Παπακωνσταντίνου: Δεν γνώριζα ότι υπήρχαν συγγενείς μου στη λίστα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2013 01:09

Παπακωνσταντίνου: Δεν γνώριζα ότι υπήρχαν συγγενείς μου στη λίστα

Αγνοια για τα ονόματα των συγγενών του που περιλαμβάνονταν στην αρχική «λίστα Λαγκάρντ» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας απόψε σε εκπομπή της ΝΕΤ, ενώ παράλληλα αρνήθηκε ότι ήταν εκείνος που προχώρησε στην αλλοίωση των στοιχείων της λίστας, αποφεύγοντας πάντως να διατυπώσει, στην παρούσα φάση, τις όποιες υποψίες του.

«Δεν γνώριζα ότι υπήρχαν συγγενείς μου μέσα στη λίστα. Εαν το γνώριζα, αυτή την περίφημη λαθροχειρία, δεν θα μπορούσα να την κάνω από την αρχή; Αν το γνώριζα, θα έβγαζα τη λίστα με όλα τα ονόματα (και των συγγενών του) και θα γινόμουν ήρωας», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα.

Σημείωσε ότι ποτέ δεν είχε συζήτηση με τις ξαδέλφες του για το αν υπήρχαν λογαριασμοί τους σε ξένες τράπεζες, αλλά ούτε και είχε συνάψει μαζί τους οποιαδήποτε επαγγελματική ή οικονομική σχέση. Μάλιστα είπε ότι για πρώτη φορά μίλησε μαζί τους τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν δημοσιεύτηκαν οι πληροφορίες στον Τύπο.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε επίσης τους ισχυρισμούς ότι προέβη ο ίδιος σε αλλοίωση της πρωτότυπης «λίστας Λαγκάρντ» και ζήτησε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι τεχνικές πραγματογνωμοσύνες για να διαπιστωθεί ποιος έκανε την αλλοίωση των αρχείων.

«Εχω σκέψεις και υποψίες» είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί σε κάποιο πρόσωπο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι δεν είδε τα ονόματα της λίστας.

Περιγράφοντας το πώς έφτασε η λίστα στην Ελλάδα, είπε ότι την ανοιξη του 2010 είχε ζητήσει την λίστα από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ κι εκείνη, αφού επιφυλάχθηκε να ρωτήσει τις υπηρεσίες της χώρας της, σε επόμενο συμβούλιο του απάντησε ότι μπορεί να την παραδώσει.

Ανέφερε ότι παρέλαβε τον φάκελο με το cd που περιείχε την λίστα Λαγκάρντ από τις γαλλικές αρχές, μέσω του Ελληνα πρέσβη στο Παρίσι, στις αρχές Οκτωβρίου του 2010.

«Ο χειρισμός του cd δεν ήταν ο καλύτερος» παραδέχτηκε ο κ.Παπακωνσταντίνου, αλλά πρόσθεσε ότι η λίστα έφτασε στην Ελλάδα, με δική του πρωτοβουλία και πως η βασική του μέριμνα ήταν να διαπιστωθεί αν ήταν δυνατόν να αξιοποιηθεί από το ΣΔΟΕ και τις ελεγκτικές αρχές.

Σε ερώτηση γιατί δεν πρωτοκόλλησε το διαβιβαστικό έγγραφο και το αρχείο, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν αποτελούσε ακόμα επίσημο έγγραφο του ελληνικού κράτους και πρόσθεσε ότι αντ' αυτού το παρέδωσε σε συνεργάτη του γραφείου του, με εντολή να μελετήσει τη λίστα και να του δώσει μια αίσθηση για το συνολικό ποσό.

Οπως υποστήριξε, ένα τέτοιο αρχείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση φορολόγησης, ούτε μπορεί να υπάρξει δικαστική παρέμβαση ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να γίνει - και το ζήτησε - είναι να μία έρευνα για συγκεκριμένους ανθρώπους.
 
Στη συνέχεια έδωσε, όπως είπε, στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη τα πρώτα 20 ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και του ζήτησε να κάνει έναν έλεγχο.
 
Σε ερώτηση γιατί δεν έδωσε ολόκληρη τη λίστα και έδωσε μόνο 20 ονόματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι ήθελε να αποφύγει τον κίνδυνο διαρροών. «Όταν δώσεις σε κάποιον 20 ονόματα θα τα ελέγξει, όταν του δώσεις 2.000 ονόματα θα τα δώσει σε άλλον».
 
Πάντως ο πρώην υπουργός διευκρίνισε ότι έφτιαξε αντίγραφο της λίστας για λόγους ασφαλείας. Το αντίγραφο, είπε, αποθηκεύτηκε σε usb ενώ το αρχικό cd με τη λίστα το έδωσε για φυλαξη στο γραφείο του.
 
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση από τον κ. Καπελέρη προέκυψε κενό στη δικαιολόγηση των ποσών, και για αυτο ζήτησε από το ΣΔΟΕ να συνεχίσει τον έλεγχο. Οταν ο κ. Καπελέρης αντικαταστάθηκε από τον κ. Διώτη, ο πρώην υπουργός παρέδωσε, όπως είπε, το usb με τα στοιχεία της λίστας στον τελευταίο.
 
Ωστόσο, είπε ότι δεν ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο, όταν εκείνος ανέλανε το υπουργείο Οικονομικών καθώς, τόνισε, αυτό ήταν υπηρεσιακό ζήτημα και τον ενημέρωσε ο κ. Διώτης. Για τους συνεργάτες του, πάντως, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία ευθύνη για αυτούς καθώς έκαναν ό,τι τους ζήτησε εκείνος.
 
ΕΘΝΟΣ



ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250