"Βλέννα" πάχους 15 μέτρων απειλεί το Αιγαίο: Συναγερμός στη θάλασσα του Μαρμαρά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2021 19:00

"Βλέννα" πάχους 15 μέτρων απειλεί το Αιγαίο: Συναγερμός στη θάλασσα του Μαρμαρά

"Συναγερμός" έχει σημάνει στην Τουρκία για τη "βλέννα" που απειλεί τη θάλασσα του Μαρμαρά. Κινδυνεύει να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα.

Ένα παχύ, στρώμα "θαλάσσιας βλέννας" απειλεί τη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα.

Σύμφωνα με τούρκους επιστήμονες, το πάχος της "θαλάσσιας βλέννας" αγγίζει τα 15 μ. και αυτή σταδιακά ρέει προς την έξοδο των Στενών προς το Αιγαίο Πέλαγος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters η αποκρουστική βλέννα έχει δημιουργηθεί επειδή υπάρχει υπερβολική αναπαραγωγή από μικροφύκια και φυτικό πλαγκτόν.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι η "θαλάσσια βλέννα" θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας στην Κωνσταντινούπολη.

"Βλέννα" πάχους 15 μέτρων απειλεί το Αιγαίο: Συναγερμός στη θάλασσα του Μαρμαρά [εικόνες - βίντεο]

Πρόκειται για ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων αφού συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγής μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα και Dinoflagellates που τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας στις παρακείμενες περιοχές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, με συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας.

Η μολυσματική βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία όσο και στον τουρισμό. Παράλληλα οδηγεί στον αφανισμό της ιχθυοπανίδας. Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την βλέννα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι προς το Αιγαίο.

thetoc.gr




00 inkefalonia general ad 300X250