς.

Γέμιση 

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα με λίγο αλάτι για 6-8 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν. 
  2. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, την πάπρικα, το κύμινο, το πιπέρι, τη ρίγανη και τον δυόσμο και αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις μέχρι να γίνει μια ωραία σάλτσα. 
  3. Ρίχνουμε το ρύζι, τον μαϊντανό και τον άνηθο και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά και να μισομαλακώσει. 
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.
  6. Γεμίζουμε τα λαχανικά, αφήνοντας περίπου 0,5 εκ. από το άνοιγμα, ώστε να έχει χώρο να φουσκώσει το ρύζι, και τα σκεπάζουμε με τα «καπάκια» τους. 
  7. Ρίχνουμε στο ταψί ζεστό νερό μέχρι να φτάσει το 1 εκ. σε ύψος, περιχύνουμε με τα 40 ml ελαιόλαδο και αλατίζουμε ελαφρά.
  8. Ψήνουμε τα γεμιστά ξεσκέπαστα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σωθεί το υγρό στο ταψί, να γίνει το ρύζι και να καραμελώσουν οι ντομάτες. 
  9. Σερβίρουμε τα γεμιστά χλιαρά.

Μυστικά

Αν γεμίσουμε μόνο πιπεριές και κολοκύθια, μπορούμε να μαγειρέψουμε το φαγητό στην κατσαρόλα και όχι στον φούρνο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνει με το λάδι του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.




00 inkefalonia general ad 300X250