Προσγειώθηκε η διαστημική κάψουλα Σογιούζ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 10:48

Προσγειώθηκε η διαστημική κάψουλα Σογιούζ

Στη στέπα του Καζακστάν προσγειώθηκε η διαστημική κάψουλα Σογιούζ που μετέφερε τρεις αστροναύτες, ύστερα από την σχεδόν τετράμηνη αποστολή τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η κάψουλα Σογιούζ ΤΜΑ-05Μ που μετέφερε στον ιάπωνα αστροναύτη Ακιχίκο Χοσίντε, τον ρώσο κοσμοναύτη Γιούρι Μαλεντσένκο και την Αμερικανίδα Σουνίτα Ουίλιαμς, προσγειώθηκε στις 07.56' τοπική ώρα (03.56' ώρα Ελλάδος), σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τον προβλεπόμενο στόχο.

Ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης μετέβησαν στο σημείο της προσγείωσης, στα βορειοανατολικά της πόλης Αρκαλίκ του κεντρικού Καζακστάν.

Αφού οι αστροναύτες βγήκαν ένας ένας από την κάψουλα, τυλίχθηκαν με ένα μπλε κάλυμμα για να προστατευτούν από το κρύο, καθώς η θερμοκρασία ήταν 10 βαθμοί Κελσίου υπό το μηδέν. Οι τρείς αστροναύτες μεταφέρθηκαν σε μια μεγάλη σκηνή κοντά στο σημείο της προσγείωσης, για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Προσγειωθήκαμε" αναφωνεί η ομάδα, σύμφωνα με το βίντεο από το Κέντρο Ελέγχου της ρωσικής αποστολής, που μετέδωσε η τηλεόραση της NASA και η δημόσια ρωσική τηλεόραση. "Όλες οι επιχειρήσεις πήγαν καλά, από την αποσύνδεση από τον ΔΔΣ μέχρι την προσγείωση στο έδαφος", δήλωσε εκπρόσωπος της NASA. Το πλήρωμα επέστρεψε ύστερα από 125 ημέρες στο ΔΔΣ, έναν ερευνητικό σταθμό, σε τροχιά 385 χλμ. πάνω από τη γη, που αποτελεί κοινό πρόγραμμα διαστημικών οργανισμών 15 χωρών.

Πηγή: real.gr