Ρύθμιση οφειλής μέχρι το... 2404!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 12:46

Ρύθμιση οφειλής μέχρι το... 2404!

Σε προκλητικό διακανονισμό χρέους επιχείρησης ύψους 758.000 ευρώ προχώρησε το ΙΚΑ, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε χθες ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Κυρίτσης, προσκομίζοντας και τα σχετικά έγγραφα «Γενναίο» και στα όρια του παραλογισμού διακανονισμό του ΙΚΑ σε επιχείρηση -ποσό 758.000 ευρώ ρυθμίστηκε σε 4.700 δόσεις, με τελευταία δόση τον Μάρτιο του 2404 (!), δηλαδή τέσσερις αιώνες από σήμερα- αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Κυρίτσης.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ σχετικά με τους διακανονισμούς του Οργανισμού, ο κ. Κυρίτσης συνέστησε αρχικά στους παριστάμενους βουλευτές να πάρουν ένα... υπογλώσσιο, όπως έκανε και ο ίδιος όταν περιήλθε σε γνώση του το συγκεκριμένο θέμα.

Μάλιστα προανήγγειλε ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση τον υπουργό. «Αυτή τη στιγμή ένας λαός είναι στα γόνατα. Μια χώρα αιωρείται στην άβυσσο. Μιλάτε για διακανονισμούς μέχρι το 2013 και εγώ έχω στα χέρια μου έγγραφο που αναφέρει δόσεις 4.700, τελευταία δόση στις 31-3-2404. Αυτά αναφέρει επίσημο έγγραφο».

Γι' αυτό δεν ξέρω αν χρειάζεται να επιληφθεί και ο εισαγγελέας», κατέληξε ο ερωτών βουλευτής. Αγνοια για την καταγγελία του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Απαντώντας ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «πρέπει το έγγραφο αυτό να περιέλθει και σε δική μας γνώση, προκειμένου να αποταθούμε στη διοίκηση του ΙΚΑ και να τους ρωτήσουμε τι ακριβώς πρόκειται να κάνουν με τον κύριο που έκανε αυτή τη ρύθμιση».

Ο υφυπουργός, μάλιστα, αστειεύτηκε λέγοντας ότι «το πιθανότερο είναι να μην είμαι στο υπουργείο το 2404 για να παρακολουθήσω την ολοκλήρωση του διακανονισμού», ενώ είπε ότι «το θέμα πράγματι χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από τη διοίκηση του ΙΚΑ και μάλιστα της αυστηρότερης δυνατής».

Γιώργος Πίκουλας

Γ. Κυρίτσης στο «Εθνος»
«Οταν είδαμε τα στοιχεία, πήραμε... υπογλώσσια»

Αιχμές κατά της διοίκησης του ΙΚΑ αφήνει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Κυρίτσης, που αποκάλυψε τη «χαριστική» ρύθμιση, η οποία έγινε τον περασμένο Μάιο, για αποπληρωμή χρεών από εταιρεία προς τον ασφαλιστικό φορέα σε 4... αιώνες.

Οπως επισημαίνει ο κ. Κυρίτσης στο «Εθνος», για χρέη εταιρειών πάνω από 300.000 ευρώ προς το ΙΚΑ, ο διακανονισμός υπογράφεται από τη διοίκηση και όχι από τις υπηρεσίες. «Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στη ΔΗΜΑΡ τα στοιχεία που μαρτυρά το έγγραφο του ΙΚΑ. Πήραμε υπογλώσσια?», επισημαίνει ο βουλευτής Τρικάλων.

«Δυστυχώς», συνεχίζει, «υπάρχουν ακόμα τα θλιβερά απολιθώματα ενός σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που καταρρέει».

«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η χώρα αιωρείται, η κοινωνία είναι στα «κάγκελα» και δεν γνωρίζει ακόμα ποιο θα είναι το μέλλον της», σημειώνει ο κ. Κυρίτσης και υπογραμμίζει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και θα «βγάζει» στη σέντρα όλα τα θέματα που πρέπει να διερευνηθούν για διαφθορά.

Νίκος Β. Τσίτσας

Ανακοίνωση ΙΚΑ
Ουδέν σχόλιον για τα 400 χρόνια

Διευκρινίσεις για το θέμα επιχειρεί να δώσει το ΙΚΑ με ανακοίνωσή του, χωρίς να διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει τη ρύθμιση των... τεσσάρων αιώνων. Το ίδρυμα περιορίζεται να εξηγήσει απλώς ποια ρύθμιση τελικά επελέγη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «η επιχείρηση «ΞΥΝΗ ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΑΗΛ» έχει προχωρήσει σε προσωρινό διακανονισμό έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ν.4038/2012, και προβλέπονται μηνιαίες καταβολές ποσού 161,47 ευρώ, έναντι της κεφαλαιοποιημένης την 31.12.2011 οφειλής, από τον μήνα έκδοσης της απόφασης ρύθμισης (8/2012) μέχρι και το πέρας της προθεσμίας εφαρμογής του προσωρινού διακανονισμού (12/2013).

Το ύψος της δόσης
Μετά τους 17 μήνες επαναφέρεται το σύνολο της οφειλής της «ΞΥΝΗ ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΑΗΛ» με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να το ρυθμίσει και να το αποπληρώσει σύμφωνα με τα άρθρα 53-62 του ν.3863/2010, που προβλέπει από 36 έως 48 δόσεις.

Το ύψος της μηνιαίας καταβολής προσδιορίστηκε στο μέγιστο ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2011, ως οι ανωτέρω διατάξεις ορίζουν».

Σημειώνεται πως το «Εθνος» προσπάθησε χθες να επικοινωνήσει με τον διοικητή του ΙΚΑ, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

ΕΘΝΟΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ